Τρίτη 15 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΜΗΝΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
«Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις»

Χτες, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης, έδωσε συνέντευξη Τύπου, με θέμα «Δίμηνη καμπάνια της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, οι θέσεις και οι πρωτοβουλίες της ΚΝΕ»

Στη συνέντευξη Τύπου έγιναν παρεμβάσεις από συλλόγους οικογένειας θεραπευτικών κοινοτήτων
Στη συνέντευξη Τύπου έγιναν παρεμβάσεις από συλλόγους οικογένειας θεραπευτικών κοινοτήτων
Δίμηνη καμπάνια, με σύνθημα «Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις - Οχι σε όλα τα ναρκωτικά», ξεκινά η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας. Η καμπάνια, η οποία ανακοινώθηκε, χτες, απ' τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θ. Χιώνη, σε συνέντευξη Τύπου, θα «ξεδιπλωθεί» με πολύμορφη δραστηριότητα που θα περιλαμβάνει εξορμήσεις και επισκέψεις σε σχολεία, πρωτοβουλίες συζήτησης με γονείς και συλλόγους γονέων, εκδηλώσεις σε δήμους, γειτονιές και συνοικίες όλης της χώρας κ.ά. Επίσης, προγραμματίζεται μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα.

Η εισηγητική ομιλία του Θ. Χιώνη, στη συνέντευξη Τύπου, έχει ως εξής:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΚΝΕ απευθύνεται μαζικά στη νεολαία, ιεραρχώντας το πρόβλημα των ναρκωτικών. Τα τελευταία χρόνια - μέσα από τις πολιτικές μας εκδηλώσεις, τη δράση μας στα διάφορα τμήματα της νεολαίας, το Φεστιβάλ κ.λπ. - έχουμε πάρει πρωτοβουλίες με στόχο να συζητήσουμε με τους νέους ανθρώπους γι' αυτό το πρόβλημα. Να ακούσουμε προβληματισμούς και σκέψεις. Να ενημερώσουμε για την προσέγγιση και τις θέσεις που έχει το Κόμμα μας και η ΚΝΕ, σε σχέση με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικομανίας, όχι μόνο από τη σκοπιά των αιτιών που το προκαλούν, αλλά και από τη σκοπιά του τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί.

Θεωρούμε ότι η ΚΝΕ δεν έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές της. Το ακριβώς αντίθετο. Η δράση που είχαμε μέχρι σήμερα, ήταν μεν σημαντική, αλλά αποδεικνύεται ανεπαρκής στην πάλη κατά των ναρκωτικών, αν κρίνουμε από τις εκρηκτικές διαστάσεις του προβλήματος. Χρειάζεται να πάρουμε πολύ περισσότερες ευθύνες, με στόχο όχι μόνο να αναδειχτεί ακόμη περισσότερο η σοβαρότητα του προβλήματος, αλλά και να ανέβει ο βαθμός διεκδίκησης της νεολαίας και των φορέων του νεολαιίστικου κινήματος στα ζητήματα της πρόληψης, της θεραπείας, της επανένταξης.


Το 10οΣυνέδριο της ΚΝΕ - που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάη - στάθηκε αναλυτικά στο ζήτημα της πάλης κατά των ναρκωτικών. Αποφασίσαμε ότι η ΚΝΕ πρέπει να έχει σταθερό και μόνιμο προσανατολισμό, σταθερή και μόνιμη δράση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Να μπούμε πιο μαχητικά στη μάχη κατά των ναρκωτικών. Αυτή η σταθερή δουλειά θέλουμε να πολλαπλασιάζεται μέσα στο εργατικό, το φοιτητικό, το μαθητικό κίνημα. Να γίνει υπόθεση της πάλης των μαζικών φορέων».

Εκρηκτικές οι διαστάσεις του φαινομένου

Ο Θ. Χιώνης σημείωσε ότι «η απόφαση, να πραγματοποιήσουμε σήμερα μια πλατιάς έκτασης δραστηριότητα, ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες, τους μαθητές και τις μαθήτριες, στις οικογένειές τους, έχει να κάνει με δύο βασικούς παράγοντες:

Ο πρώτος αφορά στο γεγονός ότι το φαινόμενο των ναρκωτικών παίρνει στις μέρες μας εκρηκτικές διαστάσεις. Ενισχύεται η χρήση ουσιών από ολοένα και μικρότερες ηλικίες, ανεβαίνουν τα ποσοστά σε εργατογειτονιές, επαγγελματικές σχολές και νυχτερινά σχολεία, σε χωριά που χτυπιούνται από το ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών, στο στρατό. Το επόμενο διάστημα θα οξυνθούν οι παράγοντες εκείνοι που οδηγούν στην έκταση του φαινομένου της τοξικομανίας. Αυτό συνδέεται με την εξέλιξη, την όξυνση και τις συνέπειες της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης.

Η ανεργία, η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια, η εγκατάλειψη του σχολείου από τα παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, η επέκταση της παιδικής εργασίας, η υποβάθμιση του πολιτισμού και του αθλητισμού, η περιθωριοποίηση κ.ο.κ., είναι προβλήματα που οξύνονται από την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Και είναι αυτά ακριβώς τα προβλήματα που αποτελούν το ταξικό υπόβαθρο της τραγωδίας των ναρκωτικών. Σε αυτό το υπόβαθρο θα ενισχυθεί η τάση νέων ανθρώπων να αναζητήσουν τη "φυγή στις ουσίες" ως δήθεν "πράξη αντίστασης" και "διέξοδο" από τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν, την καταπίεση και την εκμετάλλευση.

Και μάλιστα σε μια νέα γενιά, η οποία έχει μεγάλη απόσταση από μεγάλες ιστορικές αγωνιστικές στιγμές της Ιστορίας του τόπου μας. Οι προηγούμενες γενιές είχαν κάποια στηρίγματα, κάποιες αγωνιστικές παραδόσεις. Οι σημερινές γενιές διαπαιδαγωγούνται από την πιο μικρή ηλικία στο συμβιβασμό και την υποταγή, μακριά από το συλλογικό, οργανωμένο αγώνα. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να εκτυλίσσεται μια εκστρατεία συκοφάντησης σε βάρος του λαϊκού κινήματος, σε βάρος όσων παλεύουν για να ανατρέψουν αυτήν την πολιτική και αυτή την εξουσία.

Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται είναι συνεπώς σήμα κινδύνου συνολικά για το ταξικό εργατικό και επαναστατικό κίνημα, πρώτα από όλα για την Κομμουνιστική Νεολαία. Η επίθεση που δέχεται η νεολαία από τα ναρκωτικά είναι επίθεση για συμβιβασμό, είναι επίθεση στο μυαλό της νεολαίας. Είναι ένα ακόμη μέσο να την απομακρύνουν από την ταξική πάλη, να την κρατούν εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα».

Αρνητικές εξελίξεις σε ζητήματα πρόληψης και θεραπείας

Ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ υπογράμμισε ότι «ο δεύτερος παράγοντας έχει να κάνει με τις σοβαρές αρνητικές εξελίξεις που υπάρχουν στα ζητήματα της πρόληψης και της θεραπείας. Η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε αυτά τα ζητήματα, όπως και της προηγούμενης της ΝΔ, αλλά και οι πολιτικές επιλογές, που υπάρχουν σε επίπεδο ΕΕ, κινούνται σε αντιδραστική κατεύθυνση, θα διογκώσουν το πρόβλημα.

  • Τα τελευταία χρόνια μειώνονται σταθερά τα κονδύλια προς τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα, ενώ αντίθετα αυξήθηκαν τα κονδύλια προς το πρόγραμμα μεθαδόνης.
  • Στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης και των ελλειμμάτων, έχουμε περικοπές και σε αυτά τα λιγοστά ποσά που δίνονταν για πρόληψη και θεραπεία.
  • Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο να κλείσουν τα κέντρα πρόληψης με διάφορα προσχήματα, θεσμικά, νομικά και κυρίως μέσω του "Καλλικράτη".
  • Επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση της πρόληψης, της θεραπείας, της κοινωνικής επανένταξης.
  • Μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι προτάσεις της κυβέρνησης που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και ειδικά αυτές που αφορούν τη γενίκευση της υποκατάστασης ως θεραπευτικής μεθόδου.
  • Οπως, επίσης, μας ανησυχεί η φιλολογία που υπάρχει το τελευταίο διάστημα, για την ανάγκη νομιμοποίησης της χρήσης "μαλακών" ναρκωτικών. Αξιοποιείται μάλιστα και το επιχείρημα ότι αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση των κρατικών χρεών και ελλειμμάτων από τη νομιμοποίηση του εμπορίου.

Πρόκειται για πολύ επικίνδυνες απόψεις. Υπάρχει μια καλά επεξεργασμένη, συντονισμένη και διαρκής προσπάθεια που γίνεται για να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση μικρότερων και μεγαλύτερων ηλικιών ο διαχωρισμός σε "σκληρά" και "μαλακά", ο διαχωρισμός του προβλήματος από τα κοινωνικά του αίτια, για να θεωρηθούν ως κύριες αιτίες ψυχολογικοί, ιατρικοί και άλλοι παράγοντες, για να βγει λάδι το σύστημα της εκμετάλλευσης που γεννά την τοξικομανία. Οι εργατικές λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους έχουν να αντιμετωπίσουν τη σύμπλευση όλων των άλλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ , ΣΥΝ), δήθεν "αντιεξουσιαστικών ομάδων", που με παραλλαγές αποδέχονται τη νομιμοποίηση των ουσιών και την υποκατάσταση, στη λογική του "περιορισμού της βλάβης" και της διαχείρισης του προβλήματος».

Να ανέβουν οι αντιστάσεις και τα αντανακλαστικά της νεολαίας

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι «η ΚΝΕ επιδιώκει να ανέβουν οι αντιστάσεις και τα αντανακλαστικά της νεολαίας γύρω από τέτοιες αντιδραστικές, ψευτομοντέρνες και επικίνδυνες απόψεις και θεωρίες. Θέλουμε να αναδείξουμε ότι τα ναρκωτικά, ως κοινωνικό φαινόμενο, είναι αποτέλεσμα του σημερινού καπιταλιστικού συστήματος και των αδιεξόδων που γεννά για τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων ανθρώπων. Οσο οξύνονται τα αδιέξοδα του συστήματος, η κρίση, θα δυναμώνουν και οι παράγοντες που το αναπαράγουν.

Αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι το εργατικό - λαϊκό κίνημα, το νεολαιίστικο κίνημα πρέπει να στέκονται μοιρολατρικά απέναντι στο πρόβλημα. Ο τοξικομανής ως ένας άνθρωπος που υποφέρει, μπορεί να θεραπευτεί. Γι' αυτό χρειάζεται να ανέβει η διεκδίκηση:

  • Για πρόληψη - θεραπεία - κοινωνική επανένταξη δημόσια δωρεάν, χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών.
  • Εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
  • Στήριξη των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης που αποδεικνύουν καθημερινά την αστείρευτη δύναμη του ανθρώπου να νικήσει την εξάρτηση.
  • Πλήρης εργασιακή και κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων.

Ωστόσο, πέρα από τα αιτήματα, πρέπει να ενισχυθεί και η κατεύθυνση του αγώνα, έτσι ώστε να έχουμε ένα ισχυρό κίνημα κατά των ναρκωτικών. Και αυτή η κατεύθυνση συνδέεται με τον αγώνα να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι, οι νέοι άνθρωποι, να μη νομιμοποιήσουν αυτήν την πολιτική, να συνδέσουν τον καθημερινό τους αγώνα με την προοπτική ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, με την πάλη για το σοσιαλισμό. Αν δεν κερδίζει έδαφος αυτή η προοπτική, τότε το πρόβλημα των ναρκωτικών, όπως και όλα τα άλλα προβλήματα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της, θα αναπαράγονται. Θα είμαστε ευάλωτοι στις λογικές και πολιτικές της διαχείρισης, του περιορισμού της βλάβης, των περικοπών κ.λπ.

Αυτά θέλει να συζητήσει η ΚΝΕ με τους νέους στο πλαίσιο της καμπάνιας μας με σύνθημα "ΖΩΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΟΧΙ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ, ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ". Θεωρούμε ότι η καλύτερη πρόληψη συνδέεται με την πρόταση και την πάλη για έναν άλλο τρόπο ζωής για τη νεολαία, με δικαιώματα, ενδιαφέροντα, αξίες.

Τέλος, το αμέσως επόμενο διάστημα, η ΚΝΕ θα ξεδιπλώσει πλούσια δραστηριότητα, προχωρώντας σε εξορμήσεις και επισκέψεις σε σχολεία. Θα πάρει πρωτοβουλίες, συζητώντας με γονείς και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, θα διοργανώσει αθλητικά τουρνουά. Η όλη δραστηριότητα θα πλαισιώνεται από εκδηλώσεις σε δήμους, γειτονιές και συνοικίες όλης της χώρας, ενώ προγραμματίζεται και μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org