Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΥΓΕΙΑ
Σήμερα η πανυγειονομική κινητοποίηση

Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, ώρα 11 π.μ., και πορεία στη Βουλή

Με καθολικές απεργίες των γιατρών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και των φαρμακοποιών πανελλαδικά, συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Επίσης, εκτός από τους γιατρούς του ΙΚΑ σήμερα απεργούν και οι υγειονομικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος, ενώ αύριο συνεχίζουν την απεργία οι φαρμακοποιοί του Πειραιά.

Χτες, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) ανακοίνωσε ότι καλύπτει όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών μέχρι την Παρασκευή, ενώ περιορίστηκε και πάλι στο αίτημα για απόσυρση του νομοσχεδίου για λίγες μέρες, ώστε να γίνει ξανά διάλογος για τη διαμόρφωση άλλου νομοσχεδίου με βάση τις προτάσεις του ΠΙΣ, που κι αυτές προβλέπουν ενοποίηση των κλάδων Υγείας.

Σήμερα γίνεται η πανυγειονομική διαμαρτυρία στην Αθήνα. Στις 11 π.μ., θα γίνει συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία στο Σύνταγμα.

Στην κατασυκοφάντηση των γιατρών που κινητοποιούνται επιδόθηκε και χτες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος. Ο υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο θα βάλει τέλος στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. Χαρακτήρισε μαξιμαλιστικό το αίτημα να δημιουργηθεί ολοκληρωμένο σύστημα ΠΦΥ με Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου. Ο ΕΟΠΥΥ σχεδιάζεται να ξεκινήσει να λειτουργεί πιλοτικά από την 1η Ιούνη στην Κρήτη και Θεσσαλονίκη και έως το τέλος του 2011 σε όλη την Ελλάδα. Είπε, ακόμα, ότι ο απεργοσπαστικός μηχανισμός που έθεσε σε λειτουργία η κυβέρνηση, εξαγγέλλοντας ότι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ μπορούν να εξετάζονται από γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, είναι «προπομπός της πρωτοβάθμιας». Οτι το μέτρο θα επεκταθεί για ένα μήνα, ώστε να γίνουν τα ακυρωθέντα ραντεβού και να αποσυμφορηθούν οι ουρές. «Εάν δούμε ότι μπορούμε να το συνεχίσουμε χωρίς κανένα πρόβλημα, θα το συνεχίσουμε», είπε.

Νέες αποκαλύψεις

Επίσης, ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης, μιλώντας σε εκδήλωση όπου τιμήθηκε ο πρώην υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής, αποκάλυψε ότι στον ΕΟΠΥΥ θα ενταχθούν και άλλα Ταμεία, ενώ είπε ότι η επιλογή αυτή - «συνένωση των ανθρώπινων πόρων» - θα αποτελέσει τη βάση σ' αυτό που λέγεται Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας! Την ένταξη και των άλλων Ταμείων στον ΕΟΠΥΥ σε 4-5 χρόνια υπολογίζει και ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, όπως είπε χτες στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ του ΠΙΣ. Ο Ρ. Σπυρόπουλος ζήτησε και παρευρέθηκε στη συνεδρίαση, όπου έδωσε κάποια πρόσθετα στοιχεία για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Απ' όσα είπε, προκύπτει ότι ο ΕΟΠΥΥ θα καταλήξει να είναι αυτοχρηματοδοτούμενος, δηλαδή από τις εισφορές των ασφαλισμένων. Οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΙΚΑ είναι στον αέρα και ότι μελετάται τα πολυιατρεία του ΙΚΑ να μετατραπούν σε διαγνωστικά κέντρα, που θα λειτουργήσουν με κοινοπραξίες γιατρών είτε του ΙΚΑ, είτε άλλων γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ.

Στη συνέντευξη Τύπου, ανακοινώθηκε η λειτουργία από το Γενάρη του 2011 του συστήματος «ΕSYNET», στο οποίο γίνεται ηλεκτρονικά η καταγραφή όλων των οικονομικών στοιχείων που αφορούν τα νοσοκομεία της χώρας.

Αύριο η 4ωρη στάση εργασίας

Τετράωρη στάση εργασίας 11 π.μ - 3 μ.μ. πραγματοποιούν αύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ. Από τις 8 το πρωί, θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα ταμεία είσπραξης του πεντάευρου με συμβολικό κλείσιμο των ταμείων και δωρεάν εξέταση των ασθενών από 8 π.μ. - 11 π.μ.

Σε σύμπνοια, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και Πρωτοβουλία Υγειονομικών (στηρίζεται από τον ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ), στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ, στις 31 Γενάρη, απέρριψαν την πρόταση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, για 24ωρη πανελλαδική απεργία αύριο με στόχο να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την Υγεία, που ισχυροποιεί την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, αυξάνει τις πληρωμές των ασθενών και των συνταξιούχων, επιδεινώνει τα προβλήματα των εργαζομένων στην Υγεία, ενισχύει τα κέρδη και τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά τον επικίνδυνο και υπονομευτικό ρόλο της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ στην οργάνωση της αντίστασης και της πάλης των υγειονομικών ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, της οποίας αποτελεί ουσιαστικό στήριγμα.

Στο ίδιο πνεύμα, στη χθεσινή συνεδρίαση των πρωτοβάθμιων σωματείων της ΠΟΕΔΗΝ, η πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για απεργία και συμμετοχή στις σημερινές κινητοποιήσεις των γιατρών ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα, με το οποίο η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ συμφωνεί!

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ καλούν σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή στάση εργασίας, προσπερνώντας τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ