Τρίτη 8 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Παιχνίδια στις πλάτες ασθενών και ασφαλισμένων

Σε αδιέξοδο βρίσκονται εκατοντάδες ασθενείς και ασφαλισμένοι, με ευθύνη της κυβέρνησης

Eurokinissi

Σε αδιέξοδο βρίσκονται εκατοντάδες ασθενείς και ασφαλισμένοι, με ευθύνη της κυβέρνησης
Παιχνίδια στις πλάτες εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων και ασθενών και των οικογενειών τους, παίζει η κυβέρνηση, με στόχο να επισπεύσει την εφαρμογή όσων προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, με το οποίο προχωρά παραπέρα η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, με τη συνδρομή των αστικών μέσων ενημέρωσης, επιχειρεί να συκοφαντήσει τους αγώνες των γιατρών και των φαρμακοποιών, αξιοποιώντας αυτή τη φορά και την έξαρση των κρουσμάτων της «νέας γρίπης» (Η1Ν1). Επιχειρούν, δηλαδή, να δημιουργήσουν την εντύπωση πως στη δύσκολη συγκυρία έρχονται και οι απεργίες των γιατρών να αφήσουν ακάλυπτο τον πληθυσμό απέναντι στην έξαρση της «νέας γρίπης», αποσιωπώντας ότι η μη αναχαίτισή της είναι απόρροια της γύμνιας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), την οποία ξεθεμελιώνουν οριστικά με το πολυνομοσχέδιο.

Με τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), πέραν των άλλων, διαλύονται σε πρώτη φάση οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ, και οι ασφαλισμένοι στέλνονται ως «πελάτες» στον ιδιωτικό τομέα Υγείας, με ένα ελάχιστο πακέτο παροχών που θα καθοριστεί με τον ενιαίο κανονισμό παροχών που θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο. Ταυτόχρονα, ετοιμάζει και για τους συμβεβλημένους γιατρούς με το νέο οργανισμό αμοιβές κατά πράξη και κατά περίπτωση που θα τους εξασφαλίζουν ένα εξευτελιστικό εισόδημα, το οποίο δε θα ξεπερνά τις σημερινές συμβάσεις των γιατρών με τον ΟΑΕΕ. Αυτό, όπως έχουν αποκαλύψει οι γιατροί, παρά τους άθλιους συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς της κυβέρνησης για συντεχνίες, αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης προς την τρόικα με βάση το αναθεωρημένο μνημόνιο. Σήμερα, οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΟΑΕΕ αμείβονται με 677 ευρώ μεικτά που μετά τις κρατήσεις πέφτουν στα 521 ευρώ το μήνα για την εξέταση 2.000 ασφαλισμένων.

Χτες, οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ βρέθηκαν μπροστά σε ένα πανδαιμόνιο, όταν προσήλθαν στα πολυιατρεία του Ιδρύματος, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τους διαθέσιμους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, όπως προβλέπει η απόφαση της κυβέρνησης, την οποία έχουν ανακοινώσει από την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης και ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβ. Σπυρόπουλος. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο πιθανώς να ψηφιστεί αύριο ή μεθαύριο, θα περιέχει ρύθμιση με την οποία θα καλύπτονται αναδρομικά οι συνταγογραφήσεις, οι ιατρικές πράξεις και εκτελέσεις συνταγών για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, για το διάστημα από χθες έως τη δημοσίευση του νέου νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Από την εγκύκλιο, όμως, δεν προκύπτει ότι η ρύθμιση θα καλύπτει και τις συνταγογραφήσεις οι οποίες εκτελούνται στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας.

Πάντως, την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει νέα αρνητική λίστα φαρμάκων. Δηλαδή, εξαιρούνται από την κάλυψη 543 κατηγορίες φαρμάκων που αντιστοιχούν σε πολύ περισσότερες συσκευασίες.

Στο απυρόβλητο η επιχειρηματική δραστηριότητα

Την Κυριακή έγινε συγκέντρωση - συνέλευση με πολυπληθή συμμετοχή γιατρών στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας. Εκεί τέθηκαν θέματα για το πλαίσιο των διεκδικήσεων των γιατρών. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πρότειναν, μεταξύ των άλλων:

Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, που θα εξασφαλίζει μόνιμη, σταθερή εργασία, με πλήρη δικαιώματα στους εργαζόμενους και θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας.

Ωστόσο, όμως, εγκρίθηκε - με τις ψήφους της ΔΗΚΝΙ (στηρίζεται από τη ΝΔ), της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Ιατρών (ΑΡΣΙ), της ΠΑΣΚ Γιατρών και του Μετώπου που στηρίζεται από το ΣΥΝ - ένα πλαίσιο, που, πέρα από ορισμένα ζητήματα που βάζει όσον αφορά τις δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, αφήνει στο απυρόβλητο την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Πανυγειονομικές κινητοποιήσεις

Στο μεταξύ, συνεχίζονται από χτες οι επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες των γιατρών του ΙΚΑ μέχρι και τις 11.2.2011. Επίσης για αύριο ανακοίνωσε 24ωρη απεργία η Ομοσπονδία Υγειονομικών Υπαλλήλων του ΙΚΑ (ΠΟΥΓΥΙΚΑ).

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) κάνουν επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη 10/2/2011. Η ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΑΠ ανακοίνωσαν τις αποφάσεις τους για συμμετοχή και στην απεργία της 23/2/2011. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα επικαιροποιήσει σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, την απόφαση για 48ωρη απεργία. Τις απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίζουν σήμερα και αύριο οι φαρμακοποιοί σε όλη την Ελλάδα, μετά από απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

  • Ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Θ. Γιαννόπουλος, σε γραπτή δήλωσή του, δεν κάνει τοποθέτηση για το αντιλαϊκό νομοσχέδιο και εύχεται στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας να απαλλαγεί από ...μυστικοσυμβούλους.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ