Κυριακή 6 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Η ανωτερότητα του σοσιαλισμού

Στην περίοδο έντασης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας με την καταπίεση και τον εξανδραποδισμό εθνών και λαών η θύμηση της πολιτικής ειρήνης της ΕΣΣΔ και του σοσιαλισμού γίνεται παρακαταθήκη για το μέλλον της ανθρωπότητας. Ακριβώς γι' αυτό, ο διεθνής ιμπεριαλισμός θέλει να παραχαράξει την Ιστορία, να συκοφαντήσει τον σοσιαλισμό. Σε αυτά τα πλαίσια γίνεται η παρέμβαση από στημένες ανιστόρητες τηλεοπτικές εκπομπές και νεόκοπους εκκολαπτόμενους κριτές της σοβιετικής πολιτικής ειρήνης.

Ορισμένοι άλλοι, δήθεν επαναστάτες, με περισσή ελαφρότητα δυσανασχετούν στην πολιτική της Σοβιετικής Ενωσης, που υπερασπίστηκε με τραγικό κόστος την παγκόσμια ειρήνη από τον κίνδυνο ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος. Είναι γνωστές π.χ. οι ανεδαφικές παρατηρήσεις τους για τη σοβιετική πολιτική έναντι των γερακιών του αμερικανικού πενταγώνου στην κρίση της εγκατάστασης των σοβιετικών πυραύλων στην Κούβα το 1961-62 με τις συνεχείς απειλές κι απόπειρες ανατροπής της Κουβανικής Σοσιαλιστικής Επανάστασης από τις ΗΠΑ. Στην ...επαναστατημένη τους ελαφρότητα βλέπουν τη σοσιαλιστική επανάσταση σαν ένα μηχανιστικό διακόπτη που τον πατάς ή σαν ένα επαναστατικό βιβλίο που σου πέφτει από τα χέρια.

Αρνούνται να αποδεχτούν τη μετατροπή της φεουδαρχικής Ρωσίας σε σοσιαλιστική παγκόσμια υπερδύναμη σε μόλις σαράντα πέντε κατ' ουσία χρόνια. Ουσιαστικά, αρνούνται να ομολογήσουν τη δύναμη της σχεδιασμένης σοσιαλιστικής οικονομίας στη ζεύξη της με την επαναστατική θέληση της εργατικής τάξης στο όνομα της κοινωνικής λαϊκής ολότητας. Αδυνατούν να καταλάβουν ότι η απουσία π.χ. της Σοβιετικής Ενωσης ως δύναμης ειρήνης έλυσε τα χέρια των ιμπεριαλιστών να στηρίζουν το αντιδημοκρατικό αντιλαϊκό καθεστώς της Αιγύπτου, που σήμερα ο λαός της εξεγείρεται για κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, ενάντια στη φτώχεια και την καταπίεση, με σύνθημα «ψωμί, ελευθερία».

Αδυνατούν να καταλάβουν ότι η απουσία του σοσιαλισμού έδωσε τη δυνατότητα στο κεφάλαιο να εξαπολύει οικονομικό και στρατιωτικό πόλεμο εναντίον εθνών και λαών, να μετατρέπει πληθυσμούς σε κινούμενη μάζα αθλίων και να εξαπολύει γενικευμένη επίθεση εναντίον αιματοβαμμένων κατακτήσεων του παγκόσμιου προλεταριάτου. Αδυνατούν να καταλάβουν ότι η απουσία της σοβιετικής πολιτικής ειρήνης έδωσε τη δυνατότητα σε κρατικούς, ημικρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς εμπορίας όπλων να δημιουργούν ανεξέλεγκτο εμπόριο πυρηνικών οπλικών συστημάτων και να οδηγούν την ανθρωπότητα σε ανεξέλεγκτους κινδύνους. Η στήλη καλεί τους παλιούς και νέους μαχητές της ειρήνης να υπερασπιστούν τη σοβιετική πολιτική ειρήνης, το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε ως παρακαταθήκη στην πάλη για την ειρηνική, ελεύθερη, σοσιαλιστική πορεία της Ελλάδας και του πλανήτη.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ