Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Καλούν στο εδώλιο τον ... Τ. Τσιόγκα!

Δέκα μήνες μετά το ...θάνατό του κατηγορείται, μαζί με τον πρόεδρο και τον γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις κατά του «JUMBO»

Στην πρεμούρα τους να οξύνουν περισσότερο το κλίμα τρομοκράτησης των εργαζομένων, «παίρνουν σβάρνα» όποιον βρουν μπροστά τους, φτάνοντας στο σημείο να βάζουν στο στόχαστρο ακόμα και πεθαμένους!

Ο λόγος για την Εισαγγελία Λάρισας που έστειλε κλήση στον αείμνηστο Τάκη Τσιόγκα, καλώντας τον να ... καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, για τη συμμετοχή του σε παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ!!

Θα μπορούσε, βεβαίως, κάποιος να ισχυριστεί ότι η κλήση σε δίκη ενός πεθαμένου έγινε «από λάθος», ή, εν πάση περιπτώσει, οφείλεται σε «κεκτημένη ταχύτητα» της γραφειοκρατίας. Δύσκολα, όμως, θα πείσει ότι αυτό το «λάθος» δε σχετίζεται με την κυβερνητική τακτική ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και την πολιτική δημιουργίας κλίματος τρομοκρατίας σε βάρος όλων όσοι αντιδρούν και αντιστέκονται στη σκληρή και βάρβαρη αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση που εκδηλώνεται στο πλαίσιο του μνημονίου κυβέρνησης - τρόικας.

Πολύ περισσότερο που το εν λόγω «λάθος» αφορά στον Τάκη Τσιόγκα, πασίγνωστου στη Λάρισα και σ' όλη την Ελλάδα - ήταν, επί πολλά χρόνια, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και στέλεχος του ΠΑΜΕ, ενώ διατέλεσε και βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ - ο θάνατος του οποίου, πριν δέκα μήνες, όχι μόνο δεν πέρασε απαρατήρητος στην τοπική κοινωνία, αλλά τη συγκλόνισε συθέμελα κι αυτό φάνηκε και με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων του μόχθου στην κηδεία του.

Κατηγορούμενοι με την ίδια κατηγορία - αυτή της «διατάραξης της κοινής ειρήνης κάτ' εξακολούθηση» - είναι και οι Θανάσης Βάιος και Πάρις Λιόλιος, πρόεδρος και γραμματέας, αντίστοιχα, του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και η δίκη ορίστηκε για τις 11 Μάη 2011, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας.

Η «κατηγορία» σε βάρος των τριών - τότε ο Τάκης Τσιόγκας ήταν πρόεδρος του ΕΚΛ και οι δυο άλλοι κατηγορούμενοι μέλη της ταξικής διοίκησής του - αφορά στη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις που οργάνωσε το ΠΑΜΕ, στις 7 και 14 Φλεβάρη 2009, έξω από κατάστημα «JUMBO», στη Λάρισα.

Στις κινητοποιήσεις αυτές - ανάλογες έγιναν, την ίδια μέρα, σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας - πήραν μέρος δεκάδες αγωνιστές του ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας ως αυθαίρετη και προκλητική την απόφαση της πολυεθνικής εταιρείας ν' απολύσει νεαρό εργαζόμενο, επειδή δεν υποτασσόταν στην εργοδοσία κι αρνήθηκε να δωροδοκηθεί απ' αυτή - και, μάλιστα, με ένα σοβαρό χρηματικό ποσό - για «να κάτσει φρόνιμα».

Στην εισαγγελική κλήση ως μάρτυρες κατηγορίας αναφέρονται, κυρίως, αστυνομικοί, απ' αυτούς που, κάτ' απαίτηση της εργοδοσίας και κατόπιν άνωθεν εντολής, έσπευσαν στο κατάστημα του «JUMΒO» κι επιτέθηκαν κατά των αγωνιστών του ΠΑΜΕ, για να υπερασπίσουν τα συμφέροντα της πολυεθνικής.

Δεν τρομοκρατούνται

Δεν είναι, βεβαίως, η πρώτη φορά που στελέχη του ταξικού εργατικού κινήματος στη Λάρισα σέρνονται στα δικαστήρια για τη συνδικαλιστική τους δράση και για τη συνέπειά τους στην αγωνιστική υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των εργαζομένων.

Αυτή η επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων κρατάει καιρό, αλλά δεν φαίνεται να έχει τ' αποτελέσματα που θα ήθελαν και ανέμεναν οι εμπνευστές και οι εκφραστές της, καθώς οι αγώνες του ταξικού εργατικού κινήματος στην περιοχή, όχι μόνο δε σταμάτησαν, αλλά συνεχίζονται με μεγαλύτερη δύναμη κι αποφασιστικότητα και με τη συμμετοχή όλο και περισσότερων εργαζομένων...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ