Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ
Επιχείρηση εκφοβισμού σε όσους αντιστέκονται

Νέα επίθεση στο δικαίωμα στην απεργία με αφορμή τις κινητοποιήσεις στις αστικές συγκοινωνίες

Οσοι δε συμμορφώνονται στις απαιτήσεις της πλουτοκρατίας τιμωρούνται. Αυτό το μήνυμα θέλει να στείλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε όσους εργαζόμενους αντιδρούν στη βάρβαρη πολιτική της και με τον τρόπο αυτό να βάλει φρένο στους αγώνες που αναπτύσσονται. Το νέο μήνυμα πυγμής ενάντια στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες δόθηκε χτες με την κορύφωση της ενορχηστρωμένης επίθεσης ενάντια στους απεργούς εργαζόμενους των αστικών συγκοινωνιών.

Χτες οι εργαζόμενοι στο μετρό απήργησαν παρά τη δικαστική απόφαση που χαρακτήριζε την απεργία τους παράνομη. Κυβέρνηση, διοίκηση του μετρό, άλλοι μηχανισμοί του κράτους καθώς και τα αστικά μέσα ενημέρωσης ξεκίνησαν μια έντεχνη προσπάθεια εκφοβισμού. Καθ' όλη τη διάρκεια της απεργίας η διοίκηση του μετρό ειδοποιούσε τους απεργούς ότι η απεργία είναι παράνομη. Ταυτόχρονα, διαδόθηκε ότι η διοίκηση έχει αποφασίσει να καλέσει σε απολογία όσους απήργησαν χτες και ότι θα προσφύγει ξανά σήμερα στα δικαστήρια για τη σημερινή 24ωρη απεργία στο μετρό.

Η προσπάθεια εκφοβισμού των απεργών κορυφώθηκε με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γ. Πεταλωτή, εμφανίζοντας την κυβέρνηση να ανησυχεί γιατί οι κινητοποιήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς «ταλαιπωρούν» τους επιβάτες ...ξεχνώντας φαίνεται την ταλαιπωρία που προκαλεί η ίδια φορτώνοντας τη λαϊκή οικογένεια με το κόστος νέων δαπανών μέχρι και 40% για την καθημερινή τους μεταφορά.

Στην «πυρετώδη» αγωνία των αστικών μέσων ενημέρωσης για το πόσο ακόμα η κυβέρνηση θα ανέχεται τους παράνομους απεργούς (!), το κυβερνητικό στέλεχος είπε μεταξύ άλλων: «Το κράτος έχει όλα εκείνα τα εργαλεία με τα οποία μπορεί να επιβάλει την τήρηση και των δικαστικών αποφάσεων», «Η επίταξη είναι ένα εργαλείο, αλλά είναι το έσχατο εργαλείο», «...υπάρχει δικαστική απόφαση και θα πρέπει οι εργαζόμενοι να γυρίσουν στη δουλειά τους. Τελείως αναίτια αρνούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και μάλιστα όταν δεν συμμορφώνονται με δικαστική απόφαση, η διοίκηση των επιμέρους φορέων των αστικών συγκοινωνιών διαθέτει όλα τα εργαλεία και τα στοιχεία των εργαζομένων που δεν εργάζονται», «υπάρχουν νόμοι, οι οποίοι επιβάλλονται και φυσικά υπάρχουν και τα εργαλεία για να τους επιβάλουν. Εάν, τώρα, την επιβολή του νόμου κάποιος την θεωρεί ως απειλή, αυτό είναι δικό του θέμα» και «όσοι απεργούν, ενώ η απεργία τους έχει χαρακτηρισθεί παράνομη και καταχρηστική, είναι παράνομοι». Ενώ διευκρίνισε ότι προς αυτή την κατεύθυνση «εργαλεία υπάρχουν».

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν αμέλησε να αναφερθεί στο «διάλογο» που συνεχίζει η κυβέρνηση για να εξουδετερώσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και τη λαϊκή οργή που προκαλούν οι υπέρογκες αυξήσεις σε εισιτήρια κτλ., αξιοποιώντας τη στάση των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών.

Την ίδια στιγμή, αντίγραφο της δικαστικής απόφασης, που έκρινε παράνομη την 24ωρη απεργία στο Μετρό, ζήτησε η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ε. Ράικου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξεταστεί αν έχει διαπραχθεί ποινικό αδίκημα με τη διερεύνηση αν στην απόφαση, υπάρχουν διατάξεις στις οποίες δε συμμορφώνονται οι εργαζόμενοι. Να σημειωθεί ότι το Πρωτοδικείο έκρινε την απεργία των εργαζομένων παράνομη, μετά την προσφυγή της διοίκησης της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ». Η διοίκηση που προσφεύγει στα δικαστήρια, είναι αυτή που μπορεί να ζητήσει να υπάρχουν στην απόφαση, «απειλές» ενάντια στους εργαζόμενους σε περίπτωση μη συμμόρφωσης τους. Αντίγραφα δικαστικών αποφάσεων έχουν ζητήσει και προκάτοχοι της Εισαγγελέως Πρωτοδικών.

Σε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις εκφοβισμού των απεργών, το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το υπουργείο μεταφορών που σε άμεση συνεννόηση με τη διοίκηση του Μετρό απειλούν τηλεφωνικά τους εργαζόμενους που συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία αγνοώντας την απόφαση του δικαστηρίου που την έβγαζε παράνομη. Το ΠΑΜΕ εκφράζει τη συμπαράστασή του και την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους. Ο αγώνας των εργαζομένων στις μεταφορές αφορά όλη την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα».

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα το πρόγραμμα κινητοποιήσεων έχει διαμορφωθεί ως εξής:

  • Σήμερα απεργούν οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία, τα τρόλεϊ, το μετρό και τον ηλεκτρικό.
  • Την Παρασκευή 4 Φλεβάρη πραγματοποιούν στάσεις εργασίας οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία (11 π.μ. - 3.30 μ.μ), τον ηλεκτρικό και τα τρόλεϊ (11 π.μ. - 4 μ.μ.).
  • Τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία θα κάνουν νέα στάση εργασίας (11 π.μ. - 4 μ.μ.) και νέα γενική συνέλευση.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ