Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Στρατηγικό σχέδιο για ακόμα φτηνότερους εργάτες

Ομοφωνία ανάμεσα στις καπιταλιστικές κυβερνήσεις για το παραπέρα τσάκισμα των εργαζόμενων στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας»

Στα σκαριά βρίσκεται το «σχέδιο ανταγωνιστικότητας» που προωθούν η γερμανική και η γαλλική κυβέρνηση μαζί με την Κομισιόν και το οποίο προβλέπει τη θεσμοθέτηση στενότερου ελέγχου με επιβολή κυρώσεων στα κράτη μέλη, με στόχο την άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο (αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, συνταγματική καθιέρωση «φρένου χρέους», μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κ.ά.).

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του ιμπεριαλισμού εκφράζουν το φόβο τους για τις λαϊκές αντιδράσεις, εξαιτίας της ασφυξίας που επιβάλουν οι αντιλαϊκές πολιτικές προς όφελος του κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος εκφράζει την ανησυχία του ότι «καθώς οι εντάσεις μεταξύ των χωρών αυξάνονται, μπορεί να δούμε την αύξηση φαινομένων κοινωνικής και πολιτικής αστάθειας μέσα στα κράτη, ακόμα και πόλεμο».

Ως προς την προώθηση του «σχεδίου ανταγωνιστικότητας» ο υπουργόςεξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, σε συνέντευξη Τύπου ξεκαθάρισε ότι «οι συζητήσεις επί του δεύτερου πακέτου (σ.σ. του σχεδίου ανταγωνιστικότητας) είναι πολύ πιο εντατικές από όσο οι δημόσιες δηλώσεις αφήνουν να διαφανεί» και τόνισε: «Αυτά τα λέμε εδώ και εβδομάδες».

Μάλιστα, σημείωσε ότι επιδίωξη της γερμανικής κυβέρνησης είναι «ο μεγαλύτερος δυνατός αυτοματισμός» στην επιβολή κυρώσεων στα κράτη που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και τόνισε: «Θέλουμε να προωθηθεί η συζήτηση που γίνεται σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αν θα θεσπιστεί και στο δικό τους Σύνταγμα κάτι σαν το "φρένο χρέους" με το οποίο στη Γερμανία έχουμε καλή εμπειρία». Υπογράμμισε τέλος ότι εξίσου σημαντικό είναι να υλοποιηθούν οι αλλαγές στα συστήματα συνταξιοδότησης στην κατεύθυνση της αύξησης του ορίου ηλικίας στα 67 χρόνια.

Με το βλέμμα στην Ασία

Σύμφωνα, εξάλλου, με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt», ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ράινερ Μπρούντερλε, τονίζει ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης πρέπει να αξιολογούν την ανταγωνιστικότητά τους σε σχέση με τις ιδιαίτερα ανταγωνιστικές οικονομίες της Ασίας και όχι μόνο με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Μάλιστα, ο Ρ. Μπρούντερλε ζητά να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στο «σχέδιο ανταγωνιστικότητας» της γερμανικής κυβέρνησης, καθώς «ο μηχανισμός για την εποπτεία των μακροοικονομικών πρέπει να ξεκινάει κατά βάση με τα κράτη μέλη που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της ευρωζώνης λόγω των μεγάλων ελλειμμάτων ανταγωνιστικότητας».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Reuters», η Κομισιόν και η Ουγγαρία, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, στηρίζουν το «σχέδιο ανταγωνιστικότητας» της γερμανικής κυβέρνησης, βάσει του οποίου θα υλοποιηθούν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που απαιτεί το κεφάλαιο σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Μάλιστα, ο Κοινοτικός επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Ολι Ρεν, μιλώντας στους «Financial Times Deutschland», εκτιμά ότι «πολλά από αυτά μοιάζουν με τα σχόλια που κάναμε στην έρευνα για την ανάπτυξη στην ΕΕ», ενώ αντίστοιχες αιτιάσεις για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης έχει καταθέσει στο παρελθόν και η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τον Βιμ Κέστερς, καθηγητή οικονομικών και μέλος του προεδρείου του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, το θέμα δεν είναι αν θα γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά πώς κάτι τέτοιο θα γίνει ενισχύοντας τα κίνητρα για την επίσπευση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων.

«Δεν μπορείς να αυξάνεις τους πόρους του μηχανισμού στήριξης ή να εξετάζεις το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χωρίς να σκέφτεσαι πώς μπορείς να δώσεις κίνητρα για το μέλλον και να αναζητήσεις λύσεις προκειμένου να αποφύγεις μελλοντικά περαιτέρω διόγκωση του χρέους», τονίζει.

Σύμφωνα, τέλος, με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg», οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι πολύ κοντά στο να συμφωνήσουν και να δώσουν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τη δυνατότητα να αγοράζει απευθείας ομόλογα κρατών της ΕΕ.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt», «το σχέδιο διάσωσης της υπερχρεωμένης Ελλάδας γίνεται όλο και πιο συγκεκριμένο. Εξετάζεται η εκούσια και μερική παραίτηση των ιδιωτών-πιστωτών από τις απαιτήσεις τους».

Πανηγυρίζει η πλουτοκρατία

Την επιχείρηση αποπροσανατολισμού που στήνει η κυβέρνηση για να συγκαλύψει το αντιδραστικό περιεχόμενο της μεθαυριανής συνόδου κορυφής, υπηρετεί η χτεσινή συνεδρίαση του «διαθεσμικού οργάνου» υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή υπουργών, κοινοβουλευτικών και κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε σαν «μεγάλες προκλήσεις» για την κυβέρνηση τα σχέδια για «ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους» (είτε μέσω της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων είτε μέσω της χορήγησης νέου δανείου από το μηχανισμό στήριξης), αλλά και τη μεθόδευση για συνταγματική κατοχύρωση των μέτρων μόνιμης και αυστηρής λιτότητας.

Για «κούρεμα των ελληνικών ομολόγων» έκανε λόγο στη σύσκεψη η υπουργός Εργασίας, Λ. Κατσέλη. Οπως είπε, η κυβέρνηση μπορεί να πάρει δάνειο από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και να το χρησιμοποιήσει για την επαναγορά ομολόγων σε χαμηλότερες τιμές.

Με φόντο τις αναμενόμενες κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις για την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους, οι μερίδες της πλουτοκρατίας περνάνε ήδη στην επόμενη φάση της αντιλαϊκής κλιμάκωσης. Στο χορό μπήκε χτες και το ελβετικό τραπεζικό μονοπώλιο «Gredit Suisse», το οποίο θεωρεί δεδομένη τη (δήθεν) διαγραφή χρέους πάνω από 30%, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ιρλανδία.

Στο σχετικό ραπόρτο και με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, κάνουν λόγο για την ανάγκη παραπέρα μείωσης μισθών σε ποσοστό 7%, ενώ ταυτόχρονα βλέπουν «ξαφνικά» «επενδυτικές ευκαιρίες» στην περιφέρεια της ευρωζώνης και ειδικά σε ό,τι αφορά τον τζόγο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ