Κυριακή 30 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ
Συντονισμένος αγώνας σε ταξική κατεύθυνση

Σκυμμένοι με τις ώρες, δουλεύουν ακατάπαυστα στα απέραντα θερμοκήπια της Μανωλάδας
Σκυμμένοι με τις ώρες, δουλεύουν ακατάπαυστα στα απέραντα θερμοκήπια της Μανωλάδας
Η αναγκαιότητα να δυναμώσει η συσπείρωση και η ενότητα των μεταναστών σε ταξική κατεύθυνση αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τους μετανάστες που, ενώ βρίσκονται και δουλεύουν στην Ελλάδα για πολλά χρόνια, εξακολουθούν να μην έχουν ούτε τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής και διαμονής στη χώρα. Τα προβλήματα των μεταναστών, που οξύνονται ολοένα και περισσότερο, σε τελική ανάλυση είναι άρρηκτα δεμένα με τα προβλήματα της ντόπιας εργατικής τάξης και δε λύνονται παρά μόνο μέσα από τον κοινό αγώνα Ελλήνων και μεταναστών εργατών στην κατεύθυνση της ταξικής σύγκρουσης.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, συγκλίνει η δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, των ταξικών συνδικάτων, σε πλήρη αντιδιαστολή με ενέργειες όπως η τελευταία, που όχι μόνο δεν υπηρετούν τα δίκαια αιτήματα των μεταναστών, αλλά, αντιθέτως, τους στοχοποιούν απέναντι σε ακροδεξιά και ρατσιστικά στοιχεία. Οι μετανάστες απέναντι στην πολλαπλή, στυγνή και πολλές φορές απάνθρωπη εκμετάλλευση που υπόκεινται, έχουν μόνο μια επιλογή για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και της ίδιας τους της ζωής: Το συντονισμένο, ενωμένο ταξικό αγώνα, μαζί με τους Ελληνες εργάτες, μέσα απ' τα ταξικά Συνδικάτα και τις Ομοσπονδίες.

Από το παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Μανωλάδα, το Μάη του 2008
Από το παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Μανωλάδα, το Μάη του 2008
Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, «το αίτημά τους για νομιμοποίηση είναι πέρα για πέρα δίκαιο. Ζουν στη χώρα μας πολλά χρόνια, δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί και δεν τους αναγνωρίζεται το αυτονόητο, να μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθεροι. Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη». Βέβαια, το ΠΑΜΕ δε μένει στα λόγια, αλλά προχωρά σε πράξεις και δράσεις, που σφυρηλατούν ισχυρούς δεσμούς με τους μετανάστες σε αυτήν την κατεύθυνση.

Αναφέρουμε ενδεικτικά:

  • Την περασμένη Τρίτη, η κοινή δράση των ταξικών συνδικάτων του ΠΑΜΕ και των μεταναστών ξεσκέπασε ένα «δουλεμπορικό» γραφείο στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Κάνιγγος. Εκεί μια δήθεν εταιρεία έπαιρνε 30 ευρώ από κάθε μετανάστη και του έταζε δουλειά σε ένα έργο που υποτίθεται θα ξεκινούσε κάποια στιγμή στο Λαύριο. Εκατοντάδες ήταν οι μετανάστες που πιάστηκαν στα δίχτυα των απατεώνων. Ωστόσο, οι ίδιοι οι μετανάστες ήταν που υποψιάστηκαν πως κάτι δεν πήγαινε καλά και αμέσως απευθύνθηκαν σε βοήθεια στα ταξικά συνδικάτα, στην Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) και το ΠΑΜΕ. Την επόμενη στιγμή, με μια συντονισμένη και αιφνιδιαστική κίνηση, πήγαν στο δουλεμπορικό «γραφείο», ξεσκέπασαν την απάτη και απέτρεψαν άλλους μετανάστες να πέσουν στη «φάκα» που έστησαν οι επιτήδειοι.
  • Μια από τις πολλές κοινές πορείες στο κέντρο της Αθήνας
    Μια από τις πολλές κοινές πορείες στο κέντρο της Αθήνας
    Σε βιοτεχνίες της κλωστοϋφαντουργίας και του ιματισμού εργάζονται κατά βάση μετανάστες, οι οποίοι δουλεύουν σε υπόγειους και ημιυπόγειους χώρους με ανύπαρκτο εξαερισμό εξοντωτικά και απάνθρωπα ωράρια που κυμαίνονται από 12 έως 15 ώρες την ημέρα και μόνο την Κυριακή δουλεύουν 8ωρο. Κατά παράβαση κάθε Συλλογικής Σύμβασης, οι αλλοδαποί εργάτες πληρώνονται με την ώρα και με μεροκάματο κάτω και από αυτό του ανειδίκευτου εργάτη. Επιπλέον, υπερωρίες και ένσημα είναι άγνωστες λέξεις για όλους αυτούς τους εργάτες που γίνονται αντικείμενο της πιο στυγνής εκμετάλλευσης. Το ΠΑΜΕ και η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), από την πρώτη στιγμή, έχει αναπτύξει πλούσια δραστηριότητα κοινής ταξικής πάλης με τους μετανάστες του κλάδου και τους έχει συσπειρώσει στο σωματείο. Οι συνεχείς παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς (π.χ. στις πάμπολες βιοτεχνίες σε Νέα Ιωνία, Πατήσια, κ.α.) αλλά και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις του κλάδου στο υπουργείο Εργασίας, έχουν φέρει σοβαρά αποτελέσματα και έχουν βελτιώσει τη θέση των εργαζομένων.
  • Στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, στις αρχές του 2010, οι περίπου 250 Αιγύπτιοι αλιεργάτες ξεσηκώθηκαν μετά την αυθαίρετη απόφαση των ιδιοκτητών αλιευτικών σκαφών να τους περικόψουν κατά 60% τους μισθούς και συσπειρωμένοι με τα ταξικά τους Συνδικάτα έδωσαν απάντηση. Παρά την εργοδοτική τρομοκρατία και τις απειλές, οι μετανάστες δε λύγισαν. Επί τρεις μήνες συνέχισαν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις και έσπασαν τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς που έστησαν οι εργοδότες. Δεν υποχώρησαν ακόμη και όταν οι εργοδότες προχώρησαν ακόμη και σε ...τρεις αγωγές για να βγάλουν παράνομο και καταχρηστικό τον απεργιακό τους αγώνα.
  • Οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες στη Νέα Μηχανιώνα, μαζί με το ΠΑΜΕ, σε κινητοποίηση μπροστά από το υπουργείο Εργασίας
    Οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες στη Νέα Μηχανιώνα, μαζί με το ΠΑΜΕ, σε κινητοποίηση μπροστά από το υπουργείο Εργασίας
    Στο Καλπάκι Ιωαννίνων, τον περασμένο Δεκέμβρη, 35 μετανάστες εργάτες γης συσπειρωμένοι και μαζί με το ΠΑΜΕ, μετά από πολυήμερες κινητοποιήσεις, κατάφεραν και απέσπασαν δεδουλευμένα 45.000 ευρώ από την εργοδοσία των θερμοκηπίων «Κρίτων». Μάλιστα, οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν μετά από υποθήκευση περιουσίας της εργοδοσίας. Τα χρήματα εκταμιεύθηκαν στο όνομα δικηγόρου του ΠΑΜΕ και αποδόθηκαν στους εργαζόμενους μετανάστες.
  • Στη Νέα Μανωλάδα στην Ηλεία, περισσότεροι από 2.500 μετανάστες εργάτες γης εργάζονται στα θερμοκήπια της φράουλας των μεγαλοτσιφλικάδων της περιοχής με μεροκάματο που δεν ξεπερνά τα 30 ευρώ και σε συνθήκες (τόσο εργασίας, όσο και διαβίωσης) που σε φέρνουν στο θάνατο «μια ώρα αρχύτερα». Οι άνθρωποι αυτοί, εκτεθειμένοι σε όλους τους κινδύνους και με κανένα νομιμοποιητικό έγγραφο, παρά την άκρατη τρομοκρατία και βία που ασκήθηκε πάνω τους, κατέβηκαν σε απεργία τον Απρίλη του 2008 για να διεκδικήσουν μεγαλύτερα μεροκάματα και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Εχοντας στο πλευρό τους από την πρώτη στιγμή τη συμπαράσταση των ταξικών συνδικάτων της περιοχής και των στελεχών του ΠΑΜΕ (τρεις εξ αυτών δέχτηκαν βίαιη επίθεση από 50 και πλέον τσιράκια των μεγαλοκαλλιεργητών και μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο, ενώ τη νύχτα ακολούθησε πογκρόμ σε βάρος τους), η απεργία στέφθηκε με επιτυχία, καθώς κατάφεραν να αυξήσουν το μεροκάματο. Από τότε, οι μεγαλοκαλλιεργητές της περιοχής κατάλαβαν - με έμπρακτο τρόπο - πως δεν έχουν να κάνουν μόνο με ανυπεράσπιστους και κυνηγημένους ανθρώπους, αλλά και με το ταξικό κίνημα της περιοχής.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ