Κυριακή 30 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
Ενίσχυση των κατασταλτικών μέτρων στο όνομα της καταπολέμησης της «τρομοκρατίας»

Ενίσχυση της καταστολής και νέα μέτρα κατά των δημοκρατικών και πολιτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού θα επιφέρει η βομβιστική επίθεση της Δευτέρας που σημειώθηκε στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 35 άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 170. Στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας παραμένουν 123 τραυματίες, αρκετοί από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η βόμβα ήταν γεμάτη με μεταλλικά στοιχεία και εξερράγη στην αίθουσα διεθνών αφίξεων του πιο πολυσύχναστου αεροδρομίου της Μόσχας, όπου εκείνη τη στιγμή αναμένονταν οι αφίξεις 30 πτήσεων, εκ των οποίων οι 15 διεθνείς.

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ έσπευσε αμέσως να κάνει λόγο για «τρομοκρατική επίθεση», ενώ, λόγω της έλλειψης επίσημων πληροφοριών από τις αρχές, στα Μέσα ενημέρωσης διαρρέουν εικασίες είτε πως άνδρας καμικάζι αυτοκτονίας πυροδότησε τη βόμβα, είτε γυναίκα ντυμένη στα μαύρα, είτε πως η βόμβα μπορεί να βρισκόταν στις αποσκευές.

Υστερα από σοβαρές επικρίσεις που δέχθηκε από τα Μέσα ενημέρωσης, ο Μεντβέντεφ προχώρησε την Τετάρτη στην αποπομπή του Αλεξέι Αλεξέγιεφ, υψηλόβαθμου αξιωματούχου αρμόδιου για την ασφάλεια στις μεταφορές του υπουργείου Εσωτερικών, και χαρακτήρισε «παθητική» τη στάση των αστυνομικών του αεροδρομίου. Αποστρατεύτηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών, Ρασίντ Νουργκαλίεφ, ο διοικητής του αεροδρομίου καθώς και δύο υποδιοικητές του. Την επόμενη ημέρα, άλλοι 4 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι αποπέμφθηκαν.

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια προσπάθεια να επιδείξει αδιάλλακτη στάση και ενόψει των προεδρικών εκλογών στη χώρα το 2012, υποστήριξε πως η Ρωσία δεν θα συνομιλήσει με τρομοκράτες, πρόσθεσε όμως πως η κυβέρνηση ποτέ δεν αρνήθηκε να μιλήσει με πολιτικούς ηγέτες. Προειδοποίησε πάντως πως «η τιμωρία είναι αναπόφευκτη» για τους δράστες.

Από τον Καύκασο οι δράστες;

Μέχρι που γράφονταν αυτές οι γραμμές, κανείς δεν είχε αναλάβει την ευθύνη της πολύνεκρης επίθεσης, ωστόσο, ο Πούτιν ισχυρίστηκε πως, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι δράστες πιθανότατα δεν προέρχονται από την Τσετσενία - όπως εξάλλου είχε αρχικά υπονοηθεί - αρνήθηκε όμως να δώσει περισσότερες εξηγήσεις. Τα Μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να εικάσουν πως πιθανή περιοχή προέλευσης των δραστών είναι η Ινγκουσετία και το Νταγκεστάν, του Βόρειου Καυκάσου. Μάλιστα την Πέμπτη, η εφημερίδα «Κόμερσαντ» δημοσίευσε πως οι αρχές υποπτεύονται πως μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης «Dogai Jamaat» κρύβονται πίσω από την επίθεση. Πρόκειται για μια οργάνωση που εμφανίστηκε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας στην περιοχή της Σταυρούπολης του βορείου Καυκάσου και θεωρείται πως διατηρεί δεσμούς με Τσετσένους ισλαμιστές μαχητές. Οι αρχές έδωσαν και το όνομα του Βιτάλι Ραζντομπούντκο ως εκείνου που είτε οργάνωσε, είτε πραγματοποίησε την επίθεση. Η συγκεκριμένη οργάνωση συνδέεται με μια βόμβα που εξερράγη κατά λάθος σε διαμέρισμα στο κέντρο της Μόσχας στις 31 Δεκέμβρη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μία γυναίκα. Ακολούθησε η σύλληψη ενός υπόπτου που θεωρείται ότι είχε επαφές με τον Ραζντομπούντκο.

Σημαντικό μέρος των δημοσιευμάτων του Τύπου αφορά αν και κατά πόσο γνώριζε η ρωσική κυβέρνηση πως επίκειται επίθεση.

Πάντως, ο Μεντβέντεφ, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, έσπευσε να καθησυχάσει τους επιχειρηματίες πως η Ρωσία είναι μια ασφαλής χώρα για τις επενδύσεις τους. Δήλωσε ανάμεσα στα άλλα πως η κυβέρνηση θα αποφύγει να επιβάλει νέους φόρους στο χρηματοοικονομικό τομέα, και δήλωσε έτοιμος να προωθήσει επενδύσεις, ανάμεσα στις οποίες και τη δημιουργία κέντρων σκι στο Βόρειο Καύκασο, συμπεριλαμβανομένου του Νταγκεστάν.

Η ρωσική κυβέρνηση έχει στο παρελθόν υποστηρίξει πως οι «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» στο βόρειο Καύκασο έχουν ολοκληρωθεί, ωστόσο, τα τελευταία 3 χρόνια υπάρχει μια έξαρση των επιθέσεων και στις τρεις Δημοκρατίες του Καυκάσου, με καθημερινές αναφορές για δολοφονίες, επιθέσεις, απαγωγές, ενώ οι λαοί υποφέρουν από αυξημένη φτώχεια και ανεργία.

Πραγματική αιτία ο καπιταλισμός

Τα Κομμουνιστικά Κόμματα της Ρωσίας εξέδωσαν αμέσως ανακοινώσεις σχετικά με την πολύνεκρη επίθεση στο αεροδρόμιο της Μόσχας.

Ο Βαλέρι Ράσκιν, μέλος του Προεδρείου και της Γραμματείας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), σε δήλωσή του μεταξύ άλλων, κατηγορεί τον πρόεδρο, Ντ. Μεντβέντεφ, τον πρωθυπουργό Βλ. Πούτιν, και το κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας» για το «αιματηρό χάος και τη δυστυχία, τις διαμάχες και διεθνικές συγκρούσεις», που επικρατούν στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία και προσθέτει: «Στη θέση των παραδόσεων της φιλίας, της συντροφικότητας και της αμοιβαίας υποστήριξης, εσείς εμφυσήσατε την παράδοση της λατρείας της αυθαιρεσίας και του κέρδους, όπου ο άνθρωπος γίνεται λύκος, για τον άλλο άνθρωπο. Αυτή την κατάσταση μπορεί να την αλλάξει, να σταματήσει τις δολοφονίες και τη διάλυση του κράτους μόνον η επιστροφή στο σοσιαλισμό. Και για κάτι τέτοιο θα πρέπει να εφαρμοστεί το πρόγραμμα του Κομμουνιστικού Κόμματος, στη βάση του οποίου βρίσκεται η εθνικοποίηση των φυσικών πόρων και στρατηγικών τομέων της οικονομίας».

Από τη μεριά του ο Βίκτορ Τιούλκιν, Α' Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ), σε δήλωσή του, καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα από τα γεγονότα και σημειώνει μεταξύ άλλων: «Οι κομμουνιστές δεν κουραζόμαστε να επαναλαμβάνουμε ότι η πραγματική αιτία της τρομοκρατίας είναι ο καπιταλισμός και η καλλιέργεια του πνεύματος της απληστίας, που τον χαρακτηρίζει. Ο καπιταλισμός και η κυβέρνηση του Γιέλτσιν ξεκίνησαν τον πόλεμο στον Καύκασο και σ' άλλες περιοχές, και τώρα ανοίγουν μουσείο για τον Γιέλτσιν. Ο καπιταλισμός χωρίζει τους ανθρώπους στη βάση της ιδιοκτησίας, και, κατά συνέπεια με βάση τη θέση τους στην κοινωνία, σ' αφεντικά κι υπηρέτες. Αυτός ο διαχωρισμός εκδηλώνεται σε δεκάδες και εκατοντάδες διαμάχες και συγκρούσεις, σ' όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και οδηγεί σε μια κατάσταση, που περιγράφεται ως "πόλεμος όλων μ' όλους". Ενώνει τους ανθρώπους ο σοσιαλισμός. Δεν είναι τυχαίο το κύριο σύνθημα των κομμουνιστών: "Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!". Η ενότητα των εργαζομένων είναι η δική μας απάντηση στην τρομοκρατία».

Η «τρομοκρατία» τροφοδοτεί νέα μέτρα κατά των λαών

Πίσω από τους πολέμους τύπου Τσετσενίας βρίσκονται συγκεκριμένα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, των πολυεθνικών εταιρειών που «κόπτονται» για την εξασφάλιση των φυσικών πόρων της περιοχής της Κεντρικής Ασίας και τους δρόμους από τους οποίους θα περάσουν. Η συγκεκριμένη καπιταλιστική Ρωσία επιδιώκει, μεταξύ άλλων, να χρησιμοποιήσει τέτοιες τραγικές καταστάσεις, την αγανάκτηση και τη θλίψη των οικογενειών των θυμάτων, για να δικαιολογήσει τα ενισχυμένα δρακόντεια μέτρα για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Μέτρα που, αν μη τι άλλο, θα αυστηροποιήσουν τα κατασταλτικά μέτρα, θα περιορίσουν ακόμα περισσότερο τα λαϊκά δικαιώματα και τις όποιες κατακτήσεις έχουν απομείνει από την περίοδο του σοσιαλισμού.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ