Σάββατο 29 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2013
Πήραν πίσω τη διοργάνωση

Με χρήματα του ελληνικού λαού πληρώθηκε το Πανθεσσαλικό Στάδιο. Οι πόρτες του ήταν και παραμένουν κλειστές γι' αυτόν αλλά άνοιξαν διάπλατα για επιχειρηματία

Eurokinissi

Με χρήματα του ελληνικού λαού πληρώθηκε το Πανθεσσαλικό Στάδιο. Οι πόρτες του ήταν και παραμένουν κλειστές γι' αυτόν αλλά άνοιξαν διάπλατα για επιχειρηματία
Tα πολιτικά παιχνίδια και η μάχη συμφερόντων (ηθικών και οικονομικών) που συνόδευαν εξ αρχής την περίφημη ανάληψη από την Ελλάδα των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, οι οποίοι επρόκειτο να διεξαχθούν στο Βόλο και στη Λάρισα, από χτες κορυφώθηκαν και πέρασαν σε άλλη φάση. Αιτία, η απόφαση της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) να αφαιρέσει τελικά τη διοργάνωση από την Ελλάδα με κύριο λόγο την οικονομική κρίση της χώρας που επηρέασε και τον προγραμματισμό των αγώνων.

Με ψήφους 12-1 τα μέλη της ΔΕΜΑ αποφάσισαν την αλλαγή έδρας των αγώνων, που πιθανότατα θα διεξαχθούν στην Ταραγόνα της Ισπανίας. Είχαν προηγηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα αρκετές παλινωδίες, όπως, π.χ., η μη διεξαγωγή αθλημάτων (όπως το γκολφ) και στη συνέχεια αντιρρήσεις για το «μεσογειακό χωριό». Το τελευταίο ζήτημα μάλιστα φαίνεται να ήταν αυτό που έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Να σημειωθεί πως το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για διαμονή των αθλητών στα ΤΕΙ Λάρισας και σε κρουαζιερόπλοιο στο Βόλο δεν έγινε ποτέ αποδεκτό από τα μέλη της ΔΕΜΑ, όπως και η μεγάλη μείωση στον προϋπολογισμό των αγώνων.

Υψηλό κόστος και αποικιοκρατικές συμφωνίες

Το αρχικό κόστος για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης ήταν 358 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ θα έπρεπε να δοθούν για την κατασκευή του «μεσογειακού χωριού», δηλαδή, του χώρου που θα φιλοξενούσε τις αποστολές αθλητών πριν και κατά τη διάρκεια των αγώνων. Ο τελικός προϋπολογισμός, όμως, που ανακοινώθηκε στις αρχές του Δεκέμβρη, ανερχόταν στα 126 εκατ. ευρώ με τη λύση των ΤΕΙ και του κρουαζιερόπλοιου να προκρίνεται αντί του «μεσογειακού χωριού».


Eurokinissi

Μάλιστα, ας σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής το ελληνικό κράτος έχει δώσει το ποσό των 800.000 δολαρίων στη Διεθνή Οργανωτική Επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων από το 2007 (επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας) που ανατέθηκαν στο Βόλο και στη Λάρισα.

Ομως, τα χρήματα αυτά είναι δύσκολο να διεκδικηθούν αφού, σύμφωνα με το άρθρο 43 της σύμβασης που υπογράφτηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές, σε περίπτωση ανάκλησης για οποιονδήποτε λόγο από τη ΔΕΜΑ της διοργάνωσης η πόλη, η εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή και η Οργανωτική Επιτροπή παραιτούνται κάθε δικαιώματος και αξίωσης για αποζημίωση ή επιστροφή του ποσού. Μάλιστα, στην ίδια σύμβαση ορίζεται ότι η ΔΕΜΑ είναι αυτή που έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο Διαιτητικό Δικαστήριο των Αθλημάτων και να διεκδικήσει αποζημίωση!

Οι συγκεκριμένες οικονομικές συμφωνίες αποτελούν ένα χαρακτηριστικό δείγμα για το τι πραγματικά σήμαινε η διοργάνωση, η οποία δεν αποτελούσε τίποτα άλλο παρά ένα ακόμη πανηγύρι χορηγών και των πολυεθνικών που θα έκαναν το δικό τους παιχνίδι με σκοπό το κέρδος τους. Οπως συνέβη και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ήταν κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι με βάση το σχεδιασμό που υπήρχε ο λαός της περιοχής δε θα κέρδιζε τίποτα από τους αγώνες. Ούτε από τα περίφημα Μεσογειακά έργα - όπως έχει δείξει και το παράδειγμα των Ολυμπιακών Αγώνων - ενώ σε αυτόν θα έπεφτε το βάρος του κόστους της διοργάνωσης.

Δικομματικός πόλεμος

Η απόφαση της ΔΕΜΑ έδωσε την αφορμή από χτες το μεσημέρι να ξεσπάσει ένας δικομματικός πόλεμος μεταξύ εκπροσώπων της ΝΔ, η οποία ήταν κυβέρνηση όταν αποφασίστηκε η ανάληψη των αγώνων, και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ποτέ δεν εκδήλωσαν ένθερμο ενδιαφέρον. Ο υπουργός Πολιτισμού, Π. Γερουλάνος, έκανε λόγο για άρνηση της ΔΕΜΑ να δεχθεί τον μειωμένο προϋπολογισμό που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση. Ενώ με ανακοίνωσή του ο Δήμος Λάρισας μιλάει για κυβερνητικά ψέματα καθώς, όπως υποστηρίζει, δεν κατατέθηκε ποτέ κάτι τέτοιο. Για πολιτικές ευθύνες που οδήγησαν σε αναβλητικότητα, όσον αφορά στο ζήτημα των αγώνων, μίλησε ο Δήμος Βόλου.

  • Το ΚΚΕ με παρεμβάσεις του στη Βουλή αρκετές φορές είχε ταχθεί κατά της συγκεκριμένης διοργάνωσης, με το σκεπτικό ότι δεν εμπεριέχει κανένα συμφέρον για το λαό της Θεσσαλίας. Αντίθετα, οι μόνοι κερδισμένοι θα ήταν το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, όπως φάνηκε και το 2004. Για παράδειγμα, το Πανθεσσαλικό Στάδιο - που φτιάχτηκε με χρήματα του ελληνικού λαού για τις ανάγκες των Αγώνων του 2004 - ήταν και παραμένει (7 χρόνια μετά τους Αγώνες) κλειστό για τον ίδιο το λαό. Ενώ, αντίθετα, δόθηκε για εκμετάλλευση σε τοπικό επιχειρηματία του ποδοσφαίρου - ιδιοκτήτη ΠΑΕ. Στη Λάρισα που πριν δυο χρόνια παραχωρήθηκαν εκτάσεις σε επιχειρηματία για την ανέγερση γηπέδου, αυτή την περίοδο το ΕΑΚ κάνει έξωση σε τοπικά σωματεία.

Το ΚΚΕ, τον Ιούλη του 2009 στο Α' Τμήμα Διακοπών της Βουλής, καταψήφισε το νομοσχέδιο για την «Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων - Βόλος 2013». Καταγγέλλοντας την εμπορευματοποίηση μιας ακόμη διοργάνωσης, τα μέτρα ενίσχυσης των «χορηγών» και των κατασκευαστών, καθώς και την πολιτική επιλογή της τότε κυβέρνησης της ΝΔ να υποβαθμίζει συστηματικά το μαζικό αθλητισμό. Παράλληλα, ο βουλευτής του Κόμματος Ν. Γκατζής είχε αναφερθεί στις αρνητικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν, μιλώντας για «παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων σε ιδιωτικά συμφέροντα», «περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την ασύδοτη δράση των ιδιωτών» και «ενίσχυση της καταστολής στο όνομα της ασφάλειας».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org