ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--
Τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι θα μεταναστεύσουν από την Ιρλανδία το 2011, σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη του οικονομικού και κοινωνικού ερευνητικού ιδρύματος (ESRI). Πρόβλεψη πριν τη χτεσινή έγκριση -σε δεύτερο στάδιο μετά την πρώτη ανάγνωσή του- με 80 ψήφους έναντι 78, του προϋπολογισμού λιτότητας, που ήταν «αναγκαίος» για να προχωρήσει η «διάσωση» της εγχώριας οικονομίας από το μηχανισμό της ΕΕ και του ΔΝΤ, με 85 δισ. ευρώ.
Η μετανάστευση, ενδημική κατά το «ταραγμένο» παρελθόν της Ιρλανδίας, επιστρέφει και πάλι λόγω «έκτακτης ανάγκης» για επιβίωση. Καθώς ο προϋπολογισμός και τα μέτρα περικοπών που περιλαμβάνει προστίθενται στα σωρηδόν μέτρα λιτότητας που η ιρλανδική κυβέρνηση με πρωτοπόρο τρόπο εφήρμοσε το φάσμα της πείνας είναι το μόνο που απομένει στους Ιρλανδούς εργαζόμενους. Τα βάναυσα μέτρα που λαμβάνονται έχουν ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος από το 32% του ΑΕΠ που βρίσκεται σήμερα, στο 4% μέχρι το 2014. Ομως, σύμφωνα με τα σχέδια κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ, αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν το επόμενο διάστημα η ιρλανδική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό 2% το χρόνο. Φυσικά αποκλείεται να συμβεί, οπότε νέα μέτρα θα επιβληθούν. Βάσει δε των πληροφοριών, ΔΝΤ και ΕΕ επιδιώκουν τη διοχέτευση της βοήθειας αποκλειστικά σχεδόν προς τις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους θα δώσουν τα χρήματα απευθείας στην ΕΚΤ, για να ξεπληρώσουν μέρος των 90 δισ. ευρώ που της χρωστάνε συνολικά...
Αυτή είναι και η ουσία της πολιτικής κρίσης που δονεί την Ιρλανδία. Η λαϊκή οργή προκάλεσε την τελική κατάρρευση της κυβέρνησης του κόμματος Fiana Fail και πρόωρη προσφυγή σε κάλπες. Ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος και εξαναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση για να διασωθεί το πολιτικό σύστημα και μόνο, ενώ ο 50χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μάικλ Μάρτιν, είναι από χτες ο νέος πρόεδρος του Fianna Fail.