Τετάρτη 26 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ

ΤΟΥΣ ΑΝΟΙΞΕ Η ΟΡΕΞΗ: «μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων και συμψηφισμό του επιδόματος αδείας 2010 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το κείμενο ειδικής επιχειρησιακής (...) προβλέπει τη δυνατότητα ακόμη και για μειώσεις μισθών αναδρομικά έως την 1.9.2010 (...) επίσης η διοίκηση θα έχει την ευχέρεια να αποφασίσει μειώσεις μισθών σε μεμονωμένα άτομα» (το θέμα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΕΠΕΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ: «μία αγορά - ζούγκλα όπου δεν καταβάλλονται ακόμη και οι αποζημιώσεις απόλυσης των 5 ημερομισθίων στους εργάτες (...) πολλοί εργοδότες κάνουν ακόμη και αναδρομική χρήση της διάταξης για παράταση της δοκιμαστικής περιόδου στους 12 μήνες (...) κυριαρχούν οι αυθαιρεσίες και η εκ περιτροπής εργασία ενώ εντείνονται οι εκβιασμοί για τη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων με κατώτερες αμοιβές» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΚΑΙ Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ: «Οι προειδοποιητικές βολές άρχισαν με την υπογραφή του Μνημονίου και, επιστρατεύοντας την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ο ΣΕΒ υπέγραψε Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση που μείωνε το εργατικό εισόδημα για την τριετία 2010-2012 (...) Εξίσου σημαντική είναι η υιοθέτηση της άποψης από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ πως οι εργάτες πρέπει να θυσιάσουν τους μισθούς τους για να ξεπεραστεί η "κρίση", είναι η αποδοχή εκ μέρους της πλειοψηφίας της βασικής αξίωσης του ΣΕΒ, που είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Γι' αυτό και στη συνέχεια η κυβέρνηση με τροπολογία έσπευσε να γενικεύσει τους όρους της Εθνικής Σύμβασης και να απαγορέψει για τις κλαδικές συμβάσεις κάθε αύξηση πάνω απ' αυτά που ορίζει η Εθνική. Η επίθεση συνεχίστηκε με το νόμο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, με τον οποίο μεμονωμένα σε κάθε επιχείρηση θα επιβάλλονται όροι εργασίας κάτω από τις κλαδικές. Την ίδια στιγμή, με αντίστοιχες νομοθετικές παρεμβάσεις, η κυβέρνηση επιβάλλει ειδικό καθεστώς εργασίας - εκτός συμβάσεων - για τους νεοπροσλαμβανόμενους μέχρι 24 ετών με 592 ευρώ μισθό (...) οι εργάτες και οι εργάτριες της χώρας μας ένα δρόμο έχουν: Αξιοποιώντας το βήμα αγώνα με την απεργία των ταξικών δυνάμεων το Φλεβάρη, να μην επιτρέψουν την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Να μην υπάρξει εργοστάσιο, ειδικότητα, κλάδος που θα υποκύψει στους εκβιασμούς της εργοδοσίας» (από άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ