Τετάρτη 26 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΠΑΙΓΝΙΩΝ»
Σπέρνουν μικρά «Λας Βέγκας»

Στο όνομα 1 δισ. ευρώ που εκτιμούν ότι θα εισπράξουν, οι κυβερνώντες μετατρέπουν τη χώρα σε ένα απέραντο καζίνο για να θησαυρίσουν μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματίες

Υπό «κρατική αιγίδα και σκέπη» επανέρχεται ακόμα πιο δυναμικά ο τζόγος σε όλες του τις μορφές. Δεκάδες χιλιάδες καταστήματα με τα γνωστά «φρουτάκια» και σελίδες ηλεκτρονικού τζόγου, προβλέπεται να ανοίξουν σε όλη την ελληνική επικράτεια, σε μία περίοδο βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων, οι οποίοι συν τω χρόνω όλο και αυξάνονται. Στις συνθήκες αυτές και ενώ τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα, ειδικά για τους νέους ανθρώπους, γίνονται όλο και μεγαλύτερα, το καπιταλιστικό κράτος τους προσφέρει τη διέξοδο του οργανωμένου από το ίδιο τζόγου, με ανυπολόγιστες ηθικές, ψυχολογικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για τους υποψήφιους εξαρτημένους χρήστες. Η σήψη και η παρακμή του συστήματος αξιών της καπιταλιστικής κοινωνίας σε όλο της το μεγαλείο.

Στο παιγνίδι του τζόγου, με εκτιμώμενο τζίρο αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ, έχουν μπει χοντρά οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι της χώρας, οι οποίοι διαβλέπουν ένα νέο και ασφαλές πεδίο άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με υψηλά, υψηλότατα κέρδη. Με το καπιταλιστικό κράτος σε ρόλο ρυθμιστή στο μοίρασμα της χρυσοφόρας πίτας του τζόγου, αναμένεται να ακολουθήσει «σφαγή» και «αιματοχυσία» για τη διασφάλιση των αδειών που θα μοιραστούν για τα «τυχερά παίγνια» και τον ηλεκτρονικό τζόγο. Οσο για την κυβέρνηση; Από τα μικρά «Λας Βέγκας» που θα διασπείρει σε ολόκληρη τη χώρα, και σύμφωνα με τις προσταγές του μνημονίου, προσδοκά να βάλει στα ταμεία περισσότερο από 1 δισ. ευρώ τα επόμενα δύο - τρία χρόνια. Οπως χυδαία αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το ποσό αυτό «αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της περικοπής των μισθών και των συντάξεων»...

Παντού «φρουτάκια»

Αυτή είναι περιεκτικά η ουσία του σχεδίου νόμου «Ρύθμιση της αγοράς παιγνίων» που συζητήθηκε χτες στο υπουργικό συμβούλιο και μπαίνει στη συνέχεια σε νέα «διαβούλευση» με τους εμπλεκόμενους φορείς, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η κατάθεσή του στη Βουλή.

Το «ζουμί» της υπόθεσης στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο βρίσκεται στα άρθρα 17 και 26, τα οποία μοιράζουν την αγορά του τζόγου με τη μορφή των παιγνιομηχανών (φρουτάκια) και του ηλεκτρονικού τζόγου. Η αγορά μοιράζεται ανάμεσα στους μεγάλους παίκτες (τους «καρχαρίες» που θα κυριαρχήσουν και θα επιβάλουν τους όρους τους) και τη «μαρίδα» η οποία θα περιοριστεί να τρέφεται με τα ψίχουλα από το μεγάλο φαγοπότι που προβλέπεται να στηθεί.

Ειδικότερα στο άρθρο 17 (αδειοδότηση τυχερών παιγνίων με παιγνιομηχανήματα) προβλέπεται ότι «με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών προκηρύσσονται τέσσερις (4) έως και δέκα (10) άδειες ευρείας κλίμακας για τη διενέργεια τυχερών παιγνίων με παιγνιομηχανήματα. Η προκήρυξη αυτή αφορά σε 25.000 παιγνιομηχανήματα. Οι αδειοδοτήσεις γίνονται με διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό, που διενεργείται από το υπουργείο Οικονομικών...».

Για το άλλο μεγάλο κομμάτι που αφορά τον ηλεκτρονικό τζόγο (άρθρο 26 - διαδικασία αδειοδότησης) προβλέπεται, πάλι με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η προκήρυξη 15 έως 50 αδειών διενέργειας τυχερών παιγνιδιών μέσω διαδικτύου, οι οποίες θα χορηγηθούν ύστερα από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό...

Το κομμάτι αυτό αφορά τους μεγάλους παίκτες, τις μεγάλες εταιρείες του τζόγου που θα κονταροχτυπηθούν για να διασφαλίσουν τις άδειες. Το παιγνίδι, βέβαια, γίνεται με σημαδεμένα χαρτιά και η διενέργεια του «διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού» δεν είναι παρά ο φερετζές νομιμοποίησης της μοιρασιάς, που θα γίνει στα παρασκήνια.

Οι μικροί...

Σε αυτούς προβλέπεται να μοιραστούν από 1.000 έως 5.000 άδειες περιορισμένης κλίμακας, μέσω της προκήρυξης που θα γίνει από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Τυχερών Παιγνιδιών (ΕΕΕΠ), οι οποίες αντιστοιχούν σε 5.000 παιγνιομηχανές (φρουτάκια).

Συνολικά δηλαδή θα τεθούν σε λειτουργία 30.000 φρουτάκια, από τα οποία τα 5.000 θα μοιραστούν σε μικρά μαγαζιά και τα υπόλοιπα 25.000 θα τα διαχειρίζεται μία μικρή ομάδα εταιρειών. Παράλληλα προβλέπεται να λειτουργήσουν ως και 50 κέντρα ηλεκτρονικού τζόγου, τα οποία θα καταλήξουν και πάλι στις μεγάλες εταιρείες του τζόγου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ