Τετάρτη 26 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στον πάτο οι εργαζόμενοι στον «αφρό» το κεφάλαιο

Σαν βασικές «προϋποθέσεις για την ανάπτυξη» παρουσίασε χτες ο Γ. Παπανδρέου τις ανατροπές σε μισθούς και δικαιώματα

Παρουσιάζοντας χτες τα αντεργατικά νομοσχέδια σαν βασικές «προϋποθέσεις για την ανάπτυξη», ο πρωθυπουργός φανέρωσε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την πρόθεση της κυβέρνησης να ισοπεδώσει κάθε δικαίωμα που έχει απομείνει, στο όνομα της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας.

Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «τη δρομολόγηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων (...) το διαβατήριο για να μπορούμε να διεκδικούμε αποτελεσματικά και να κερδίζουμε κρίσιμες μάχες, που δίνουμε και εκτός συνόρων». Σ' αυτό το πνεύμα, στην διάρκεια της εισηγητικής του ομιλίας, ο Γ. Παπανδρέου είπε στη χτεσινή συνεδρίαση:

-- Για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ότι «θα δώσει νέες δυνατότητες στην οικονομία, ώστε η χώρα να γίνει πιο ανταγωνιστική»,ανοίγοντας το δρόμο για την είσοδο των πολυεθνικών σε νέα τομείς δράσης.

-- Για το φορολογικό νομοσχέδιο, ότι «θα εμπεδωθεί η φορολογική δικαιοσύνη»,όταν την ίδια ώρα μείωνε τη φορολογία των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου από το 24% στο 20%.

-- Για τα τυχερά παιχνίδια, ότι θα παταχθεί η «παρανομία» και θα υπάρξουν έσοδα για το Δημόσιο, όταν η κυβέρνηση ετοιμάζεται να χορηγήσει τις κερδοφόρες άδειες σε ιδιωτικές εταιρείες, μετατρέποντας τη χώρα σε ένα απέραντο καζίνο.

Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες, το θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ προς την τρόικα, αλλά και το «συνολικό πακέτο» που προετοιμάζει η ΕΕ, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος και ο Γ. Παπανδρέου.

Στηρίζοντας απόλυτα τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, ο τραπεζίτης εκδήλωσε τη «χαρά» του για τις θέσεις που διατύπωσε ο πρωθυπουργός ως προς τα επόμενα πακέτα μέτρων και ανέφερε ότι χρειάζονται «ρεαλιστικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη», ώστε να «έρθει όσο γίνεται πιο γρήγορα». Οι «ρεαλιστικές προϋποθέσεις», για τον Γ. Προβόπουλο, είναι η ερημοποίηση των εργατικών δικαιωμάτων και η κατάργηση κάθε είδους κατάκτησης των εργαζομένων.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Γ. Προβόπουλος, έθεσαν ως βασική προτεραιότητα για την «αναπτυξιακή προοπτική» την ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ