Τετάρτη 26 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι κινητοποιήσεις έχουν λόγο!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή το ξεκίνημα των πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων όπου πρωταγωνιστεί η ΠΑΣΥ και το συνεπές αγροτικό κίνημα άρχισε να «ψέλνει» το γνωστό τροπάρι: «Πιστεύω πως δεν υπάρχει λόγος να γίνονται κινητοποιήσεις»... Ομως, τα προβλήματα της φτωχομεσαίας αγροτιάς έχουν γιγαντωθεί εξαιτίας της ακολουθούμενης αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Τα ίδια τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΕΕ δείχνουν ότι το αγροτικό εισόδημα το 2010 μειώθηκε στην Ελλάδα κατά 4,3%, ενώ από το 2000 μέχρι το 2009 μειώθηκε κατά 16,9%. Ταυτόχρονα, στο διάστημα 2000 - 2009, ο αριθμός των αγροτών μειώθηκε κατά 171.300. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, ο αριθμός των αγροτών το 2000 ήταν 700.900 και το 2009 έπεσε στους 526.600. Πρόκειται για μια μεγάλη μείωση της τάξης του 24,5%! Και η επικείμενη αναθεώρηση της ΚΑΠ για μετά το 2013 έρχεται να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση.

Εξαιτίας της ακολουθούμενης πολιτικής, η θέση της μικρομεσαίας αγροτιάς χειροτέρευσε: Η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% και στο 13%, αντίστοιχα, σημαίνει πρόσθετη αύξηση του κόστους ζωής και πολύ μεγάλη αύξηση του αγροτικού κόστους παραγωγής (μηχανημάτων, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, κ.ά.). Το ίδιο ισχύει με τη μεγάλη αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα. Από την άλλη, οι τιμές παραγωγού στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα μένουν σταθερές ή μειώνονται. Παράλληλα, τα τιμολόγια για το αγροτικό ρεύμα αυξάνονται κατά 60%, ενώ μειώνονται για τις βιομηχανίες. Επίσης, η πολύ μεγάλη αύξηση των εισφορών των αγροτών στον κλάδο ασφάλισης υγείας του ΟΓΑ και στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής στον ΕΛΓΑ, σημαίνει νέα, άγρια επιβάρυνση, χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικές εγγυήσεις ασφάλειας και δίκαιης αποζημίωσης.

Ταυτόχρονα, συρρικνώνεται η κρατική συμμετοχή, διευρύνεται το πεδίο καπιταλιστικής κερδοφορίας με τις ιδιωτικές ασφαλίσεις, ξεθεμελιώνεται η όποια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη υπήρχε, εμπορευματοποιείται πλήρως ο τομέας της Υγείας. Με τους Καλλικρατικούς δήμους, υποβαθμίζονται ή καταργούνται υπηρεσίες που ήταν μέχρι σήμερα δημόσιες και δωρεάν για τους αγρότες. Ιδιωτικοποιούνται οι εναπομείνασες κρατικοσυνεταιριστικές οργανώσεις (ΔΩΔΩΝΗ, ΣΕΚΑΠ, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ΕΛΒΙΖ κ.ά.), τα τελευταία υποτυπώδη στηρίγματα των αγροτών, όπου διέθεταν την παραγωγή τους. Προωθείται η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ, όπου είναι υποθηκευμένες οι περισσότερες αγροτικές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις και συνεταιρισμοί.

Ολα αυτά προφανώς για τον κύριο Πεταλωτή και την κυβέρνησή του δεν είναι λόγος για να γίνονται κινητοποιήσεις... Αλλά δυστυχώς για σας, κ. Πεταλωτή, και τους ομοίους σας, η αγωνιζόμενη αγροτιά έχει διαφορετική γνώμη!


Κ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ