Τρίτη 25 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συνεχίζει να προκαλεί η Γερμανία

Η προτομή της βασίλισσας Νεφερτίτης, που βρίσκεται κλεμμένη στο Βερολίνο
Η προτομή της βασίλισσας Νεφερτίτης, που βρίσκεται κλεμμένη στο Βερολίνο
Με τη νοημοσύνη, τα νεύρα και την πολιτιστική κληρονομιά ενός λαού «παίζει» η γερμανική κυβέρνηση, όσον αφορά στην επιστροφή της προτομής της βασίλισσας Νεφερτίτης από το Βερολίνο στην Αίγυπτο.

Χτες, ο γνωστός επικεφαλής του αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς, δήλωσε ότι έχει υποβάλλει «επίσημο αίτημα» για την επιστροφή της προτομής, με την υποστήριξη του Αιγύπτιου πρωθυπουργού, Αχμεντ Ναζίφ, και του υπουργού Πολιτισμού, Φαρούκ Χόσνι, προς τον Χέρμαν Πάρτσινγκερ, διευθυντή του ιδρύματος και υπεύθυνο για τη διαχείριση των δημόσιων γερμανικών μουσείων, συμπεριλαμβανομένου του Νόιες Μουζέουμ (Νέου Μουσείου), όπου εκτίθεται η προτομή της Νεφερτίτης.

Ωστόσο, επίσης χτες, η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε ότι έλαβε «επίσημο αίτημα» από την Αίγυπτο, με τον εκπρόσωπο Τύπου του γερμανικού ΥΠΕΞ, Αντρέα Πέσκε, να δηλώνει ότι «δεν πρόκειται για επίσημο αίτημα», γιατί... «ένα επίσημο αίτημα διατυπώνεται από μία κυβέρνηση προς μία άλλη»! Προσθέτοντας ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης σ' αυτό το θέμα «είναι γνωστή και δεν έχει αλλάξει». Δηλαδή, η Γερμανία παραμένει αντίθετη στην επιστροφή αυτού του σημαντικού έργου της φαραωνικής εποχής.

Στο ίδιο πλαίσιο το γερμανικό ίδρυμα, που παρέλαβε το αίτημα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι δεν πρόκειται «για επίσημο αίτημα», επισημαίνοντας ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος δεν το είχε υπογράψει. «Η θέση του ιδρύματος που είναι υπεύθυνο για τα δημόσια γερμανικά μουσεία, όσον αφορά την επιστροφή της προτομής της Νεφερτίτης παραμένει ίδια. Είναι και θα παραμείνει η καλύτερη πρέσβειρα της Αιγύπτου στο Βερολίνο», προσθέτει η ανακοίνωση.

Την προτομή, ηλικίας 3.400 ετών, βρήκε, το 1912, στη νότια Αίγυπτο ο Γερμανός αρχαιολόγος Λούντβιχ Μπόρχαρτ. Η Αίγυπτος ζητάει την επιστροφή της από τη δεκαετία του 1930.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ