Παρασκευή 21 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εντείνεται η επίθεση σε μισθούς και δικαιώματα

Με όλα τα πολιτικά και νομικά μέσα, αλλά και τα εκβιαστικά επιχειρήματα που τους έχει προσφέρει η κυβέρνηση, επιτίθενται οι εργοδότες στους εργαζόμενους επιβάλλοντας μειώσεις μισθών. Με υπογραφή επιχειρησιακών ή ατομικών συμβάσεων ή εκ περιτροπής εργασία, αλλά κυρίως με πρόσχημα την οικονομική κρίση και με το «παραμύθι» της διατήρησης θέσεων εργασίας, οι επιχειρηματίες προσπαθούν να βγουν δυναμωμένοι στους σφοδρούς καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς. Με πρώτα και μεγάλα θύματα τους εργαζόμενους, που δεν ευθύνονται σε τίποτα για την καπιταλιστική κρίση και δεν καρπώνονται τίποτα από την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Μειώσεις μισθών και επιδομάτων από 5% έως και 20% ανάλογα με τις αποδοχές του εργαζόμενου μεθοδεύει η εργοδοσία της φαρμακοβιομηχανίας «ΚΛΕΒΑ ΑΦΒΕΕ», η οποία από τον Απρίλη του 2010 μέχρι και το τέλος του χρόνου είχε επιβάλει στους περίπου 100 εργαζόμενους εκ περιτροπής εργασία τεσσάρων ημερών (σ.σ. ο νόμος 3846/2010 προβλέπει ότι η διάρκεια εφαρμογής της εκ περιτροπής εργασίας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους 6 μήνες στο ίδιο ημερολογιακό έτος). Με τον εκβιασμό των απολύσεων, η εταιρεία ΚΛΕΒΑ επιχειρεί ξανά σήμερα να ρίξει την τιμή της εργατικής δύναμης. Καλεί έναν έναν τους εργαζόμενους και ζητά να υπογράψουν μείωση των αποδοχών τους για ένα χρόνο με τη δυνατότητα παράτασης για έναν επιπλέον χρόνο, χωρίς μάλιστα να αποκλείει και το ενδεχόμενο απολύσεων.

Η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Φαρμάκου έκαναν παρέμβαση χθες στο εργοστάσιο, μίλησαν με τους εργαζόμενους και τους κάλεσαν να μην υποκύψουν ξανά στους εκβιασμούς της εργοδοσίας, διότι αυτοί δε θα έχουν σταματημό και θα ανοίξουν το δρόμο για αντίστοιχες μεθοδεύσεις σε όλο τον κλάδο. Τους κάλεσε να συγκροτήσουν Επιτροπή Αγώνα και ενωμένοι να αντισταθούν, να παλέψουν, έχοντας στο πλευρό τους την ταξική Ομοσπονδία και το ταξικό Συνδικάτο του κλάδου και να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία.

Εκ περιτροπής εργασίας με άδεια άνευ αποδοχών μέχρι 10 ημέρες για την περίοδο 1/2/2011 - 31/3/2011 επιδιώκει να επιβάλει στους 40 περίπου εργαζόμενους η εργοδοσία του ξενοδοχείου «Athens Gate» με το γνωστό εκβιασμό της διατήρησης των θέσεων εργασίας. Προχθές το Συνδικάτο Επισιτισμού, Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής πραγματοποίησε παρέμβαση στον διευθυντή, ξεκαθαρίζοντας ότι δε θα επιτρέψει την αντεργατική μεθόδευση και κάλεσε τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν.

Tην υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης για μείωση των μισθών κατά 20% στην παγκρήτια εφημερίδα «ΤΟΛΜΗ» - Εκδόσεις Κρήτης ΑΕ ζήτησε η διεύθυνσή της. Σε ρόλο πυροσβέστη, εκπρόσωπος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) ζήτησε αντίγραφο της σύμβασης, ώστε η νομική σύμβουλος της Ενωσης να αποφανθεί για το αν πρέπει οι εργαζόμενοι να υπογράψουν!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ