Παρασκευή 21 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
Απαιτούν μόνιμη και σταθερή δουλειά

Συμβασιούχοι στην Τοπική Διοίκηση, στα υπουργεία, σε Οργανισμούς, από την Αθήνα και από άλλα μέρη της Ελλάδας συγκεντρώθηκαν χτες έξω από τον Αρειο Πάγο διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα όλων στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Η συγκέντρωση ξεκίνησε νωρίς το πρωί και συνεχίστηκε έως το μεσημέρι, όταν και ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια του Αρειου Πάγου η συζήτηση για την υπόθεση συμβασιούχων που απασχολούνται επί 20 χρόνια στον ΟΠΑΠ και ζητούν τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Η πρόταση του εισαγγελέα όπως και του αρμόδιου εισηγητή ήταν αρνητική, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των συμβασιούχων, οι οποίοι πέταξαν αυγά, αποκαθήλωσαν και έκαψαν τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το επόμενο διάστημα θα συνεδριάσει η Ολομέλεια του Αρειου Πάγου προκειμένου να αποφασίσει για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Στη χτεσινή κινητοποίηση ήταν διακριτή η παρουσία των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων. Πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στο σταθμό Αμπελοκήπων του Μετρό και συγκρότησαν δικό τους μπλοκ.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Αθηναίων. Απευθυνόμενος στους απεργούς συμβασιούχους τους κάλεσε «να φωνάξουμε δυνατά ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» και πρόσθεσε «έχετε δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καθαρά λόγια, καθαρές κουβέντες. Δε θα πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της κρίσης που δεν είναι δική του. Αυτοί που τα φάγανε αυτοί πρέπει να πληρώσουν. Ο δικός σας αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και μετά τις όποιες αποφάσεις. Ο αγώνας γίνεται για το ψωμί, για τις οικογένειές σας. Ημασταν και θα είμαστε μαζί σας μέχρι και την τελική δικαίωση».

Οι ταξικές δυνάμεις με πανό και συνθήματα ανέδειξαν ότι η διεκδίκηση του δικαιώματος στη δουλειά είναι πάνω απ' όλα πολιτικό. «Δεν μπορεί να είναι αντικείμενο συναλλαγής ούτε να μπαίνει στον Προκρούστη των νομικών και νομικίστικων προσκομμάτων και των λεγόμενων "πάγιων και διαρκών αναγκών" με τα κριτήρια της κερδοφορίας του κεφαλαίου», όπως εύστοχα υπογράμμιζε το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής στο κάλεσμα συμμετοχής στη χτεσινή κινητοποίηση.

Στην αντίπερα όχθη συνεχίζουν να εμφανίζονται διάφοροι ως προστάτες των συμβασιούχων που μαζί με τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες προσπαθούν να αναγάγουν σε κύριο ζήτημα τη νομική διεκδίκηση του δικαιώματος στη δουλειά, να τους σύρουν σε ατέρμονες και αναποτελεσματικές νομικίστικες διαδικασίες, οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν εξασφαλίζουν το συλλογικό δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους.

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μαζικά συμβασιούχοι από τους περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης. Με τα πανό και τα συνθήματά τους απαίτησαν τη μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Στο πλευρό τους βρέθηκε το ΠΑΜΕ των ΟΤΑ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα(12/5/2018)
Κανένας συμβασιούχος απλήρωτος, μόνιμη δουλειά για όλους(17/1/2017)
Απεργούν σήμερα οι συμβασιούχοι στο Δημόσιο(14/4/2011)
Απεργούν αύριο οι συμβασιούχοι στο Δημόσιο(13/4/2011)
Κανένας συμβασιούχος να μην απολυθεί(22/1/2011)
Σηκώστε ανάστημα στην πολιτική ομηρία(16/2/2007)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org