Παρασκευή 21 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απαίτηση το δωρεάν φάρμακο για το λαό

Οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Συγκαλείται αύριο έκτακτο ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Νέα χαράτσια για τους ασφαλισμένους ετοιμάζει η κυβέρνηση με την κατάρτιση της λεγόμενης αρνητικής λίστας. Εκείνα, δηλαδή, τα φάρμακα που δεν θα καλύπτονται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία και θα τα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι απ' την τσέπη τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν χτες τη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) απέστειλε στις εταιρείες έναν κατάλογο με 244 κατηγορίες φαρμάκων (που περιλαμβάνουν 440 συσκευασίες) και αναμένει τις παρατηρήσεις τους. Με αυτόν τον τρόπο, έρχεται να συμπληρωθεί ή να ανανεωθεί ο κατάλογος των 300 κατηγοριών φαρμάκων (που αντιστοιχούν σε 1.000 συσκευασίες) των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) - όπως το Μπεταντίν ή το Χεξαλέν - που τα πληρώνουν πια απ' την τσέπη τους οι ασθενείς.

Παράλληλα, συνεχίζουν και σήμερα οι φαρμακοποιοί τις απεργιακές κινητοποιήσεις, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο νομικό κατασκεύασμα» τις ρυθμίσεις για τα φαρμακεία που περιέχονται στο διαβόητο πολυνομοσχέδιο «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις».

Το πολυνομοσχέδιο, μεταξύ των άλλων, προβλέπει ότι «το επάγγελμα του φαρμακοποιού και η λήψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου δεν υπόκεινται σε κανέναν περιορισμό πλην των σχετικών με τα πληθυσμιακά όρια και την προϋπόθεση τήρησης των ελαχίστων αποστάσεων, που εξασφαλίζουν τη χωροταξικά ισόρροπη διασπορά των φαρμακείων στην επικράτεια». Επίσης, επιτρέπεται η λειτουργία των φαρμακείων το Σάββατο και τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης. Ετσι, τα φαρμακεία της γειτονιάς και των χωριών, όπως και οι ασφαλισμένοι, γίνονται έρμαια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Αύριο το πρωί, ώρα 10.30 π.μ., συγκαλείται έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) με τη συμμετοχή των προέδρων όλων των φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας, προκειμένου να αποφασιστούν οι τρόποι κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Και παιγνίδια κερδοσκοπίας

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται και τα κερδοσκοπικά παιγνίδια απ' τους φαρμακεμπόρους με τις λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές, που έχει ως αποτέλεσμα τις ελλείψεις στην αγορά.

Η κυβέρνηση προσέφυγε στη γνωστή μέθοδο: Δηλαδή μιας ακόμα συνάντησης του ΕΟΦ με τους Εκπροσώπους των Φορέων Παραγωγής και Διακίνησης των Φαρμάκων. Μετά τη συνάντηση, ο ΕΟΦ ανακοίνωσε ότι «εξετάζει ήδη τα προϊόντα που παρουσιάζουν ελλείψεις και θα προχωρήσει άμεσα στην Απαγόρευση των Παραλλήλων Εξαγωγών τους για όσο διάστημα απαιτείται».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ