Σάββατο 15 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΟΥΜΑ
Υπό όρους η τήρηση της START - 3

Στις 14 Γενάρη, η Κρατική Δούμα της Ρωσίας ενέκρινε σε δεύτερη ανάγνωση με 341 ψήφους υπέρ τις τροπολογίες στη Συμφωνία για μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων (START-3). Στο αρχικό κείμενο, οι Ρώσοι βουλευτές πρόσθεσαν ακόμα 5 σημεία, όπου προβλέπονται οι όροι υπό τους οποίους θα πρέπει να επικυρωθεί η νέα συμφωνία, οι αρμοδιότητες της ηγεσίας χώρας και του κοινοβουλίου της Ρωσίας, σχετικά με τη συμφωνία, καθώς επίσης διευκρινίζονται οι περιπτώσεις, σύμφωνα με τις οποίες, η Ρωσία έχει το δικαίωμα να αποχωρήσει απ' αυτήν τη συμφωνία. Ανάμεσα στους όρους, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη Ρωσία στην αποχώρηση από τη συμφωνία, αναφέρονται:

  • Η ουσιαστική παραβίαση των υποχρεώσεων, που αναλαμβάνουν οι ΗΠΑ με τη νέα συμφωνία, που μπορεί να απειλήσει την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας.
  • Η εγκατάσταση (από τις ΗΠΑ, από άλλο κράτος ή από ομάδα κρατών) συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, ικανού να μειώσει ουσιαστικά την αποτελεσματικότητα των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας.
  • Η αύξηση των στρατηγικών επιθετικών εξοπλισμών των ΗΠΑ, άλλου κράτους ή ομάδας κρατών, είτε ανάλογη απόφασή τους για την κατασκευή τέτοιων εξοπλισμών.
  • Η ανάπτυξη εξοπλισμών, που εμποδίζουν τη λειτουργία του ρωσικού συστήματος προειδοποίησης της πυρηνικής επίθεσης.

Με τις διατυπώσεις του «άλλου κράτους» ή «μιας ομάδας κρατών», η Ρωσία δηλώνει τη διάθεσή της να εγκαταλείψει τη νέα συμφωνία, όχι μόνον στην περίπτωση που οι ΗΠΑ εγκαταστήσουν αντιπυραυλικά συστήματα, που θα θεωρηθεί ότι απειλούν την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας, αλλά ακόμη και στην περίπτωση που η αντιπυραυλική ασπίδα εγκατασταθεί από το ΝΑΤΟ ή και από κάποιο άλλο κράτος - σύμμαχο με τις ΗΠΑ.

Οι τροπολογίες αυτές της ρωσικής Κρατικής Δούμας, επιδιώκουν να συνδέσουν ακόμη περισσότερο τη συμφωνία μείωσης των στρατηγικών πυρηνικών όπλων (START-3) με την αντιπυραυλική άμυνα ΝΑΤΟ - ΗΠΑ, κι έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις ανάλογες συνοδευτικές τροπολογίες που ψήφισε η αμερικανική Γερουσία τον περασμένο μήνα, κατά την έγκριση της START-3.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ