Σάββατο 15 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καταργεί 59 περιφερειακές υπηρεσίες του ΙΚΑ

Η απόφαση πάρθηκε στο όνομα της «σύγχρονης διοικητικής πραγματικότητας», αδιαφορώντας για τις εκρηκτικές ανάγκες των ασφαλισμένων

Σε ακρωτηριασμό υπηρεσιών του ΙΚΑ προχωρά η κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των ασφαλισμένων

Eurokinissi

Σε ακρωτηριασμό υπηρεσιών του ΙΚΑ προχωρά η κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των ασφαλισμένων
Σε ακρωτηριασμό των ήδη υποβαθμισμένων υπηρεσιών του ΙΚΑ προχωρά η κυβέρνηση στο όνομα του εξορθολογισμού των δαπανών στο χώρο της Υγείας και της Ασφάλισης, αποφασίζοντας να καταργήσει 59 περιφερειακές υπηρεσίες από τις 364 συνολικά μονάδες του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με έγγραφο (3.12.2010) της Γενικής Διεύθυνσης των Διοικητικών Υπηρεσιών ΙΚΑ «στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των περιφερειακών υπηρεσιών του ΙΚΑ -ΕΤΑΜ αποφασίστηκε η επανεξέταση της περιφερειακής παρουσίας του ΙΚΑ μέσω των παραρτημάτων προκειμένου να ανταποκρίνεται στις σημερινές πραγματικές ανάγκες και να είναι εναρμονισμένη με τη σύγχρονη διοικητική πραγματικότητα». Η κυβέρνηση βαφτίζει «πραγματικές ανάγκες» τις βάρβαρες επιλογές για σύνθλιψη των υπηρεσιών Υγείας και Ασφάλισης και στα πλαίσια της «επικείμενης εξάπλωσης της Β' Φάσης του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (Β1 φάση Ασφαλιστικών εισφορών και οικονομικής διαχείρισης - βοηθητική λογιστική και διαχείριση αποθεμάτων) ...προτάθηκε η αναστολή 59 περιφερειακών υπηρεσιών».

Η κατάργηση των τμημάτων θα γίνει - όπως αναφέρεται στο έγγραφο - με γνώμονα τον αριθμό των υπηρετούντων, τον αριθμό των δικαιούχων περίθαλψης, τον αριθμό των συναλλαγών στις παροχές, την κατάθεση περιοδικών δηλώσεων απ' τους εργοδότες, την ύπαρξη όμορων μονάδων και την ύπαρξη Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Διαφαίνεται δηλαδή καθαρά ότι η επιλογή αυτή έχει επιχειρηματική λογική - ότι συμφέρει τις περικοπές και όχι τις εκρηκτικές λαϊκές ανάγκες - και ότι έχει ως φόντο εφαρμογής την καλλικρατική δομή της χώρας, καθώς π.χ. υπαρκτές υγειονομικές ανάγκες ολόκληρων περιοχών φαίνεται να μετατοπίζονται, μετά την κατάργηση, στα ΚΕΠ.

Ανάμεσα στις περιφερειακές υπηρεσίες που αποφασίστηκε η κατάργησή τους είναι το παράρτημα του ΙΚΑ στα Λιμενάρια της Θάσου και η συγχώνευσή του με το Παράρτημα του ΙΚΑ στο Λιμένα της Θάσου. Η Θάσος, ένα νησί 13.800 κατοίκων το χειμώνα και πολλαπλάσιων στην τουριστική περίοδο, σε περίπτωση που υλοποιηθεί η πρόταση συγχώνευσης οδηγείται στις αρχές της δεκαετίας του 1950, τότε που η περιοχή αποκτούσε το δικό της Παράρτημα του ΙΚΑ. Επιπλέον, οι 3.500 ασφαλισμένοι της ευρύτερης περιοχής, οι χιλιάδες τουρίστες και οι εποχικά απασχολούμενοι στον τουρισμό - επισιτισμό, θα είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν στο υποκατάστημα του Λιμένα για να εξυπηρετούνται, περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά. Ηδη, οι κάτοικοι της νότιας Θάσου, μετά από πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων, έχουν προχωρήσει στη συλλογή εκατοντάδων υπογραφών για να ανατρέψουν την αντιλαϊκή απόφαση της Διοίκησης του ΙΚΑ.

Προάγγελος και για την Καλογρέζα

Προπομπός της συγχώνευσης του τμήματος του ΙΚΑ στην Καλογρέζα αποτελεί και η απάντηση των ασφαλισμένων της περιοχής που απευθύνονται στο 184 για ραντεβού με γιατρούς. Τους απαντούν ότι για ορισμένες ειδικότητες μπορούν να κλείνουν μέχρι και το τέλος Φλεβάρη γιατί μετά δε θα μπορούν. Απ' ό,τι πληροφορήθηκαν ασφαλισμένοι φαίνεται και αυτό το τμήμα θα μεταφερθεί στην οδό Αλέκου Παναγούλη της Νέας Ιωνίας, όπου μεταφέρθηκε το Κεντρικό Τμήμα του ΙΚΑ - παρά τις έντονες αντιδράσεις των φορέων της περιοχής. Μάλιστα, στο νέο κτίριο το ΙΚΑ πληρώνει τσουχτερό ενοίκιο, ενώ το κτίριο που εγκατέλειψε στο κέντρο της πόλης ήταν δικό του. Στο ίδιο κτίριο στη Νέα Ιωνία μελετάται να μεταφερθεί και το υποκατάστημα του ΙΚΑ του Νέου Ηρακλείου, που βρίσκεται επί της οδού Ηρακλείου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ