Κυριακή 16 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Το λαϊκό κίνημα να μπει εμπόδιο

Ο κίνδυνος ελληνοτουρκικής συνδιαχείρισης και συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα. Από τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας - Τουρκίας βγαίνουν ορισμένα άκρως ενδεικτικά συμπεράσματα.

1) Πίσω από τις δηλώσεις περί ειρήνης κ.λπ. στο Αιγαίο υπάρχει η θέληση των αστικών τάξεων να ανοίξουν κύκλο οικονομικής δραστηριότητας που θα ξεκινά από το πετρέλαιο και θα επεκτείνεται στο διεθνές εμπόριο και τον τουρισμό.

2) Θα βρίσκεται στο πλαίσιο κι υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για συμμετοχή του ευρωεταιρικού ιμπεριαλιστικού κεφαλαίου. Αυτό σημαίνει ότι θα επεκταθεί σε κάθε γεωγραφικό χώρο της Ελλάδας (ορυκτά κ.λπ.).

3) Η ελληνική αστική τάξη παίρνει την εταιρική συγκατάθεση της ΕΕ και με συμφωνία της τουρκικής αστικής τάξης δημιουργείται ισχυρός οικονομικός πυλώνας. Θα ελέγχει ό,τι παράγεται και κινείται στο νευραλγικό χώρο της Ευρασίας.

4) Φαίνεται να δημιουργείται ένας πόλος αντίστασης προς τη διεισδυτικότητα π.χ. Κίνας και Ρωσίας και επιβολής ελέγχου στα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής. Αυτό δε σημαίνει ότι σταματούν οι διάφορες μορφές οικονομικής συνεργασίας και ανταλλαγών της ΕΕ με αυτές τις χώρες.

5) Η ελληνική αστική τάξη μετά τη γνωστή «διείσδυση» στα Βαλκάνια καλεί την τουρκική συνάδελφό της και γίνεται το όχημα συνδιαχείρισης και συνεκμετάλλευσης αρχής γενομένης από την ελληνική επικράτεια.

6) Το σχέδιο δε σταματά στην οικονομική πλευρά. Επεκτείνεται στη στρατιωτική στο πλαίσιο της ευρωατλαντικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Δεν είναι τυχαίο ότι περιλαμβάνει και την Κύπρο με τη μορφή δηλώσεων περί απελευθέρωσης κ.λπ.

7) Επεκτείνεται στο ζήτημα της οριοθέτησης στο Αιγαίο των τουρκικών απαιτήσεων με τη μορφή περί οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και εξεύρεση δυνατότητας διμερών διευθετήσεων. Εκεί οφείλεται η κυβερνητική άρνηση να οριοθετήσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στο Αιγαίο (ΑΟΖ).

8) Η ήδη υπάρχουσα στρατιωτική συνδιαχείριση Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ εξειδικεύεται επίσημα ως δόγμα της ελληνοτουρκικής συνδιαχείρισης.

9) Αυτό θα απελευθερώσει την αμερικανική επικυριαρχία στο Αιγαίο ως υπέρτατου διαιτητή. Ανοίγει τη δυνατότητα αμερικανικού καθολικού στρατιωτικού ελέγχου και στρατηγικού προγραμματισμού δίχως ακόμη και τις τυπικές «άδειες» που χρειάζονται οι ΗΠΑ μέχρι τώρα.

Συμπέρασμα. Το Αιγαίο μεταβάλλεται επίσημα πλέον σε ελληνοτουρκική θάλασσα υπό την αμερικανική επικυριαρχία. Τα νησιά τύποις θα ονομάζονται ελληνικά και τύποις θα ανήκουν στην ελληνική επικράτεια. Η μετατόπιση της αποκλειστικής ελληνικής επικράτειας στο Αιγαίο «επί το δυτικότερον» γίνεται γεγονός.

Ας σημειωθεί όμως, ότι όλα αυτά είναι προθέσεις της ελληνικής αστικής τάξης στο πλαίσιο του ευρωατλαντισμού. Η υλοποίησή τους θα εξαρτηθεί από τις αντιδράσεις του πολιτικού και πνευματικού κόσμου και κυρίως από το εργατολαϊκό κίνημα. Η ελληνική αστική τάξη παραμένει μια αθεράπευτα εθνικά ύποπτη τάξη της ελληνικής κοινωνίας. Η επαγρύπνηση των Λακεδαιμονίων γίνεται άκρως αναγκαία.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ