Πέμπτη 13 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού

Παραιτήθηκαν 11 βουλευτές της συμμαχίας υπό τη «Χεζμπολάχ»

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Καταιγιστικές είναι οι πολιτικές εξελίξεις στο Λίβανο μετά από την παραίτηση 11 υπουργών με αποτέλεσμα την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού και την έναρξη, καταρχάς, μιας νέας περιόδου αναζήτησης εταίρων από τον πρωθυπουργό, Σάαντ Χαρίρι. Οι υπουργοί που παραιτήθηκαν είναι 2 μέλη της σιιτικής «Χεζμπολάχ», 8 συνεργάτες της από το σιιτικό κόμμα «Αμάλ» και από το «Πατριωτικό Κίνημα Ελευθερίας» του μαρωνίτη χριστιανού πρώην στρατηγού Μισέλ Αούν και 1 από τους 5 υπουργούς που είχε διορίσει ο Πρόεδρος Σουλεϊμάν.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ο υπουργός Ενέργειας και μέλος του κόμματος του Αούν, Γκιμπράν Μπασίλ, υποστήριξε ότι «η κυβερνητική συνεργασία έφτασε σε αδιέξοδο» κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Σάαντ Χαρίρι και τη φιλοαμερικανική συμμαχία υπό το κόμμα του «Μέλλον», ότι «γύρισαν την πλάτη στην πρωτοβουλία συμφιλίωσης που είχαν αναλάβει η Σαουδική Αραβία (που στηρίζει τον Χαρίρι) και η Συρία (που στηρίζει τη "Χεζμπολάχ" και είχε πετύχει τη συναίνεση και του Ιράν)», η οποία, σημειώνεται, είχε αποτελέσει το θεμέλιο της μέχρι στιγμής συνεργασίας. Χτες, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών και ο Τούρκος ομόλογός του απηύθυναν έκκληση για κυβερνητική ενότητα στο Λίβανο, προειδοποιώντας ότι «ελλοχεύει ο κίνδυνος χάους και βίας».

Οι παραιτηθέντες δήλωσαν σαφώς ότι αιτία της αποχώρησής τους είναι η μη υιοθέτηση της θέσης της «Χεζμπολάχ» ν' απορριφθούν, πριν καν ανακοινωθούν, τα αποτελέσματα της έρευνας του διεθνούς δικαστηρίου του ΟΗΕ για τη δολοφονία του πρωθυπουργού Χαρίρι. Οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι θα κατονομαστούν μέλη της ως ύποπτοι.

Η είδηση της παραίτησης των υπουργών βρήκε τον πρωθυπουργό Χαρίρι στην Ουάσιγκτον. Ο Ομπάμα εξέφρασε την υποστήριξή του στον Χαρίρι και χαρακτήρισε «έκφραση φόβου και απόφαση παρεμπόδισης της λειτουργίας της κυβέρνησης» την αποχώρηση και «σημαντικό το έργο του δικαστηρίου γιατί τερματίζει την εποχή των πολιτικών δολοφονιών». Σκληρότερη η Κλίντον μίλησε για «προσπάθεια υπόσκαψης της δικαιοσύνης και της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας του Λιβάνου».

Ο ίδιος ο Χαρίρι δεν έκανε δηλώσεις. Σύμφωνα με συνεργάτες του επιστρέφει εσπευσμένα στο Λίβανο, κάνοντας στάση στο Παρίσι για «διαβουλεύσεις σχετικά με τις εξελίξεις» με τον Γάλλο Πρόεδρο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ