Τετάρτη 12 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΛΛΑΔΑ
Στοχευμένα σενάρια για τη διαχείριση των χρεών

Πληθαίνουν τα εκβιαστικά για το λαό σενάρια για ελεγχόμενη χρεοκοπία ή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, γεγονός που αντανακλά και την προσπάθεια διαφορετικών μερίδων του κεφαλαίου να διαχειριστούν την καπιταλιστική κρίση προς όφελός τους.

Στο γερμανικό Τύπο παρουσιάζεται σχέδιο της ομάδας εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας για την ελεγχόμενη χρεοκοπία κρατών που παρουσιάζουν αδυναμία πληρωμών, μέσω αναδιάρθρωσης του χρέους. «Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι στο μέλλον κανένα κράτος μέλος δε θα μπορεί να επαναπαυθεί ότι θα γλιτώσει την πτώχευση έχοντας την οικονομική στήριξη των εταίρων», σημειώνεται στη σχετική έκθεση και προστίθεται ότι τα κριτήρια δημοσιονομικής σταθερότητας δε θα πρέπει να επικεντρώνονται μόνο στο ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά στο συνολικό ύψος των χρεών, ώστε να γίνεται αυστηρότερο το δημοσιονομικό πλαίσιο για την προώθηση αντιλαϊκών μέτρων.

Σε δημοσίευμα των «Financial Times» καταγράφεται ως δεδομένη η χρεοκοπία της Ελλάδας, καθώς και άλλων κρατών μελών της Ευρωζώνης. «Η ερώτηση που τίθεται είναι πού, πότε και πώς θα συμβεί η αναδιάρθρωση» σημειώνεται και παρατίθενται δηλώσεις αστών οικονομολόγων, οι οποίοι ενισχύουν την προοπτική αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένει η Πορτογαλία, με τα σενάρια για προσφυγή στο μηχανισμό «στήριξης» να παραμένουν ζεστά, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της πορτογαλικής κυβέρνησης και της Κομισιόν. Πάντως, αντίθετα με την επίσημη θέση της πορτογαλικής κυβέρνησης, η Τεοντόρα Καρντόζο, μέλος του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας, σημείωσε ότι η χώρα θα αντιμετώπιζε καλύτερα το πρόβλημα του χρέους αν εντασσόταν στο μηχανισμό στήριξης.

Αντίστοιχα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, σημείωσε ότι τα αντιλαϊκά μέτρα της πορτογαλικής κυβέρνησης είναι μεν πολύ σημαντικά, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για την εφαρμογή τους και υπογράμμισε ότι η Πορτογαλία θα συνεχίσει να απαντά στα ερωτήματα του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν, αν κριθούν ανεπαρκείς οι μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, σε αγορά ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 20% των τίτλων της προσεχούς έκδοσης, προχωράει η Ιαπωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών της χώρας, ο οποίος εκτίμησε ότι αυτή η αγορά θα ενισχύσει την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών τίτλων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ