Τρίτη 11 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ
Να καταργηθούν τα χαράτσια σε βάρος των εργαζομένων

Από την κινητοποίηση ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΟΓΕ στα διόδια Λεπτοκαρυάς
Από την κινητοποίηση ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΟΓΕ στα διόδια Λεπτοκαρυάς
Τις μπάρες των διοδίων σήκωσαν το Σάββατο, από τις 3 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα, επιβάλλοντας την ελεύθερη διέλευση των οδηγών από το σταθμό διοδίων της Λεπτοκαρυάς δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ και της ΠΑΣΥ Πιερίας, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις ενάντια στη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος.

Από τις 2.30 το μεσημέρι, δεκάδες εργαζόμενοι, μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, αγρότες ξεκίνησαν με αυτοκινητοπομπή από την έξοδο της Κατερίνης με προορισμό τα διόδια της Λεπτοκαρυάς. Εκεί μπήκαν μπροστά και κράτησαν τις μπάρες ανοιχτές, ενώ άπλωσαν και ένα πανό στο πλάι με το οποίο πρόβαλαν το αίτημα για άμεση κατάργηση των διοδίων.

Κάλεσαν το λαό να συσπειρωθεί με το ταξικό κίνημα στον αγώνα που θα βάλει φρένο στη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος, από τα όλο και περισσότερα πρόσθετα χαράτσια που καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, με αποφάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Να απαιτήσουν: Εργα και υποδομές να αναλαμβάνει και να υλοποιεί το κράτος χωρίς να επιβαρύνεται ο λαός και με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Δημόσιες, σύγχρονες, φθηνές και με δωρεάν χρονικές ζώνες συγκοινωνίες. Δημόσια έργα, λαϊκή περιουσία. Κατάργηση όλων των διοδίων και όλοι οι οδηγοί να κυκλοφορούν ελεύθερα στους αυτοκινητόδρομους.

Οπως είναι γνωστό, στην ποινικοποίηση των λαϊκών αντιδράσεων για το χαράτσι των διοδίων και στο μπαράζ των αυξήσεων που τα δύο τελευταία μόλις χρόνια ξεπερνούν ακόμη και το 400% για ορισμένες κατηγορίες οχημάτων, αλλά και στο συνεχή πολλαπλασιασμό των σταθμών είσπραξης σκοπεύουν να προχωρήσουν οι ιδιωτικοί όμιλοι σε συνεργασία με την κυβέρνηση. Η κλιμακούμενη επίθεση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που παραχωρεί σε επιχειρηματικούς ομίλους το εθνικό οδικό δίκτυο, το οποίο έχει κατασκευαστεί με λεφτά του λαού.

Οι πέντε κοινοπραξίες βρίσκονται σε επικοινωνία με την κυβέρνηση, μετά από σχετική γνωμάτευση από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων για τα στοιχεία των οδηγών που δεν πληρώνουν, προκειμένου να ...απαντήσουν ποινικά. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με όσα έχουν δει τη δημοσιότητα, μία κοινοπραξία, η «Ολυμπία Οδός», έχει στραφεί δικαστικά εναντίον 25 οδηγών που δεν πλήρωναν διόδια. Τα στοιχεία των οδηγών τα πήρε από την ειδική φόρμουλα που συμπλήρωναν οι οδηγοί ώστε να περάσουν χωρίς να πληρώσουν.

Κινητοποιήσεις σε άλλους σταθμούς στο εθνικό δίκτυο

Στο μεταξύ, πανελλαδική κινητοποίηση έκαναν την Κυριακή κάτοικοι και εργαζόμενοι, κατά των διοδίων, στους σταθμούς είσπραξης από την Τρίπολη ως τη Θεσσαλονίκη. Οπως είχε αποφασιστεί, από τις 12 το μεσημέρι ως τις 5 το απόγευμα, σήκωσαν τις μπάρες και οι οδηγοί περνούσαν από τους σταθμούς χωρίς να πληρώνουν. Οπως έλεγαν οι οδηγοί, ο μισός μισθός τους φεύγει στα διόδια και τα καύσιμα. Ιδιαίτερα αγανακτισμένοι όσοι μένουν δίπλα στην Εθνική Οδό και υποχρεώνονται να πληρώνουν διόδια δύο και τρεις φορές την ημέρα για να πάνε στο σπίτι τους ή στη δουλειά τους. Αλλοι τόνιζαν ότι οι δρόμοι είναι δημόσιοι και έτσι πρέπει να μείνουν, γιατί οι συγκοινωνίες και οι μεταφορές είναι δημόσιο αγαθό.

Να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή του διευρυμένου Δήμου Στυλίδας, με μηχανήματα του δήμου, έριξε τις προστατευτικές μπάρες κοντά στα διόδια της Πελασγίας, ανοίγοντας δύο παράπλευρους δρόμους, ώστε οι κάτοικοι να έχουν ελεύθερη διέλευση χωρίς να πληρώνουν διόδια. Ωστόσο, συνεργεία της ιδιωτικής κοινοπραξίας τις ξαναέστησαν.

Οπως δήλωσε στον «Ρ» ο δήμαρχος Στυλίδας Απ. Γκλέτσος, οι κάτοικοι δεν έχουν άλλο δρόμο για να μετακινηθούν εσωτερικά στο δήμο και είναι υποχρεωμένοι να περνούν από τα διόδια. Στους κατοίκους είχαν δοθεί κάρτες ελεύθερης διέλευσης μόνο από τα διόδια της Πελασγίας, αλλά τώρα έχουν ακυρωθεί. «Σε επικοινωνία μας με το υπουργείο Υποδομών, λέει ο δήμαρχος, μας δήλωσαν ότι δεν μπορούν να φτιάξουν τους παράπλευρους, γιατί τα λεφτά πήγαν στις απαλλοτριώσεις! Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε μέχρι τέλους. Δεν μπορεί ο φτωχός αγρότης, που τον έχουν καταδικάσει σε αποδοχές πείνας, να θέλει να πληρώνει 20 φορές διόδια την ημέρα για να μεταφέρει τις ελιές απ' το χωράφι του. Δεν μπορεί ο εργαζόμενος δημότης να πληρώνει διόδια για να επισκεφτεί το Κέντρο Υγείας ή άλλες κεντρικές υπηρεσίες του δήμου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ