Τρίτη 11 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2010
Θριαμβολογούν για την αιματοχυσία...

Παρά την οικονομική κρίση και τη μεγάλη πτώση του ΑΕΠ, η κυβέρνηση εισέπραξε, κατά κύριο λόγο από τα λαϊκά στρώματα, 5,5% περισσότερα έσοδα από το 2009

Ως ο πιο αιματηρός, για τα λαϊκά στρώματα, προϋπολογισμός της μεταπολιτευτικής περιόδου μπορεί να χαρακτηριστεί ο προϋπολογισμός του 2010, ο πρώτος ο οποίος κινείται στον αστερισμό της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου. Στην πορεία της εκτέλεσής του υπήρξαν συνεχείς αναθεωρήσεις των στοιχείων του - ολοένα και μεγαλύτερο σφίξιμο της μέγκενης - καθώς ενσωματώθηκε διαδοχικά η άγρια φορολεηλασία των λαϊκών στρωμάτων, μέσω της αύξησης των έμμεσων φόρων και καρατόμησης των μισθών και συντάξεων, ενώ τους τελευταίους μήνες του έτους επιστράτευσαν και το μέτρο της ρύθμισης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, παραγράφοντας έτσι φοροδιαφυγή δεκάδων δισ. ευρώ.

Για την εκτέλεση του προϋπολογισμού αυτού πανηγυρίζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία, έχοντας τα μάτια στραμμένα στις ξένες «αγορές», εξέδωσε χτες, μέσω του υπουργείου Οικονομικών, ανακοίνωση με τίτλο «καλύτερα από τις προβλέψεις εκτελέστηκε ο προϋπολογισμός του 2010», σπεύδοντας να αξιοποιήσει το... επίτευγμα προπαγανδιστικά.

Επιχειρούν, δηλαδή, να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία εκτέλεσης ενός καθ' όλα βάρβαρου προϋπολογισμού, ως έπαθλο, προκειμένου να καταδείξουν την... αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου, αλλά και να διαπραγματευτούν με τους ξένους «οίκους αξιολόγησης» την αποφυγή νέας πιστοληπτικής υποβάθμισης με την οποία απειλείται η ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο των γενικότερων σχεδιασμών των ιμπεριαλιστικών κέντρων για έξοδο της καπιταλιστικής οικονομίας από την κρίση και τη μεταφορά των συνεπειών της στα πιο αδύνατα μέλη της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, τα βασικά μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού του 2010 διαμορφώθηκαν ως ακολούθως:

  • Τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 51,1 δισ. ευρώ εμφανίζοντας αύξηση 5,5% σε σχέση με το 2009. Στην αύξηση αυτή των εσόδων συνέβαλαν τόσο οι πολλαπλές ληστρικές αυξήσεις των έμμεσων φόρων, όσο και η ρύθμιση των φορολογικών εκκρεμοτήτων, από την οποία μόνο το 2010 εισέπραξαν περί το 1 δισ. ευρώ.
  • Οι δαπάνες ανήλθαν στα 65,4 δισ. ευρώ και εμφανίζουν μείωση κατά 9% σε σχέση με το 2009. Οι πρωτογενείς μάλιστα δαπάνες (μισθοί, συντάξεις, επιχορηγήσεις κλπ.) κυριολεκτικά σφαγιάστηκαν καθώς μειώθηκαν κατά 10,7% (από 58 δισ. ευρώ το 2009, σε 51,8 δισ. ευρώ το 2010), ως αποτέλεσμα των μεγάλων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων. Αντίθετα, οι τόκοι για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους εκτινάχθηκαν στα 13,3 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση 7,3% σε σχέση με το 2009.
  • Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν στα 3,1 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση 50,2%, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες περικόπηκαν κατά 1,15 δισ. ευρώ ή κατά 12% και ανήλθαν στα 8,4 δισ. ευρώ.
  • Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 19,6 δισ. ευρώ, έναντι 30,9 δισ. ευρώ το 2009, παρουσιάζοντας μείωση κατά 36,5%.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ