Τρίτη 11 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΛΕΥΡΙ - ΨΩΜΙ
Ανατιμήσεις απεργάζονται οι αλευροβιομήχανοι

Φουντώνουν και πάλι οι πιέσεις των μονοπωλίων στην αλυσίδα στάρι - αλεύρι - ψωμί με τους αλευροβιομήχανους να σέρνουν το χορό των ανατιμήσεων στο αλεύρι, κάτι που αναμένεται ότι θα επιφέρει αλυσιδωτές ανατιμήσεις από το ψωμί μέχρι και όλα τα είδη που παρασκευάζονται με αλεύρι, επιβαρύνοντας παραπέρα τα δραματικά μειωμένα λαϊκά εισοδήματα.

Οπως και το φθινόπωρο, έτσι και τώρα, οι βιομήχανοι επικαλούνταν ανατιμήσεις στις διεθνείς τιμές των σιτηρών για να επιβάλλουν αυξήσεις στις τιμές των αλεύρων, τουλάχιστον 10%, όπως έχει γίνει γνωστό, χωρίς και τότε να συντρέχει κανένας λόγος εφόσον ακόμα, όπως και τώρα, πωλούσαν το αλεύρι που παρήγαν από το στάρι που είχαν αγοράσει σε εξευτελιστική τιμή από τους παραγωγούς.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις, την ώρα που στην πραγματικότητα έχει παραδώσει πλήρως τη διαμόρφωση των τιμών στα μονοπώλια ελέω «ελεύθερης αγοράς». Ετσι, με προχτεσινές του δηλώσεις ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντ. Ρόβλιας επιδόθηκε στην πεπατημένη των λεονταρισμών ότι «για το υπουργείο δεν τίθεται θέμα αύξησης της τιμής πώλησης του ψωμιού διότι δεν υπάρχουν νέα δεδομένα που να δικαιολογούν οποιαδήποτε αύξηση πέραν του 2% του ΦΠΑ». Λες και οι αλευροβιομήχανοι χρειάζονται την... άδεια του υπουργείου για να προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών! Στην ίδια τακτική, της επικοινωνιακής διαχείρισης των ανατιμήσεων που ετοιμάζονται, χτες συναντήθηκε με εκπροσώπους αλευροβιομηχάνων και αρτοποιών για να δηλώσει αυθαίρετα πως «το συμπέρασμα είναι ότι η τιμή του ψωμιού δεν θα ανέβει».

Πάντως, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας Μ. Μούσιος, είπε ότι ήδη οι αλευροβιομήχανοι ενημερώνουν για ανατιμήσεις από το τέλος του μήνα, ενώ το μόνο για το οποίο «δεσμεύτηκε» ήταν ότι δε θα μετακυληθεί η αύξηση του ΦΠΑ, που έτσι κι αλλιώς αποτελεί μικρό μέρος στη διαμόρφωση της τιμής του ψωμιού. Κατά τα άλλα, άφησε να εννοηθεί ότι το πώς θα διαμορφώσουν οι αρτοποιοί το επόμενο διάστημα την τιμή, εξαρτάται άμεσα από τις ανατιμήσεις που θα επιβάλλουν οι αλευροβιομήχανοι δηλώνοντας «θα δούμε τι θα κάνουν οι αλευροβιομήχανοι και από κει και πέρα θα πράξουμε». Στο μεταξύ, ήδη τουλάχιστον οι αρτοποιοί της Θεσσαλονίκης, όπως έγινε γνωστό από δηλώσεις εκπροσώπων τους, προσανατολίζονται σε γενικευμένες ανατιμήσεις στο ψωμί κατά 5 λεπτά στο τεμάχιο, 10 λεπτά στο «κιλό» (στην πραγματικότητα 700 γραμμάρια) επικαλούμενοι αυξήσεις τιμών στις πρώτες ύλες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ