Σάββατο 8 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Εν αναμονή καταιγίδων, μετά τις πλημμύρες...

ΚAMΠΕΡΑ.--

Οχι μήνες αλλά... χρόνια θα χρειαστούν μέχρις ότου αποκατασταθούν πλήρως ορισμένες υποδομές σε περιοχές της βορειοανατολικής Αυστραλίας που πλήττονται τις τελευταίες βδομάδες από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 50 χρόνων ανακοίνωσε χτες ο επικεφαλής της ομάδας αντιμετώπισης της καταστροφής, υποστράτηγος Μάικ Σλέιτερ. Αλλοι αξιωματούχοι συμπλήρωσαν πως οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε 22 πόλεις, έχουν αναστείλει τη λειτουργία 40 ορυχείων, διακόπτοντας τον εφοδιασμό σε άνθρακα και τις συναφείς εξαγωγές, προκαλούν πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία και αυξάνουν ήδη τις τιμές αγαθών και τροφίμων (λόγω των μεγάλων καταστροφών στην αγροτική παραγωγή).

Εκτιμάται ότι το κόστος από τις καταστροφές θα ξεπεράσει τα 5 δισ. δολάρια Αυστραλίας. Επιπροσθέτως, ο αντίκτυπος από τις καταστροφές των σιτηρών στη χώρα γίνεται ήδη αισθητός στις διεθνείς αγορές, δεδομένου ότι η Αυστραλία είναι η τέταρτη εξαγωγική δύναμη σιτηρών παγκοσμίως και αναμένεται ότι νέες ανατιμήσεις θα έρθουν να προστεθούν στις ήδη αυξημένες - κατά 45% από τις αρχές του έτους - τιμές τόσο στα σιτηρά, όσο και στα φρούτα και λαχανικά.

Μέσα σε όλα αυτά, οι περίπου 200.000 Αυστραλοί πλημμυροπαθείς βρίσκονται σε απόγνωση όχι μόνον γιατί τα σπίτια τους είναι καλυμμένα με αρκετά μέτρα νερού και λάσπης, αλλά γιατί μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένονται νέες, σφοδρότερες βροχοπτώσεις που θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Οπως προειδοποιεί το Εθνικό Κέντρο Κλίματος, οι νέες καταιγίδες και η κορύφωση του φαινομένου «El Ninia» με τροπικούς κυκλώνες και ιδιαίτερα αυξημένο όγκο υδατοπτώσεων δεν πρόκειται να τελειώσουν ως τα τέλη Μάρτη...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ