Σάββατο 8 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ
Το κέρδος κύρια αιτία της καταστροφής

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Δίχως να προσθέτει κάτι το καινοφανές η έκθεση της επιτροπής του Λευκού Οίκου που έχει αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης για την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, που προκάλεσε τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή στις ΗΠΑ, επιβεβαίωσε αυτό που όλοι γνώριζαν εξαρχής, ότι ευθύνεται η εγκληματική πολιτική της ΒΡ για τη μείωση του κόστους εξόρυξης του πετρελαίου και την αύξηση του κέρδους.

Στην τελική 48σέλιδη έκθεσή της για τις αιτίες της καταστροφής η επιτροπή αναφέρει πως η BP και οι συνεργάτες της στη μοιραία πετρελαιοπηγή Deepwater Horizon και το κοίτασμα Μακόντο δεν είχαν ένα σύστημα που να εγγυάται ότι οι ενέργειές τους ήταν ασφαλείς. Η επιτροπή συμπεραίνει επίσης πως η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό που προκλήθηκε από «δολιότητα της βιομηχανίας ή κυβερνητικών αξιωματούχων» και πως «οι αιτίες είναι συστημικές και, απούσης μιας σημαντικής μεταρρύθμισης τόσο στις πρακτικές της βιομηχανίας όσο και στην κυβερνητική πολιτική, μπορεί να επαναληφθούν». Η έκθεση περιγράφει τα μεγαλύτερα «λάθη» της BP, της «Halliburton» που επέβλεψε το τσιμέντωμα της πετρελαιοπηγής και της «Transocean», ιδιοκτήτριας και διαχειρίστριας της εξέδρας άντλησης Deepwater Horizon και, τέλος, αναφέρει πως οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ δε διαθέτουν την εξουσία, τους πόρους και την πραγματογνωμοσύνη προκειμένου να αποτρέψουν λάθη ασφαλείας.

Στο μεταξύ, ο δρ. Ρόντεϊ Σότο, στην πολιτεία της Φλόριντα, σε δηλώσεις του προς το δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» τόνισε πως παρά το γεγονός ότι η διαρροή έχει σταματήσει εδώ και μήνες οι συνέπειές της όσον αφορά στην υγεία των κατοίκων των πολιτειών που επλήγησαν και όσων εργάστηκαν στις επιχειρήσεις καθαρισμού εξακολουθούν να υφίστανται. Ο δρ. Σότο που εδώ και μήνες εξετάζει και έχει αναλάβει τη θεραπεία πολλών από όσους ασθένησαν εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας τόνισε ότι οι ασθενείς του είχαν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα πτητικών οργανικών ενώσεων στο αίμα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, χημικές τοξικές ουσίες που μακροπρόθεσμα έχουν σοβαρές επιπτώσεις οι οποίες ακόμη δεν έχουν πλήρως διερευνηθεί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2010-07-27 00:00:00.0)
«Αγώνας δρόμου» για τον περιορισμό του πολιτικού κόστους(2010-06-11 00:00:00.0)
Η περιβαλλοντική καταστροφή μεγαλώνει(2010-05-21 00:00:00.0)
Το έγκλημα της «ΒΡ» συνεχίζεται(2010-05-07 00:00:00.0)
Ανείπωτη καταστροφή(2010-05-04 00:00:00.0)
Πετρελαιοκηλίδα απειλεί τον Κόλπο του Μεξικού(2010-04-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ