Σάββατο 8 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Φρέσκο πακέτο με 25 δισ. ευρώ στις τράπεζες

Σύσκεψη κυβέρνησης - τραπεζιτών. Ζεστό κρατικό χρήμα και για τις άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας. Συζητήσεις για επιμήκυνση του κρατικού χρέους. Νέα κρατικά δάνεια και κλυδωνισμοί

Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, μαζί και η τρόικα, ανοίγουν για μια ακόμη φορά τους κρουνούς με το ζεστό κρατικό χρήμα και τις κρατικές εγγυήσεις για τις μερίδες της πλουτοκρατίας, τραπεζίτες, βιομηχάνους και για τα άλλα αρπακτικά του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου.

Σε χτεσινή επιτελική σύσκεψη με τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδη και με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών οριστικοποιήθηκε η μοιρασιά και του νέου πακέτου με τα ακόμη 25 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών. Ταυτόχρονα, τα φαινόμενα και οι εκδηλώσεις της καπιταλιστικής κρίσης παίρνουν ολοένα και οξύτερα χαρακτηριστικά μετά και το ουσιαστικό σταδιακό «κούρεμα», την απαξίωση των ομολόγων του ελληνικού κράτους, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενέργεια που όλα δείχνουν ότι επίσπευσε τις διαδικασίες για το ξεκοκάλισμα του φρέσκου πακέτου με τα 25 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή κυβέρνηση και τραπεζίτες εμφανίζονται «αισιόδοξοι» για την καπιταλιστική «ανάπτυξη», που, εφόσον και στο βαθμό που περπατήσει στην πράξη, θα απαιτήσει ακόμη σκληρότερα μέτρα, πραγματικές ανθρωποθυσίες για το λαό. Στη σύσκεψη κυβέρνησης και τραπεζιτών συζητήθηκαν οι διαδικασίες για την επίσπευση των προγραμμάτων στήριξης της κεφαλαιοκρατίας από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, του νέου «αναπτυξιακού νόμου», του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Αμεσα διαθέσιμα - μόνο για το α' εξάμηνο του 2011 - έχουν έτοιμα 5,5 δισ. ευρώ, που μέσω των τραπεζών θα διοχετευθούν στις άλλες μερίδες των τρωκτικών.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, σε δηλώσεις του στη «Wall Steet Journal», την εφημερίδα που σχετίζεται με το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, ισχυρίστηκε ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και σύντομα θα ανακτήσουμε την αξιοπιστία των αγορών». Στην ίδια καθησυχαστική ρότα και οι τραπεζίτες, με τον εκπρόσωπο της Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση) να ισχυρίζεται ότι «κάθε μήνας που περνάει μας φέρνει πιο κοντά στην ανάπτυξη» και της επικεφαλής της Ενωσης Τραπεζών να «βλέπει» βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήδη έχουν μοιραστεί τα 20 δισ. από τα συνολικά 25 δισ. ευρώ που έχουν προβλέψει με το νέο πακέτο.

Η κεντρική τράπεζα του ευρωσυστήματος, πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, φαίνεται να προχωρά σε σταδιακό κούρεμα της αξίας των ομολόγων. Σε αυτή τη φάση ζητά περισσότερες εγγυήσεις προκειμένου να τους χορηγήσει τα σχεδόν τζάμπα κεφάλαια με το συμβολικό επιτόκιο, μόλις στο 1%. Τα τέτοια κεφάλαια ενίσχυσης του ντόπιου τραπεζικού κεφαλαίου υπολογίζονται σήμερα σε περίπου 95 δισ. ευρώ, κοντά στο 30% του παραγόμενου ΑΕΠ της χώρας. Για τα ποσά αυτά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει πάρει πρόσθετες εγγυήσεις που υπολογίζονται σε περίπου 4 δισ. ευρώ πάνω από αυτές που ίσχυαν στο προηγούμενο διάστημα. Πρόκειται δηλαδή για εργαλείο «κουρέματος», για την απαξίωση μέρους των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων και κερδών που σήμερα λιμνάζουν.

Νέα κρατικά δάνεια

Τα δανειστικά επιτόκια του ελληνικού κράτους εκτοξεύτηκαν στις χρηματαγορές 10 εκατοστιαίες μονάδες πάνω από τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα. Η επιμήκυνση της αποπληρωμής για τα 110 δισ. ευρώ των μηχανισμών στήριξης προς την ντόπια πλουτοκρατία θα συζητηθεί την ερχόμενη βδομάδα από την αρμόδια κοιναγορίτικη επιτροπή που προετοιμάζει και εισηγείται τις αποφάσεις του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών (Γιούρογκρουπ). Την ίδια στιγμή εν μέσω των κραδασμών, που σχετίζονται και με το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του κρατικού χρέους, με το σκυλοκαυγά για την έκδοση ή όχι του ευρωομολόγου, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ βγαίνει ξανά στις «αγορές» για δανεικά μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας και για ποσά τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ.

Μέσα στο Γενάρη λήγουν παλαιότερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων ύψους πάνω από 4 δισ. ευρώ, που με βάση και το μνημόνιό τους αναχρηματοδοτούνται με νέας κοπής έντοκα γραμμάτια. Οι ντόπιοι τραπεζίτες έχουν κάθε λόγο να δανείσουν και στηρίξουν την κυβέρνηση με επιτόκια που αναμένεται να φτάσουν 4 και πλέον φορές πάνω από αυτά που παίρνουν από την κεντρική τράπεζα του ευρωσυστήματος, βάζοντας για ενέχυρο τις κρατικές εγγυήσεις...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ