Κυριακή 9 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ
17ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Η αντιιμπεριαλιστική πάλη οδηγεί στην πάλη για το σοσιαλισμό

Καίρια η συμβολή της ΚΝΕ και η αντιπαράθεση που άνοιξε με δυνάμεις που στενεύουν το περιεχόμενο και τους στόχους πάλης του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος

Πλούσιες οι συζητήσεις στο περίπτερο της ΚΝΕ
Πλούσιες οι συζητήσεις στο περίπτερο της ΚΝΕ
Σημαντική ήταν η συμβολή της ΚΝΕ, ώστε να «βαθύνει» ο αντιιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του 17ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών που πραγματοποιήθηκε από τις 13 έως τις 21 Δεκέμβρη 2010 στην Πραιτόρια της Νότιας Αφρικής. Μέσα από δεκάδες παρεμβάσεις, εισηγήσεις, τοποθετήσεις στα σεμινάρια και τα συνέδρια του Φεστιβάλ, με τις διμερείς συναντήσεις με άλλες Οργανώσεις κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων παράλληλα με τη φεστιβαλική δραστηριότητα και με τις πλούσιες συζητήσεις και τη διακίνηση των υλικών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο περίπτερο, η Οργάνωση έδωσε ιδεολογικοπολιτική μάχη, όξυνε την αντιπαράθεση με θεωρίες και πολιτικές δυνάμεις που στενεύουν το περιεχόμενο της αντιιμπεριαλιστικής πάλης. Σε αυτό, μεγάλο ρόλο έπαιξε και η συμμετοχή της ΚΝΕ στην προφεστιβαλική διαδικασία, ενώ η Εθνική Προπαρασκευαστική Επιτροπή της Ελλάδας εκπροσωπήθηκε και στη Διεθνή Προπαρασκευαστική Επιτροπή από τον Λευτέρη Νικολάου, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ.

Το σύνθημα του φεστιβάλ «Να νικήσουμε τον ιμπεριαλισμό για έναν κόσμο Ειρήνης, Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Μετασχηματισμών» έδωσε την ευκαιρία να ανοίξει η συζήτηση για τη σημερινή σημασία του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, ο οποίος σήμερα είναι συνδεδεμένος όσο ποτέ με την πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού, για το σοσιαλισμό. Αυτή η προσπάθεια και συμβολή αποτυπώθηκε και στην Τελική Διακήρυξη του Φεστιβάλ.

Οξυνση της ιδεολογικής αντιπαράθεσης

Στιγμιότυπο από την πορεία στην Πραιτόρια
Στιγμιότυπο από την πορεία στην Πραιτόρια
Η Νότια Αφρική μπορεί στις αρχές του '90 να απαλλάχτηκε από το καθεστώς του απαρτχάιντ, ωστόσο το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο εξακολουθούν να εξουσιάζουν τη χώρα και οι αντιθέσεις, η φτώχεια, η πείνα, η ανεργία που φτάνει στο 40%, οι ταξικοί φραγμοί όχι μόνο δεν εξαλείφθηκαν για τη συντριπτική πλειοψηφία του νοτιοαφρικανικού λαού, αλλά παραμένουν και οξύνονται.

Η διεξαγωγή του 17ου ΠΦΝΦ για πρώτη φορά στην υποσαχάρια Αφρική και μάλιστα σε μια χώρα που αναβαθμίζει τη θέση της στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, συμμετέχει στο «G 20», είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πλουτοπαραγωγικές πηγές και οι κοινωνικές αντιθέσεις είναι τεράστιες, έδωσε ώθηση στην ανάδειξη της πραγματικής διεξόδου για το λαό, του άλλου δρόμου ανάπτυξης που θα βάζει τελεία στην ιμπεριαλιστική εκμετάλλευση. Η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ αξιοποίησε όλα τα παραπάνω - μαζί με άλλα - και άνοιξε αντιπαράθεση με δυνάμεις που ταυτίζουν την αντιιμπεριαλιστική πάλη με τη μία ή την άλλη διαχείριση του συστήματος, με την επιθετική πολιτική της μίας ή της άλλης ιμπεριαλιστικής δύναμης. Με αφορμή συζητήσεις όπως «Οι συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και προοπτικές εξόδου απ' αυτή, σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» αντιπαρατέθηκε με τις αντιεπιστημονικές θεωρίες περί «καζινοκαπιταλισμού» και «ανήθικου καπιταλισμού», με τη θεωρία του «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα», αλλά και του «πολυπολικού κόσμου», οι οποίες αρνούνται την επαναστατική αλλαγή της εξουσίας και της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής, προωθούν την ιδέα πως οι σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής μπορούν να συνυπάρχουν με την καπιταλιστική ιδιοκτησία και κρύβουν την επιδίωξη ορισμένων ανερχομένων δυνάμεων όπως η Ρωσία, η Κίνα κ.ά. να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στον έλεγχο των αγορών.

«Η συζήτηση μπαίνει στο ...ψητό»

Κάθε μέρα από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα στο περίπτερο της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ κοντοστέκονταν δεκάδες άνθρωποι από διάφορες χώρες για να κουβεντιάσουν για την κατάσταση στην Ελλάδα, την πρόταση του ΚΚΕ, τους εργατικούς αγώνες κλπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ντοκουμέντα του Κόμματος μεταφρασμένα σε διάφορες γλώσσες, όπως η συλλογή άρθρων για το κομμουνιστικό κίνημα, η Διεθνής ΚΟΜΕΠ, η απόφαση του 18ου Συνεδρίου για το Σοσιαλισμό, εξαντλήθηκαν από τις πρώτες μέρες, κυρίως από τους αντιπροσώπους των ευρωπαϊκών οργανώσεων. Αρκετοί ήταν αυτοί, όπως Ισπανοί, Γερμανοί κ.ά., που είχαν ήδη διαβάσει κάποια ντοκουμέντα και έρχονταν για περαιτέρω κουβέντα. Ενθουσιασμό προκάλεσε και το πανό της Οργάνωσης με σύνθημα «Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου» και φόντο την Ακρόπολη με το πανό του ΚΚΕ, μπροστά από το οποίο φωτογραφίζονταν αντιπρόσωποι από τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, τον Καναδά, τη Βραζιλία, την Ινδία και αλλού.

Αυξημένο ήταν το ενδιαφέρον των Νοτιοαφρικανών, που συμμετείχαν στο φεστιβάλ. Ενδεικτικές είναι περιπτώσεις που είχαν διαβάσει στην ιστοσελίδα του Κόμματος μια σειρά άρθρα και ήρθαν να εκφράσουν τη διαφωνία ή τη συμφωνία τους. «Πάντως όλες οι συζητήσεις μπαίνουν στο ψητό», είπαν στον «Ρ» μέλη της ΚΝΕ. «Ανοίγουμε αμέσως το θέμα του σοσιαλισμού, της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού. Οι περισσότεροι ζητούν επαφή με την ΚΝΕ και το ΚΚΕ, ζητούν κι άλλα υλικά, ρωτούν για τους εργατικούς αγώνες στην Ελλάδα», σημείωσαν. Αλλοι είναι πιο «ανυποψίαστοι»: «Είδαμε το σύνθημα του πανό σας και ήρθαμε να μάθουμε για την πάλη των κομμουνιστών στην Ελλάδα», έλεγαν αρκετοί Νοτιοαφρικανοί. Κάποιοι που προμηθεύτηκαν τις θέσεις του Κόμματος για το Σοσιαλισμό ξαναήρθαν μετά από λίγες μέρες - αφότου το είχαν διαβάσει - μαζί με άλλους για κουβέντα.

Πλούσια παρέμβαση με ανταπόκριση

Ο προσανατολισμός της ΚΝίτικης παρέμβασης αποτυπώθηκε και στη σύνθεση της αποστολής της ΚΝΕ, η οποία απαρτίστηκε από στελέχη της Οργάνωσης, νέους εργάτες, συνδικαλιστές από τους χώρους εκπαίδευσης και κατάρτισης, φοιτητές των λαϊκών οικογενειών. Νέοι και νέες που πρωτοστάτησαν στην ταξική πάλη και μετέφεραν την πείρα από το χώρο τους.

Νέοι κομμουνιστές που συμμετέχουν στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, στο ΠΑΜΕ, στελέχη της ΚΝΕ, κατά τη διάρκεια των 9ήμερων εργασιών, συμμετείχαν σε δεκάδες σεμινάρια, εργαστήρια και συνέδρια με θέματα, όπως: Ανεργία, η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, το δικαίωμα στη δουλειά με δικαιώματα, ο αντικομμουνισμός στην Ευρώπη, δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, αγώνες του φοιτητικού κινήματος ενάντια στη Διαδικασία της Μπολόνια, ΝΑΤΟ και Ευρωστρατός, η ΕΕ ως ιμπεριαλιστική δύναμη, επαγγελματική εκπαίδευση, 20 χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, τα ΜΜΕ στα χέρια του ιμπεριαλισμού κ.ά. Σε αρκετές περιπτώσεις αντιπρόσωποι από διάφορες χώρες ζητούσαν στο τέλος αντίγραφο των τοποθετήσεων του ΜΑΣ, του ΠΑΜΕ και της ΚΝΕ.

Επιπλέον, ήταν η πρώτη φορά - μετά από πρόταση της ΚΝΕ - που στα πλαίσια του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Πραιτόρια πορεία των οργανώσεων που συμμετέχουν σε αυτό. Οπως φάνηκε, με αυτήν την πολιτική διαδήλωση, το φεστιβάλ και τα μηνύματά του «φτάνουν» στον ντόπιο πληθυσμό, αποτελεί αφορμή να γνωρίσει ο κόσμος την ύπαρξή του και το περιεχόμενό του, πυροδοτεί περισσότερες συζητήσεις.


Ελένη ΜΑΪΛΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ