Σάββατο 8 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επίκαιρο και διαχρονικό

To διαχρονικό έργο του Μπρεχτ «Ο κύριος Πούντιλα κι ο δούλος του ο Μάττι» σημειώνει μεγάλη επιτυχία από το ΚΘΒΕ, σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου, ο οποίος ερμηνεύει τον Πούντιλα. Το 1940-41 ο Μπρεχτ, αυτοεξόριστος στη Φινλανδία, γράφει αυτό το έργο, βασιζόμενος σε αφηγήσεις κι ένα σχέδιο για έργο της Φινλανδής ποιήτριας Ελλα Βουολιγιόκι. Ο μεγάλος κομμουνιστής δραματουργός, με τα πρότυπα των επεισοδίων και των παλιών λαϊκών επών, στήνει μέσα σε μια ατμόσφαιρα ποιητικού λαϊκού πανηγυριού, μια κωμωδία γεμάτη μουσική και χρώματα, προβάλλοντας τις ταξικές σχέσεις και διαφορές.

Ο Πούντιλα εξουσιάζει ανθρώπους, αποκαλύπτοντας το μεγάλο χάσμα που χωρίζει τους αφέντες από την εργατική τάξη. Αποφασισμένος να διατηρήσει τη δύναμή του, αλλά και να διαχειριστεί την ψυχική μοναξιά του, έρχεται αντιμέτωπος με την ανθρωπιά και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που δουλεύουν γι' αυτόν, για να επιβιώσουν. Ιστορίες βασισμένες στα λαϊκά αναγνώσματα ενός λαού, που με χιούμορ, συγκίνηση, σκληρότητα και λυρισμό, αναδεικνύουν την καθολικότητα και τη διαχρονικότητά τους...

Μετάφραση: Οδυσσέας Νικάκης, σκηνικά - κοστούμια: Κώστας Παππάς, μουσική: Διονύσης Τσακνής. Παίζουν: Κατερίνα Γιαμαλή, Θόδωρος Γράμψας, Βερόνικα Δαβάκη, Δημήτρης Κολοβός, Ροζαλία Μιχαλοπούλου, Νίκος Μόσχοβος, Αλέξανδρος Μούκανος, Ευγενία Πανταζόγλου, Λεωνίδας Παπαδόπουλος, Νίκος Τουρνάκης, Ευάγγελος Χαλκιαδάκης, κ.ά. Παίζουν επί σκηνής οι μουσικοί: Δημήτρης Κούστας (ακορντεόν, μαέστρος ορχήστρας), Παναγιώτης Μανουηλίδης (κιθάρα), Ευγενία Πανταζόγλου (κλαρινέτο), Ευγένιος Λάσκαρης (φαγκότο).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ