Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ξανά στο «τιμόνι» οι ταξικές δυνάμεις

Απάντηση στους μηχανισμούς της εργοδοσίας έδωσαν οι μεταλλεργάτες, περιφρουρώντας τον ταξικό χαρακτήρα του συνδικάτου τους

«Καρφί» στα μάτια της εργοδοσίας έχει γίνει το ταξικό συνδικάτο, γιατί παλεύει για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των μεταλλεργατών
«Καρφί» στα μάτια της εργοδοσίας έχει γίνει το ταξικό συνδικάτο, γιατί παλεύει για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των μεταλλεργατών
Μια σκληρή μάχη ενάντια σε κάθε λογής μηχανισμούς της εργοδοσίας και των υπηρετών της, που εξόπλισε τους μεταλλεργάτες του Πειραιά με νέα σημαντική πείρα για τη συνέχεια του αγώνα, ήταν οι αρχαιρεσίες που έγιναν στο Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά. Οι εργάτες έδωσαν απάντηση στο αντεργατικό μέτωπο που εδώ και καιρό έχει στηθεί για να «χτυπήσει» τα ταξικά χαρακτηριστικά του συνδικάτου τους. Το οποίο πρωτοστατεί όχι μόνο για την προστασία και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργατών της περιοχής και του κλάδου, αλλά συνολικά για την οργάνωση της εργατικής τάξης ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι μεταλλεργάτες, με την ψήφο τους στις εκλογές του Συνδικάτου τους, που ολοκληρώθηκαν την περασμένη βδομάδα, ανέδειξαν και πάλι σε πρώτη δύναμη το συνδυασμό της «Αγωνιστικής Ενότητας Μεταλλεργατών» (ΑΕΜ - συσπειρώνεται στις γραμμές του ΠΑΜΕ), στον οποίο εδώ και πάνω από 20 χρόνια εμπιστεύονται στο «τιμόνι» της εργατικής τους οργάνωσης.

Από τις 1.862 έγκυρες ψήφους, οι 1.032 ανήκαν στην ΑΕΜ δίνοντάς της ποσοστό 55,5% και 12 έδρες στην 21μελή διοίκηση.

Η σημασία αυτού του αποτελέσματος είναι μεγάλη. Η μάχη δόθηκε κυριολεκτικά με άνισους όρους. Οι εκλογές έγιναν σε συνθήκες κρίσης και παρατεταμένης ανεργίας με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά και οι ψηφίσαντες. Η σκληρή αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που στηρίζεται από τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, έχει καταδικάσει τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη σε σταδιακή συρρίκνωση, τους μεταλλεργάτες σε ανεργία και εξαθλίωση, με αποτέλεσμα εκατοντάδες από αυτούς να έχουν απομακρυνθεί από το επάγγελμα.

Από την άλλη, κυβερνητικοί, εργοδοτικοί μηχανισμοί και αυτοαποκαλούμενοι «αριστεροί» θεώρησαν ότι αυτή η δραματική κατάσταση που βιώνει ο κλάδος, θα τους έδινε την ευκαιρία να μετατρέψουν το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά σε μία αποδυναμωμένη και υποταγμένη συνδικαλιστική οργάνωση, να πάρουν πίσω όλες τις μεγάλες κατακτήσεις του κλάδου. Αυτές οι δυνάμεις, όλο το προηγούμενο διάστημα, τη μια με την προσπάθεια της δημιουργίας αντισυνδέσμου (για τη δημιουργία του οποίου δούλεψαν από την ΠΑΣΚΕ μέχρι και τις «αριστερές» δυνάμεις) και στη συνέχεια, ειδικά στην προεκλογική περίοδο, με τη μέθοδο της λάσπης, της συκοφαντίας - υπήρξαν ακόμα και καταγγελίες μεταλλεργατών για προσπάθεια εξαγοράς της ψήφου τους ώστε να μην ψηφίσουν τον ταξικό συνδυασμό - «δούλεψαν» ώστε να αλώσουν το συνδικάτο με κάθε τρόπο.

Στο καθαρά αντιΠΑΜΕ μπλοκ, που είχε συγκροτήσει ο συνδυασμός «συνονθύλευμα» (που χωρούσαν από ...«αριστερές» μέχρι και καθαρά εργοδοτικές δυνάμεις, αλλά και δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ) οι κατανομές είναι οι παρακάτω: «Εργατική Ενότητα Μεταλλεργατών» (δηλαδή ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εργοδοτικοί κ.λπ.) πήρε 778 ψήφους και 9 έδρες στη διοίκηση. Η ΠΑΣΚΕ 52 ψήφους και καμία έδρα.

Η καταμέτρηση για τους αντιπροσώπους σε ΠΟΕΜ και ΕΚ Πειραιά ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ