Η υπουργός Παιδείας παρουσιάζει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο συγχωνεύσεις ινστιτούτων και φορέων εκπαίδευσης, αλλά και τη δημιουργία Προτύπων - Πειραματικών Λυκείων στην κατεύθυνση του σχολείου της «αγοράς»
Σε συγχωνεύσεις εκπαιδευτικών φορέων, για να προωθείται πιο επιτελικά η πολιτική της κυβέρνησης στην εκπαίδευση και σε αλλαγές στα Πειραματικά Λύκεια για τη δημιουργία προτύπων σχολείων της «αγοράς» προχωρά το υπουργείο Παιδείας. Σήμερα η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου θα παρουσιάσει το σχετικό σχέδιο νόμου στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Επιπλέον, όταν στο «νέο» σχολείο της «αγοράς» τα προγράμματα θα είναι διαφοροποιημένα, τα Πειραματικά Σχολεία χάνουν τον πειραματικό χαρακτήρα τους. Σε όλα τα σχολεία θα γίνονται «πειράματα», πάντα βέβαια στην κατεύθυνση της «αγοράς». Το αποτέλεσμα θα είναι τα πρώην Πειραματικά να λειτουργούν κυρίως ως «Πρότυπα», με μια ελιτίστικη αντίληψη. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το υπουργείο κάνει λόγο για «πιλότους της γνώσης», όταν αναφέρεται στα «Πειραματικά - Πρότυπα Σχολεία»...
Οι παραπάνω εκτιμήσεις επιβεβαιώνονται και απ' την αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής στα Πειραματικά Σχολεία. Μέχρι τώρα γίνεται με κλήρωση, κάτι που διατηρείται μόνο για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Για την εισαγωγή στα Πειραματικά Λύκεια θα υπάρχουν εξετάσεις και τεστ δεξιοτήτων.
Το υπουργείο θα ιδρύσει ένα νέο φορέα, στον οποίο θα μεταβιβαστούν οι αρμοδιότητες τεσσάρων φορέων που λειτουργούν σήμερα (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Κέντρο Εκπαιδευτικής Ερευνας, Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών). Οι τέσσερις φορείς καταργούνται. Ο νέος φορέας, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, θα έχει «υπόσταση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου για να συνδυάζει την ασφάλεια και το κύρος του δημόσιου φορέα με την ευελιξία του ιδιωτικού και με επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο που ορίζεται από τον υπουργό Παιδείας». Το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι «δεν αλλάζει τίποτα στην υπηρεσιακή, μισθολογική και συνταξιοδοτική κατάσταση του προσωπικού των φορέων».
Επίσης, η «αποστολή» του Ερευνητικού Ακαδημαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΕΑΙΤΥ) «ανατίθεται σε νέο φορέα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα την Πάτρα». Στους σκοπούς του θα είναι και «ο σχεδιασμός, η οργάνωση και ο συντονισμός της παραγωγής και διανομής των σχολικών βιβλίων, τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή». Μάλιστα, με το σχέδιο νόμου, θα καταργηθεί ο Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) και οι αρμοδιότητες του θα περάσουν στο υπουργείο Παιδείας. Τα παραπάνω συνδέονται άμεσα και με τους σχεδιασμούς του υπουργείου για το «ψηφιακό σχολείο», όπου οι νέες τεχνολογίες δε θα είναι ενισχυτικές στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά θα αποτελούν κύριο άξονα, σε βάρος της μάθησης.