Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Εμμονή στην πολιτική διαχείρισης και συντήρησης του προβλήματος

Παρουσιάστηκε χτες η Ετήσια Εκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά

Από τις εκδηλώσεις προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ για την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών φέτος το καλοκαίρι
Από τις εκδηλώσεις προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ για την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών φέτος το καλοκαίρι
Το «στραγγαλισμό» των Κέντρων Πρόληψης και των προγραμμάτων αγωγής υγείας για τα ναρκωτικά και το αλκοόλ στα σχολεία, την υιοθέτηση προγραμμάτων μείωσης της βλάβης και συντήρησης του προβλήματος της εξάρτησης από τα ναρκωτικά, με την παράλληλη πριμοδότηση των επιχειρηματιών που πουλάνε πανάκριβα την ελπίδα για - αμφίβολη στην πραγματικότητα - απεξάρτηση, προωθεί η κυβέρνηση, ενώ αυξάνει η χρήση των ναρκωτικών στη χώρα μας.

Χτες σε συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε η Ετήσια Εκθεση για την Κατάσταση του Προβλήματος των Ναρκωτικών και Οινοπνευματωδών στην Ελλάδα το 2009 από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά.

Το 2009 καταγράφηκαν συνολικά 5.501 άτομα που έκαναν αίτηση για θεραπεία, με το 76,9% των αιτήσεων για θεραπεία να είναι σε «στεγνά» προγράμματα, το 15,7% των αιτήσεων σε μονάδες/προγράμματα υποκατάστασης και το 7,4% σε κέντρα άμεσης πρόσβασης. Ως κύρια ουσία κατάχρησης ανέφεραν την ηρωίνη ή άλλα οπιούχα (84%), ακολουθούν η κάνναβη (9,6%), η κοκαΐνη (4,5%) και τα ηρεμιστικά ή υπνωτικά χάπια (1,9%).

Στην έκθεση καταγράφεται αύξηση των ατόμων που αναφέρουν την κάνναβη και την κοκαΐνη ως κύρια ουσία κατάχρησης και μάλιστα με το ποσοστό της κοκαΐνης σχεδόν να υπερδιπλασιάζεται μεταξύ 2002 και 2009. Αύξηση καταγράφεται και στους χρήστες ηρωίνης που υπολογίζονταν σε 24.097 το 2009 (έναντι 20.181 το 2008). Ο αριθμός των θανάτων από ναρκωτικά το 2009 παρέμεινε σταθερός σε σχέση με το 2008 (καταγράφηκαν 214 θάνατοι).

Τα άτομα που απευθύνθηκαν και εντάχθηκαν το 2009 σε μονάδες/προγράμματα θεραπείας άρχισαν την παράνομη χρήση ουσιών κατά μέσο όρο όταν ήταν 16,3 ετών. Η μεγάλη πλειονότητα (82,5%) ανέφερε την κάνναβη ως ουσία πρώτης χρήσης ναρκωτικών ουσιών με μέσο όρο την ηλικία των 15,9 ετών.

Και παρά αυτή την εικόνα, μειώνονται δραματικά τα προγράμματα πρόληψης και αγωγής υγείας για τα ναρκωτικά και το αλκοόλ στα σχολεία. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ τη χρονιά 2002 - 2003 έγιναν προγράμματα αγωγής υγείας για την πρόληψη της χρήσης οινοπνευματωδών σε 1.775 σχολεία (παρακολούθησαν 42.730 μαθητές) το 2008 - 2009 πραγματοποιήθηκαν μόλις σε 210 σχολεία (παρακολούθησαν μόλις 5.350 μαθητές)!

Ενίσχυση της πολιτικής διαχείρισης του προβλήματος

Στην έκθεση καταγράφεται και η αποτελεσματικότητα των «στεγνών» προγραμμάτων. Στα προγράμματα υποκατάστασης ολοκληρώνει το πρόγραμμα (θεωρείται η πλήρης αποχή από ναρκωτικές ουσίες και το υποκατάστατο) μόλις το 4,1% (στις μονάδες μεθαδόνης) ή το 6,8% (στις μονάδες βουπρενορφίνης). Στα «στεγνά» προγράμματα εσωτερικής διαμονής ολοκληρώνει τη θεραπεία το 39,9%, ενώ το ποσοστό ολοκλήρωσης της θεραπείας για τα «στεγνά» προγράμματα εξωτερικής παραμονής είναι 32,1%.

Στη συνέντευξη αναφέρθηκε ότι ο αριθμός των χρηστών που βρίσκονται σε «θεραπεία» είναι σημαντικός (5.500 χρήστες βρίσκονται στο πρόγραμμα υποκατάστασης και περίπου 4.500 στα «στεγνά» προγράμματα).

Παρεμβαίνοντας στη συνέντευξη ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Χαράλαμπος Πουλόπουλος, υπογράμμισε ότι υπάρχουν σοβαρές περικοπές στις επιχορηγήσεις των «στεγνών» προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ και την ίδια ώρα ανακοινώνεται η δημιουργία 17 ακόμα προγραμμάτων υποκατάστασης. Επισήμανε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργείται η εικόνα στην ελληνική κοινωνία της διαμόρφωσης και αύξησης των «θεραπευτικών προγραμμάτων», ενώ στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για προγράμματα θεραπευτικά αλλά συντήρησης και μείωσης της βλάβης. Τόνισε ότι στην Εκθεση εμφανίζονται τα προγράμματα υποκατάστατων να καλύπτουν έναν πολύ μεγάλο αριθμό χρηστών στη χώρα μας, αλλά δεν είναι πραγματικό. «Θα πρέπει να δούμε κάποια στιγμή στα προγράμματα ποια προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια και σε ποια χορηγείται μόνο το φάρμακο», είπε. Τονίζοντας παράλληλα ότι με αυτή τη λογική «πολύ εύκολα μπορεί στο μέλλον να μιλάμε για θέσεις θεραπείας από ιδιώτες γιατρούς, που ουσιαστικά το μόνο που θα κάνουν είναι να συνταγογραφούν, αλλά δεν είναι θέσεις θεραπείας».

Τον εξοβελισμό της πρόληψης από την ασκούμενη πολιτική για τα ναρκωτικά κατήγγειλαν χτες οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης. Κατά τη διάρκεια χαιρετισμού που έκανε στη συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλλιώρη, εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης ξεδίπλωσαν πανό που έγραφε: «15 χρόνια χωρίς συλλογική σύμβαση. Να υπογραφεί τώρα!». Παρεμβαίνοντας στη συνέντευξη κατήγγειλαν ότι τα Κέντρα Πρόληψης και οι ίδιοι βρίσκονται στον «αέρα», καθώς με τον «Καλλικράτη» δεν καλύπτονται με θεσμικό τρόπο και δεν έχουν σαφή πηγή για τη χρηματοδότησή τους. Ηδη η μειωμένη υποχρηματοδότηση απειλεί τη συνέχεια των προγραμμάτων των Κέντρων Πρόληψης - έχει δοθεί μόλις το 50% της κρατικής επιχορήγησης για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης για το 2010 και οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ