Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Μέτρα και μηχανισμοί για τη θωράκιση του κεφαλαίου

Τη διασφάλιση των δανειστών με την ελεγχόμενη χρεοκοπία κρατών, επιδιώκουν οι αποφάσεις της Συνόδου που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή

Από τις εργασίες της λυκοσυμμαχίας, την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες

Eurokinissi

Από τις εργασίες της λυκοσυμμαχίας, την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες
Τη σύσταση ενός μόνιμου «μηχανισμού σταθερότητας», που από το 2013 θα οδηγεί κράτη - μέλη της ευρωζώνης με υψηλό δημόσιο χρέος σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας, καθώς και την επιτάχυνση των ρυθμών της προώθησης των αντιλαϊκών και αντεργατικών αναδιαρθρώσεων μέσα στο 2011, αποφάσισαν οι κυβερνήσεις των «27» κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Η Σύνοδος επιβεβαίωσε τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη, κατέγραψε τους μεταξύ τους συμβιβασμούς και την ξεκάθαρη στρατηγική σύμπλευση για τη διασφάλιση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και την ένταση της επίθεσης στους λαούς.

Η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσυπέγραψαν τις αντιδραστικές αποφάσεις και, μάλιστα, έσπευσαν να αναγάγουν σε «ιστορικές» τις αποφάσεις για την ελεγχόμενη χρεοκοπία που στόχο έχει να διασφαλίσει στο μέγιστο δυνατό τα συμφέροντα των ισχυρών καπιταλιστικών οικονομιών.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που αποφασίστηκε, το νομικό πλαίσιο του μηχανισμού θα εξειδικευτεί από τους υπουργούς Οικονομικών και θα εγκριθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής το Μάρτη του 2011, ενώ θα τεθεί σε λειτουργία από τον Ιούνη του 2013. Στη Σύνοδο Κορυφής του Μάρτη θα υπάρξει και η περιορισμένη τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, προκειμένου να ενσωματωθεί ο μηχανισμός στην ευρωενωσιακή νομοθεσία.

Μεταξύ άλλων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «εξέφρασε ικανοποίηση για την έκθεση του Συμβουλίου σχετικά με τη μεταχείριση της συστημικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος δυνάμει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ζήτησε η έκθεση να αντικατοπτριστεί στις προδιαγραφές για την εφαρμογή του αναθεωρημένου ΣΣΑ».

Η παραπάνω διατύπωση αποτελεί τροχιοδεικτική βολή για τις κυοφορούμενες νέες ανατροπές στα ασφαλιστικά συστήματα των κρατών - μελών, με βασικούς άξονες την «ενθάρρυνση» των εργαζομένων να εργάζονται «πιο πολύ και περισσότερο χρόνο», αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλαγή της βάσης υπολογισμού των συντάξεων, κατάργηση βαριών και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Μηχανισμός ελεγχόμενης πτώχευσης

Βάσει των επίσημων αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, ο «μηχανισμός σταθερότητας» θα λειτουργήσει ως εξής:

α) Θα «ενεργοποιείται με αμοιβαία συμφωνία των κρατών - μελών της ευρωζώνης» και μόνο «αν είναι απαραίτητο» για τη διάσωση χωρών που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. «Η βοήθεια που θα παρέχεται σε κράτος - μέλος της ευρωζώνης θα βασίζεται σε αυστηρό πρόγραμμα οικονομικής και δημοσιονομικής προσαρμογής».Θα συνοδεύεται, δηλαδή, από βάρβαρα προγράμματα λιτότητας και αντιλαϊκών ανατροπών.

β) Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι στενά συνδεδεμένο με το μηχανισμό και οι κανόνες θα προσαρμοστούν, ώστε να προβλέπουν και τη συμμετοχή πιστωτών του ιδιωτικού τομέα. Στόχος των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών είναι να επιτευχθεί η διασπορά της ζημιάς από τη δεδομένη χρεοκοπία κρατών - μελών σε μερίδες του κεφαλαίου που δρουν ανταγωνιστικά και τα προηγούμενα χρόνια έβγαλαν ασύλληπτα κέρδη από δάνεια και τόκους.

γ) Από τα μέσα του 2013 όλα τα νέα κρατικά ομόλογα θα συνοδεύονται από μια «ρήτρα συλλογικής δράσης». Με βάση αυτήν τη ρήτρα, οι ιδιώτες πιστωτές θα αποδέχονται ότι θα συνεισφέρουν «εάν μια χώρα έχει πρόβλημα ρευστότητας και αποδειχθεί αφερέγγυα». Αν η εν λόγω χώρα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις της, οι ιδιώτες πιστωτές θα δέχονται «αλλαγή στους όρους αποπληρωμής» μέσω επιμήκυνσης αποπληρωμής του χρέους ή μείωσης του επιτοκίου ή ακόμα και περικοπή του χρέους. Μάλιστα, σύμφωνα με τους όρους του μηχανισμού, αν μια χώρα αδυνατεί να αποπληρώσει τα χρέη της, θα εξοφλούνται κατά σειρά μέσω της αρπαγής της δημόσιας περιουσίας το ΔΝΤ και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός (τα κράτη - μέλη, δηλαδή) και στο τέλος οι ιδιώτες. Ουσιαστικά, αυτή η «ρήτρα» θα οδηγεί τις χώρες σε καθεστώς «ελεγχόμενης χρεοκοπίας». Παράλληλα, θα δώσει το δικαιώματα στις καπιταλιστικές αγορές να αυξήσουν τα επιτόκια δανεισμού, επικαλούμενες τους «κινδύνους» μιας πιθανής χρεοκοπίας της χώρας. Ουσιαστικά, ο δανεισμός της χώρας θα γίνεται με ακόμα πιο ληστρικά επιτόκια για το λαό και πιθανά θα είναι αδύνατος για κάποιες χώρες.

Ενίσχυση του κεφαλαίου με κάθε μέσο

Την ίδια ώρα που οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσιζαν να οδηγήσουν μια σειρά από χώρες της ευρωζώνης σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας, συμφωνούσαν ταυτόχρονα για τον καλύτερο συντονισμό της ενιαίας στρατηγικής τους. Μέσω της «ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης», που έχει σαν βασική προϋπόθεση την αυστηρή παρακολούθηση της προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, των αντιδραστικών δημοσιονομικών προγραμμάτων, αλλά και της στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου στα κράτη - μέλη, οι κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν «να αναλάβουν δράση στους ακόλουθους τομείς»:

  • «Συνεπής τήρηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2010 και το 2011 και διόρθωση των υπερβολικών ελλειμμάτων εντός των προθεσμιών». Δεσμεύτηκαν ότι όλα τα κράτη - μέλη θα συνεχίσουν τις δραστικές περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες, προκειμένου να μειώσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα.
  • «Επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν σε τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης». Συμφώνησαν, βάσει της «στρατηγικής 2020» της ΕΕ, να προωθήσουν πλήθος αντεργατικών και συνταξιοδοτικών ανατροπών, προκειμένου να μειώσουν το εργατικό κόστος και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων.
  • «Ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και εφαρμογή νέου πλαισίου μακροοικονομικής εποπτείας από το καλοκαίρι του 2011». Με τη θέσπιση ακόμα πιο αυστηρών όρων στο Σύμφωνο Σταθερότητας, δηλαδή με την επιβολή κυρώσεων (οικονομικών προστίμων, περιστολή κοινοτικών επιδοτήσεων), ακόμα και στις περιπτώσεις που το δημόσιο χρέος δεν ξεπερνά το 60% ή το έλλειμμα το 3% του ΑΕΠ, όπως προβλεπόταν μέχρι σήμερα.
  • «Περαιτέρω ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος (...) και διενέργεια νέων "τεστ αντοχής" στον τραπεζικό τομέα». Ωστε να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την παραπέρα ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου, αλλά και να ανοίξει ο δρόμος μέσω των «τεστ αντοχής» για τη συγχώνευση τραπεζών (αφού κάποιες δε θα αντέξουν στον ανταγωνισμό) και την περαιτέρω συγκεντροποίηση του κεφαλαίου.
  • «Πλήρης στήριξη της δράσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας». Ωστε να «εξασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης» με την ΕΚΤ να συνεχίσει να χορηγεί φτηνό χρήμα στα εθνικά τραπεζικά συστήματα και κατ' επέκταση και σε άλλους τομείς των κεφαλαιοκρατών, ώστε να ανταποκριθούν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
Ζυμώνουν κι άλλες «λύσεις»

Στο περιθώριο της Συνόδου, αλλά και στις συναντήσεις των ηγετών στήθηκε και ένα αποπροσανατολιστικό παιχνίδι γύρω από την έκδοση ευρωομολόγου, με το οποίο θα αγοράζεται χρέος των χωρών της ευρωζώνης.

Η Γερμανία απέρριψε άμεσα την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι θα οδηγούσε στη «χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας των χωρών». Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η Γαλλία με τις δυο χώρες στην παρούσα φάση να μη θέλουν να βγάλουν από τα κρατικά ταμεία τους «ζεστό χρήμα» για την αγορά κρατικών ομολόγων άλλων κρατών.

Ωστόσο, ανοιχτό άφησαν κορυφαία στελέχη της ΕΕ το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγων για τη «χρηματοδότηση» έργων υποδομών που θα αναλάβουν ιδιώτες σε συνεργασία με τα κράτη.

Τέλος, από τη Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Μ. Βρετανία, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το «πάγωμα» του προϋπολογισμού της ΕΕ και ζήτησαν την επέκτασή του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ