Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2010 - Κυριακή 19 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Αντιλαϊκός οδοστρωτήρας και των ελάχιστων παροχών

Το βασικό πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και των μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ως επιχειρήσεων περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις», που εγκρίθηκε (14.12.2010) απ' το υπουργικό συμβούλιο. Ταυτόχρονα, μέσα από αυτή τη διαδικασία γίνονται περικοπές των ήδη υποβαθμισμένων παροχών και περιορίζονται σε ένα βασικό πακέτο, αυξάνονται οι εισφορές στον κλάδο Υγείας σε ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων και επιβάλλονται νέα χαράτσια μέσω νοσηλίων στα ασφαλιστικά ταμεία για τα άτομα με νοητική υστέρηση.

Και με το νέο σχέδιο προβλέπονται και άλλες ανατροπές όπως: Οι πληρωμές των ασθενών με πιστωτικές κάρτες, δηλαδή, υποθηκεύουν την υγεία των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων που θα φεσώνονται και στις τράπεζες αν θέλουν να κάνουν μια ιατρική επίσκεψη σε δημόσιο νοσοκομείο ή να κάνουν κάποιες εργαστηριακές και άλλες εξετάσεις. Τα δημόσια νοσοκομεία μετατρέπονται σε πελάτες των τραπεζών καθώς θα μπορούν να δανείζονται από αυτές για να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς τους προμηθευτές. Και οι τράπεζες θα «κυνηγούν» τα δημόσια νοσοκομεία για να πάρουν αυτά τα χρήματα.

Ανατρέπονται παραπέρα οι εργασιακές σχέσεις καθώς κυριαρχούν οι προσλήψεις επικουρικού ιατρικού και λοιπού προσωπικού.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει τη δημιουργία «Συστήματος Προμηθειών Υγείας». Οι προμήθειες θα γίνονται με βάση «εγκεκριμένο προϋπολογισμό», ενώ σε περίπτωση που διαπιστωθούν παρεκκλίσεις, τότε επιβάλλονται πρόστιμα από 5.000 έως 50.000 ευρώ στο διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας. Με άλλα λόγια, οι προμήθειες των νοσοκομείων χρησιμεύουν και ως έμμεσος τρόπος περιορισμού των παροχών. Ακόμα, προβλέπεται η ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ - ΝΠΔΔ) και θα τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας. Στον ΕΟΠΥΥ εντάσσονται οι Κλάδοι Υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τις μονάδες Υγείας του, του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ, ως προς τις παροχές τους σε είδος, ο ΟΠΑΔ και ο Οίκος Ναύτου.

Νέα χαράτσια σε συνταξιούχους και ΑμΕΑ

Προβλέπονται ως πόροι η «Ετήσια Επιχορήγηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό σε ποσοστό 0,7% του ΑΕΠ», που δεν είναι τίποτε άλλο απ' τη «συμμετοχή του δημοσίου στην τριμερή χρηματοδότηση νέων ασφαλισμένων για τον κλάδο ασθένειας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του ΟΑΕΕ και την κρατική συμμετοχή για τον ΟΓΑ, βάσει της κείμενης νομοθεσίας». Επίσης, στους πόρους περιλαμβάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές παροχών ασθένειας σε είδος ασφαλισμένου - εργοδότη. Ακόμα περιλαμβάνονται η θέσπιση, από την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, εργοδοτικής εισφοράς του Δημοσίου σε ποσοστό 5,1% επί των πάσης φύσεως αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων και η προβλεπόμενη εισφορά συνταξιούχων Δημοσίου που ανέρχεται σε ποσοστό 4%.

Ακόμα, επιβάλλει νέο χαράτσι στους συνταξιούχους του Δημοσίου καθώς την εισφορά 2,55% την αυξάνει από 1-1-2012 κατά 0,7% και από 1-1-2013 κατά 0,75% και διαμορφώνεται τελικά σε 4%. Επίσης, στις περιπτώσεις ασφαλιστικών οργανισμών που η εν λόγω εισφορά είναι μικρότερη από το παραπάνω τελικό ποσοστό, αυτή από 1-1-2011 διαμορφώνεται στο 4%.

Με το άρθρο 47 προβλέπεται η είσπραξη νοσηλίου - τροφείου για την ενίσχυση της λειτουργίας των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για Ατομα με Αναπηρίες (ΣΥEΑμεΑ). Αναφέρεται συγκεκριμένα: «Δεδομένου ότι το κόστος λειτουργίας των ΣΥEΑμεΑ είναι αρκετά υψηλό και δεν μπορεί να καλυφθεί από την εκχώρηση του προνοιακού επιδόματος στον φορέα λειτουργίας τους, επισημαίνεται η ανάγκη για τον καθορισμό ειδικού νοσηλίου - τροφείου, το οποίο θα καταβάλλεται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς». Μ' άλλα λόγια μεγαλώνουν τα χαράτσια στα ασφαλιστικά ταμεία ενώ εκείνοι που θα χάσουν την ασφαλιστική κάλυψη θα βρεθούν στο δρόμο ή θα τα πληρώσουν από την τσέπη τους.

Στα άρθρα 34-44 περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για το φάρμακο, όπου ομολογείται με κυνικό τρόπο ότι «στο πλαίσιο των μέτρων για τη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης πρέπει να μειωθεί κατά 2 δισ. ευρώ επιπλέον της μείωσης που επιτεύχθηκε το 2010 κατά 1 δισ. σε σχέση με τα επίπεδα αυτής του 2009»! Ετσι, ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι θα υποστούν και άλλες φαρμακερές περικοπές, καθώς ήδη αναγκάζονται να πληρώνουν απ' την τσέπη τους πάνω από 300 κατηγορίες φαρμάκων.

Τέλος, στο νομοσχέδιο επαναλαμβάνονται οι διατάξεις με τα εισοδηματικά κριτήρια των 40.000 ευρώ για τη χορήγηση των επιδομάτων στις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ