Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2010 - Κυριακή 19 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ
Ηχηρό μήνυμα αγώνα με νέες δυνάμεις

Μερικά χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τις απεργιακές διαδηλώσεις

ΝΑΟΥΣΑ
ΝΑΟΥΣΑ
Μαχητικές απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Στην Ξάνθη, η μάχη της περιφρούρησης δόθηκε αποφασιστικά στη βιομηχανία SUNLIGHT (την τελευταία 2ετία έχει απολύσει περίπου 120 εργαζόμενους) όπου κόντρα στις απειλές της εργοδοσίας οι εργάτες απήργησαν και συμμετείχαν στην πορεία του ΠΑΜΕ. Στην Κατερίνη, η πορεία κατευθύνθηκε προς τη Νομαρχία (εκεί στεγάζεται και το κέντρο υποδοχής επενδυτών) όπου πραγματοποιήθηκε συμβολική κατάληψη και απλώθηκε ένα μεγάλο πανό στην πρόσοψη του κτιρίου.

Στη Νάουσα, η προσυγκέντρωση πέρασε από το νοσοκομείο που κινδυνεύει να κλείσει. Εκπρόσωπος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου χαιρέτισε την πρωτοβουλία των απεργών. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ενώθηκαν με τους υπόλοιπους απεργούς και όλοι μαζί με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλ. Καρατάσου από όπου μετά τις ομιλίες ξεκίνησε νέα πορεία στους δρόμους της πόλης. Στη Δράμα, απεργοί απέκλεισαν από νωρίς το πρωί το Ταμείο του νοσοκομείου.

Αποφασιστικά δόθηκε η μάχη της απεργίας μεταξύ άλλων στη βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής, σε Καβάλα και Θάσο, όπου δεν έφυγαν πλοία από την Κεραμωτή και στο Λιμένα. Στις Σέρρες, πλάι στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, στους νοσηλευτές, και τους εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων, πλάι στους ΕΒΕ και τους αγρότες, βρέθηκαν μαθητές από το ΕΠΑΣ - ΕΠΑΛ, το 3ο Γυμνάσιο και το 4ο Λύκειο. Στην Κοζάνη, έγιναν μαζικές εξορμήσεις στο εργοστάσιο «ΖΥΜΗ ΑΛΦΑ» και στον ΟΑΕΔ και περιφρούρηση της απεργίας στην Αγροτική Τράπεζα. Στην Πτολεμαΐδα από τα ξημερώματα αποκλείστηκαν τα ορυχεία της ΔΕΗ. Στο Κιλκίς, δυναμική παρουσία είχαν οι βιομηχανικοί εργάτες. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και εργαζόμενοι από το τυπογραφείο «Φίλιππος» που από νωρίς το πρωί περιφρούρησαν τη απεργία, η συμμετοχή ήταν καθολική.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Χιλιάδες «πλημμύρισαν» την κεντρική πλατεία της Λάρισας. Στο δυναμικό σε όγκο και παλμό συλλαλητήριο, ξεχώρισαν τα τρακτέρ των αγροτών και τα ασθενοφόρα, με τις μαύρες σημαίες, που έφεραν οι απεργοί εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, τα οποία αποτέλεσαν προπομπό στη μεγαλειώδη πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης. Οι διαδηλωτές πορεύτηκαν με κυρίαρχο σύνθημα «Εργάτες, αγρότες, ΕΒΕ και φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές». Στο Βόλο «νέκρωσαν» τα εργοστάσια της βιομηχανικής περιοχής. Ούτε το λιμάνι «δούλεψε». Ξεχωριστό ήταν το «παρών» των αγροτών σ' ολόκληρη τη Θεσσαλία. Οι σειρήνες των τρακτέρ ήχησαν και στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας που έγινε η απεργιακή συγκέντρωση, ενώ στα Τρίκαλα τα τρακτέρ προπορεύτηκαν στην κινητοποίηση.

Στο Αγρίνιο, μαζί με τους εργαζόμενους διαδήλωσαν και οι μικρομεσαίοι παραγωγοί που κατέφθασαν με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.

ΗΠΕΙΡΟΣ

Στα Γιάννενα, ιδιαίτερα υψηλά ήταν τα ποσοστά της απεργίας στον κατασκευαστικό κλάδο, στο Φάρμακο (έφτασε το 90%), σε εργοστάσια όπως ο ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ (100%). Από νωρίς το πρωί παρά το τσουχτερό κρύο δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης από τις ταξικές δυνάμεις στη Βιομηχανική Περιοχή και στο εργοτάξιο κατασκευής στο ΙΚΕΑ. Στην Κέρκυρα, με τα μπλοκ των ταξικών δυνάμεων πορεύτηκαν εκατοντάδες εργαζόμενοι. Στην Πρέβεζα έγινε μια από τις πιο μαζικές πορείες με τις ταξικές δυνάμεις να περιφρουρούν την απεργία στην Εφορία, πορεία έγινε και στην Ηγουμενίτσα με την απεργιακή φρουρά να δίνει τη μάχη στο εργοτάξιο κατασκευής του νέου λιμένα. Στην Αρτα οι τράπεζες κατέβασαν ρολά, το εργοτάξιο της Εγνατίας Οδού σίγησε, δε λειτούργησε ο Συνεταιρισμός Ελαιοχρωματιστών.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Στην Πάτρα, χιλιάδες κατέκλυσαν την πλ. Γεωργίου σε μια ιδιαίτερα μαζική και μαχητική συγκέντρωση. Με το δικό τους μπλοκ συμμετείχαν εργαζόμενοι από τον ΟΣΕ, που έχουν συγκροτήσει Επιτροπή Αγώνα. Στον Πύργο, ξεχώρισε ιδιαίτερα η παρουσία των αγροτών. Μόλις η πορεία έφτασε μπροστά από τη Νομαρχία αγρότες και εργαζόμενοι πέταξαν ελιές, λάδι, γάλα, κρασί και πορτοκάλια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις χαμηλές τιμές που παίρνουν οι παραγωγοί για τα προϊόντα τους. Στην Τρίπολη, στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία πήραν μέρος και οι φοιτητές στο Τμήμα Τηλεπικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου μετά από απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης. Στην πορεία επικεφαλής τέθηκαν μικρομεσαίοι αγρότες με τα τρακτέρ τους. Στην Κόρινθο, μεγάλα εργοστάσια νέκρωσαν. Στην Καλαμάτα, περιφρουρήθηκε με επιτυχία η απεργία στα έργα της κατασκευαστικής κοινοπραξίας «Μορέας», σε ΔΕΗ, πολυκαταστήματα, στη ΔΕΥΑΚ, στα ΚΕΠ και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στην πόλη.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΒΟΙΑ

Στη Χαλκίδα, στη Λαμία και στην Αμφισσα έγιναν μεγάλες συγκεντρώσεις. Ιδιαίτερη παρουσία στις συγκεντρώσεις της Λιβαδειάς και της Λαμίας είχαν οι μικρομεσαίοι αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και σε Θήβα, Αλιβέρι και Ιστιαία. Σε υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε η συμμετοχή από το Δημόσιο. Σε ΑΓΕΤ Ηρακλής Αλιβερίου, ΕΒΙΕΣΚΑ, ΕΛΠΙΣΚΟ (πρώην ΑΛΛΑΤΙΝΗ), ΙΝΤΕΡΚΕΜ, ΒΕΤ ΑΕ, ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, ΝΕΧΑΝS, εργολαβίες ΠΕΣΙΝΕ, ΜΕΤΚΑ, ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ η συμμετοχή ήταν στο 100%.

ΚΡΗΤΗ - ΝΗΣΙΑ

ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ
ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ
Στο Ηράκλειο, μαζί με τους υπόλοιπους απεργούς ενώθηκαν εργαζόμενοι και απολυμένοι της «OLYMPIC» στο αεροδρόμιο. Στα Χανιά η πλατεία της συγκέντρωσης πλημμύρισε. Στην αρχή της πορείας βρέθηκαν αγρότες της ΠΑΣΥ μαζί με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα. Μία από τις πιο μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες ήταν αυτή που έγινε στο Ρέθυμνο. Ιδιαίτερα δυναμική ήταν η συμμετοχή των σπουδαστών, των μαθητών από τα σχολεία της πόλης. Στη Σητεία νωρίς το πρωί οι ταξικές δυνάμεις απέκλεισαν το κεντρικό κατάστημα του ΙΚΑ και αμέσως μετά την πορεία οι διαδηλωτές προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΕΔ. Η μάχη δόθηκε και στον Αγ. Νικόλαο.

Στη Μυτιλήνη, οι απεργοί απέκλεισαν την έδρα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ενώ στη συνέχεια έδωσαν ραντεβού στον καταπέλτη του πλοίου «Μυτιλήνη» εμποδίζοντας το πλοίο να αποπλεύσει μέχρι και τη λήξη της βάρδιας. Η αγορά νέκρωσε και στο κέντρο της Χίου. Το μεσημέρι οι απεργοί απέκλεισαν το πλοίο «Νήσος Θήρα» μέχρι και τη λήξη της βάρδιας. Εγινε πορεία μέχρι την Απλωταριά και συγκέντρωση.

Μεγάλη συγκέντρωση και στη Ρόδο. Νέες δυνάμεις από τον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων μπήκαν στη μάχη, ενώ δυναμική ήταν και η παρουσία της νεολαίας. Η πορεία ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου και κατέληξε με συγκέντρωση στην πλατεία Κύπρου. Στη Σάμο, έγινε πορεία από το λιμάνι μέχρι και την πλατεία στο Βαθύ. Στη Λήμνο για πρώτη φορά δάσκαλοι και καθηγητές με απόφασή τους συμμετείχαν μαζικά στην πορεία του ΠΑΜΕ και στη συγκέντρωση στο λιμάνι της Μύρινας.


ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΧΙΟΣ
ΧΙΟΣ

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ