Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Με το δικό τους τρόπο λένε «ναι» στις αναδιαρθρώσεις

Οι πρυτάνεις κάλεσαν το υπουργείο Παιδείας να «αποσύρει» την πρόταση για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση, αλλά στο κείμενο προτάσεων που κατέθεσαν, δήλωσαν τη συμφωνία τους στα κομβικά ζητήματα των αναδιαρθρώσεων

Με ένα «όχι» «γεμάτο» συμφωνία σε βασικά ζητήματα των αναδιαρθρώσεων, αντιφάσεις και συντεχνιακή λογική απάντησε στο υπουργείο Παιδείας η σύνοδος πρυτάνεων, για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Η σύνοδος πρυτάνεων ήταν έκτακτη και πραγματοποιήθηκε στο Λαύριο στις 10 και 11 Δεκέμβρη. Το κείμενο που κατέληξε η σύνοδος ήταν ομόφωνο και κατέδειξε τη σύμπνοια στη λογική του «αυτοδιοίκητου» πανεπιστημίου με την κυβέρνηση. Τα περί υπεράσπισης του «δημοσίου χαρακτήρα των πανεπιστημίων», τα περί χρηματοδότησης και ελέγχου νομιμότητας από το κράτος, δεν μπόρεσαν να κρύψουν τις θέσεις των πρυτάνεων για ...ελεγχόμενη σύνδεση με την «αγορά», ενώ και η ίδια η διοίκηση που ασκούν ήδη στα ιδρύματα στην ίδια κατεύθυνση κινείται.

Οι πρυτάνεις, σύμφωνα με το κείμενο που εξέδωσαν, κάνουν λόγο για «κατοχύρωση της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ» και διοίκηση «αποκλειστικά από αιρετά πανεπιστημιακά όργανα». Πάντως, αν ήθελαν οι πρυτάνεις διοίκηση, που θα λειτουργούσε προς όφελος της δημόσιας Παιδείας, δεν θα συμφωνούσαν στην ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των ιδρυμάτων και δε θα έφερναν τις επιχειρήσεις μέσα στις σχολές, μέσω προγραμμάτων κτλ.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι τα περί «αυτοδιοίκητου», όχι μόνο αφήνουν παράθυρα για εισβολή επιχειρήσεων, αλλά είναι και επίσημη πρόσκληση. Αυτό αποδεικνύεται και από το αίτημα για «ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των πανεπιστημίων» και τη «διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού πλαισίου διαχείρισης και αξιοποίησης της περιουσίας του (σ.σ. του πανεπιστημίου), καθώς και τη δημιουργία νέου νομικού πλαισίου για την ευέλικτη λειτουργία των διοικητικών και οικονομικών μηχανισμών του». Με λίγα λόγια ζητάνε να κάνουν «μπίζνες» με την «αγορά». Γι' αυτό και ζητούν «κεντρική διαχείριση των ερευνητικών κονδυλίων από δομή περισσότερο ευέλικτη από τον ΕΛΚΕ» (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Ερευνας). Μέσω του ΕΛΚΕ περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ιδιωτικής χρηματοδότησης για την έρευνα στα πανεπιστήμια, με προγράμματα κτλ. Ζητούν, δηλαδή, απλοποίηση των διαδικασιών για τη χρηματοδότηση απ' την «αγορά».

Ακόμα και στο ζήτημα της δομής και του περιεχομένου των προγραμμάτων σπουδών το κείμενο των πρυτάνεων ξεκινά από διαφωνία με το υπουργείο και καταλήγει σε συμφωνία, με τη βασική λογική. Θεωρούν ότι «το Τμήμα αποτελεί τη βασική ακαδημαϊκή μονάδα εισαγωγής των φοιτητών που καλύπτει το εύρος ενός επιστημονικού κλάδου», «διαφωνούν» με την αντιστοίχηση του πτυχίου με ένα «άθροισμα προσόντων», αλλά συμφωνούν με το σύστημα πιστωτικών μονάδων, που είναι η αφετηρία για τα προγράμματα «μενού». Τέλος, η αποστροφή της απόφασης της συνόδου περί «φοιτητικής μέριμνας, η οποία περιλαμβάνει σίτιση και στέγαση και είναι ευθύνη της Πολιτείας», είναι κάτι παραπάνω από υποκριτική, αφού στα πανεπιστήμια οι εργολάβοι έχουν στήσει φαγοπότι, με την άδεια των πρυτανικών αρχών, ενώ με τις μειώσεις προϋπολογισμών του προηγούμενου χρόνου οι διοικήσεις των ιδρυμάτων έσπευσαν να προσαρμοστούν πετσοκόβοντας τα κονδύλια της φοιτητικής μέριμνας!

  • Χθες, μετά τη δεύτερη συνεδρίαση της «Εθνικής Διακομματικής Επιτροπής για την Παιδεία», όπου συμμετέχουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., «Δημοκρατική Αριστερά», «Οικολόγοι Πράσινοι», η υπουργός Παιδείας δεν μίλησε για την απόφαση της συνόδου, αλλά αναφερόμενη στις προτάσεις των κομμάτων έκανε λόγο για «ενδιαφέρουσες προτάσεις, οι οποίες φυσικά λαμβάνονται υπόψη».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκρηκτική η κατάσταση με τη σίτιση(2012-06-29 00:00:00.0)
Τα προβλήματα των πανεπιστημίων έχουν οξυνθεί(2012-03-13 00:00:00.0)
Σύμπνοια με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις(2005-10-11 00:00:00.0)
Υποσχέσεις με «αντάλλαγμα» την ευρω-υποταγή(2004-04-27 00:00:00.0)
Κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των πολυεθνικών(1997-01-28 00:00:00.0)
Σχέδια κατακερματισμού και διάλυσης(1997-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ