Κυριακή 12 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ
Καρατόμηση μισθών και στοιχειωδών δικαιωμάτων

Η βρώμικη προπαγάνδα που έχει εξαπολύσει εδώ και μήνες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ έχει στόχο να «νομιμοποιήσει» την πολιτική σφαγείου που εφαρμόζει στους μισθούς τους. Την πολιτική αυτή συνεχίζει με ιδιαίτερη ένταση με το νέο σχέδιο που, μεταξύ άλλων, καρατομεί όχι μόνο τις αποδοχές αλλά και τα στοιχειώδη δικαιώματα πάνω στα οποία οικοδομήθηκαν οι μισθοί των εργαζομένων.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι η εισοδηματική πολιτική για τις ΔΕΚΟ, του έτους 2011, θα επιβάλει τη «μείωση αποδοχών κατά 10% σε αποδοχές που ξεπερνούν τα 1.800 ευρώ τον μήνα (μικτά) (...) Η ρύθμιση αυτή αφορά προοδευτικά (ξεκινώντας από οριακές μειώσεις στις αποδοχές και φθάνοντας στη μέγιστη μείωση του 10%) σε περίπου 89% των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ»(!). Ακόμα χειρότερα προβλέπεται «μέγιστη δυνατή μείωση συνολικών αμοιβών ενός εργαζόμενου 25%». Σε απλά ελληνικά, εννέα στους δέκα εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ θα δουν το μισθό τους να μειώνεται, από 10% έως και 25%!

Η μείωση αυτή έρχεται να προστεθεί στις μειώσεις που έγιναν το 2010 και συγκεκριμένα έκοψαν κατά 10% τους μισθούς ενώ κατακρεούργησαν και ουσιαστικά κατάργησαν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, το επίδομα αδείας. Συγκεκριμένα, επέβαλαν τη ρύθμιση ότι αντί για αυτά και ανεξαρτήτως μισθού όλοι οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ θα παίρνουν περίπου 200 ευρώ για το Πάσχα, 200 ευρώ για το επίδομα αδείας και 400 ευρώ για τα Χριστούγεννα. Αυτό σημαίνει ότι, για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος που παίρνει 1.300 ευρώ καθαρά, αντί να πάρει συνολικά για δώρα και επίδομα αδείας 2.600 ευρώ θα πάρει μόνο 800 ευρώ. Μείωση 70%!

Ψέμματα και αλχημείες

Αυτό το σφαγείο η κυβέρνηση προσπαθεί να το δικαιολογήσει με αναίσχυντες συκοφαντίες. Καλλιεργεί την αντίληψη των «προνομιούχων» και των «ρετιρέ» και προσπαθεί να γελοιοποιήσει τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ αναφερόμενη συνεχώς σε διάφορα περίεργα επιδόματα.

Τους ισχυρισμούς της προσπαθεί να τεκμηριώσει παρουσιάζοντας ένα μέρος της αλήθειας ή και καθόλου. Λέει, για παράδειγμα, στο ενημερωτικό σημείωμα: «Η μέση ετήσια αμοιβή στις ΔΕΚΟ το 2009 ξεπερνούσε τα 40.000 ευρώ». Δηλαδή, οι μέσες μεικτές μηνιαίες αποδοχές ενός εργαζόμενου στις ΔΕΚΟ ήταν 2.857 ευρώ.

Κατ' αρχάς, αυτό το ποσό προκύπτει από την αλχημεία που κάνει να ανεβάζει το μέσο όρο συνυπολογίζοντας στους μισθούς των εργαζομένων τις πάρα πολύ υψηλές ετήσιες υψηλές αποδοχές που έπαιρναν τα διευθυντικά στελέχη. Ορισμένα από αυτά έφθαναν να παίρνουν ως ετήσιες αποδοχές ποσά που αντιστοιχούσαν ακόμα και σε πάνω από 10 χρόνια δουλειάς για έναν εργαζόμενο στις ΔΕΚΟ!

Ομως το κυριότερο είναι το εξής. Η κυβέρνηση αποκρύπτει ότι αυτές οι αποδοχές αντιστοιχούν σε εργαζόμενους με προϋπηρεσία 30 ετών και πάνω, κατά μέσο όρο. Επομένως, πρόκειται για μια φυσιολογική (εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις) μισθολογική ωρίμανση, συνέπεια της μόνιμης και σταθερής θέσης εργασίας που έχουν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ.

Ξεχάστε τη μόνιμη και σταθερή εργασία

Αυτό ακριβώς θέλει να χτυπήσει η κυβέρνηση όταν λέει ότι οι αποδοχές στις ΔΕΚΟ «είναι 100% (διπλάσια) από τη μέση αμοιβή στον ιδιωτικό τομέα». Θέλει να καλλιεργήσει την αντίληψη ότι δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητο το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Αλλά ότι αυτονόητη πρέπει να είναι η εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα, η οποία συνεπάγεται όχι μόνο πολύ μικρές αποδοχές αλλά πολλές φορές ακόμα και ανασφάλιστη εργασία. Αυτή είναι η μόνη αποδεκτή πραγματικότητα για τις ανάγκες κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, των μονοπωλίων.

Τις επιδιώξεις της κυβέρνησης τις γνωρίζουν πολύ καλά οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ. Η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση του συγκεκριμένου Οργανισμού εφαρμόζοντας τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο έχει καταγγείλει την ΣΣΕ. Η πρόταση που έχει κάνει για την νέα ΣΣΕ είναι μείωση των μισθών έως και 40%. Ειδικά για τους νεοεισερχόμενους εργαζόμενους προβλέπει ως εισαγωγικό μικτό μισθό τα 740 ευρώ και ύστερα από 39 χρόνια δουλειάς 1.290 ευρώ μεικτά (το μόνο επιπλέον σε αυτά θα είναι το οικογενειακό επίδομα)!


Χ.Μ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org