Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ»
«Νέα σελίδα» στη διαρκή ενίσχυση της πλουτοκρατίας

Προκλητικά φορολογικά κίνητρα συμπληρώνουν τις επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις, αυξάνοντας το συγκριτικό όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων

Υπερκέρδη και σε καιρούς κρίσης δίνει προς το μεγάλο κεφάλαιο ο νέος «επενδυτικός» νόμος, καθώς οι προβλεπόμενες φοροαπαλλαγές δημιουργούν ουσιαστικά καθεστώς φορολογικού «παραδείσου» σε βάθος χρόνου, προσφέρονται σημαντικές άμεσες επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις χρηματοδοτικών μισθώσεων, ενώ και ο επιδοτούμενος δανεισμός από το διαβόητο ΕΤΕΑΝ, δημιουργεί ένα ισχυρό πλέγμα ενίσχυσης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που θα θελήσουν να κάνουν επενδύσεις. Ταυτόχρονα, ο νέος νόμος είναι εξαιρετικά επιλεκτικός, προκειμένου να μπορέσουν να τον αξιοποιήσουν «βιώσιμες» επιχειρήσεις σε συγκεκριμένους τομείς δραστηριότητας. Το ίδιο το υπουργείο επισημαίνει ότι ο νέος νόμος «συνδέει τις ενισχύσεις με συγκεκριμένες και μετρήσιμες αναπτυξιακές προτεραιότητες». Οι μικρότερες επιχειρήσεις αποτελούν για μια ακόμη φορά το «άλλοθι» μιας απλόχερης μοιρασιάς προς το μεγάλο κεφάλαιο, με εξαίρεση εκείνες τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στα κριτήρια βιωσιμότητας της ΕΕ, όσες κρίνεται ότι η δραστηριότητά τους θα είναι θετική για τους οικονομικούς κολοσσούς. Σε κάθε περίπτωση, τα κριτήρια κατάταξης των «μικρομεσαίων» είναι αυτά της ΕΕ, με οροφή τους... 250 εργαζόμενους και τζίρους εκατομμυρίων ευρώ.

Κι αυτός ο «αναπτυξιακός» νόμος, στα βήματα των προηγούμενων, εξασφαλίζει ότι οι πλουτοκράτες θα κάνουν τη δουλειά τους με τζάμπα κρατικό χρήμα και ελάχιστα ίδια κεφάλαια, μόνο που αυτή τη φορά - και παρά τα φραστικά «πυροτεχνήματα» για τον περιορισμό των άμεσων επιχορηγήσεων - τα οφέλη τους θα είναι πολύ μεγαλύτερα.

Οι ενισχύσεις του νόμου, που θα μπορούν να παρέχονται και συνδυαστικά, διακρίνονται σε:

  • Φορολογική απαλλαγή για τα συνολικά κέρδη της επιχείρησης. Ο ίδιος ο Μ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι η σχέση κρατικής ενίσχυσης - φοροαπαλλαγής είναι 3 προς 1. Για κάθε 1 ευρώ κρατικής ενίσχυσης υπολογίζονται και 3 ευρώ φοροαπαλλαγής μέσα σε μια 8ετία. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, καταργείται εντελώς η φορολογία των επιχειρήσεων για 8 χρόνια.
  • Αμεση επιχορήγηση τμήματος του κόστους της επένδυσης.
  • Επιδότηση της χρηματοδοτικής μίσθωσης με κάλυψη των δόσεων για την απόκτηση μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού για 7 χρόνια.

Η επικράτεια χωρίζεται σε 3 αντί για 4 ζώνες κινήτρων: Στην Α' Ζώνη ανήκουν οι Νομοί της Αττικής και Βοιωτίας. Στη Β' Ζώνη οι Νομοί με κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεγαλύτερο από το 75% του μέσου όρου της χώρας. Στη Γ' Ζώνη ανήκουν οι Νομοί με κατά κεφαλή ΑΕΠ μικρότερο από το 75% του μέσου όρου της χώρας, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα νησιά των Περιφερειών Νοτίου και Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων, καθώς και οι παραμεθόριοι Νομοί της χώρας.

Το ποσοστό ενίσχυσης κάθε επενδυτικού σχεδίου εξαρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης και από το νομό υλοποίησης και δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 50% του συνολικού κόστους και επιμερίζονται ως εξής:

  • Στην Α΄ ζώνη, σε 15% για Μεγάλες επιχειρήσεις, 20% για Μεσαίες επιχειρήσεις και 25% για Μικρές και Πολύ Μικρές επιχειρήσεις.
  • Στην Β΄ ζώνη, σε 30% για Μεγάλες επιχειρήσεις, 35% για Μεσαίες επιχειρήσεις και 40% για Μικρές και Πολύ Μικρές επιχειρήσεις.
  • Στην Γ΄ ζώνη, σε 40% για Μεγάλες επιχειρήσεις, 45% για Μεσαίες επιχειρήσεις και 50% για Μικρές και Πολύ Μικρές επιχειρήσεις.

Το ελάχιστο ύψος επένδυσης είναι: 1 εκατ. ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις, 500.000 ευρώ για μεσαίες, 300.000 ευρώ για μικρές και 200.000 ευρώ για πολύ μικρές. Τον Απρίλη του 2011 θα κατατεθούν οι πρώτες αιτήσεις. Ο νέος Επενδυτικός Νόμος προβλέπει 3 γενικές και 4 ειδικές κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων και αντίστοιχα καθεστώτα επενδύσεων.

Οι κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων

Γενικές κατηγορίες:

  • Γενικής Επιχειρηματικότητας: απευθύνεται σε ...υγιείς επιχειρήσεις κάθε είδους (πλην εκείνων που ρητά εξαιρούνται). Φοροαπαλλαγές έως το 100% του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους ενίσχυσης για κάθε επενδυτικό σχέδιο.
  • Τεχνολογικής Ανάπτυξης: τεχνολογικός εκσυγχρονισμός με συνδυασμό επιχορήγησης και επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) μέχρι το 80% του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους ενίσχυσης. Το υπόλοιπο ποσοστό συμπληρώνεται με φοροαπαλλαγές και επιδοτούμενα δάνεια.
  • Περιφερειακής Συνοχής: καλύπτει τοπικές ανάγκες με τεχνολογικές εφαρμογές και κριτήρια ...«πράσινης ανάπτυξης». Προβλέπει επιχορήγηση και επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) μέχρι το 70% του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους ενίσχυσης και συμπληρώνεται από φοροαπαλλαγές και επιδοτούμενα δάνεια.

Ειδικές κατηγορίες:

  • Επιχειρηματικότητας των Νέων: Για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχουν άνω του 50% φυσικά πρόσωπα μέχρι 40 ετών. Η συνολική ενίσχυση μπορεί να φτάσει το 1 εκατ. ευρώ.
  • Μεγάλων Επενδυτικών Σχεδίων: Αφορά σχέδια ύψους τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ. Παρέχονται μεμονωμένα ή συνδυαστικά όλα τα είδη των ενισχύσεων, για το ύψος των οποίων προβλέπεται ότι: για το τμήμα μέχρι 50 εκατ. ευρώ παρέχεται το 100% του κατά περίπτωση ανώτατου ορίου περιφερειακής ενίσχυσης, ενώ για μεγαλύτερα ποσά το σχετικό ποσοστό φθίνει.
  • Ολοκληρωμένων Πολυετών Επιχειρηματικών Σχεδίων: Σε σχέδια με χρόνο ολοκλήρωσης 2- 5 έτη, άνω των 2 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνουν συνολικό εκσυγχρονισμό, θα παρέχονται φοροαπαλλαγές μέχρι το 100% του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους ενίσχυσης για κάθε επενδυτικό σχέδιο.
  • Συνέργειας και Δικτύωσης: Αφορά συλλογικά σχέδια 10 τουλάχιστον επιχειρήσεων, υπό μορφή Κοινοπραξίας. Προβλέπεται η παροχή κάθε είδους ενισχύσεων μετά από σχετική υπουργική απόφαση που θα καθορίζει κάθε φορά τις σχετικές λεπτομέρειες.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΔ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΒ(2019-06-15 00:00:00.0)
Μέτρα με το... τσουβάλι για το μεγάλο κεφάλαιο(2012-04-14 00:00:00.0)
Ξεκινά η δεύτερη φάση του «αναπτυξιακού»(2011-09-30 00:00:00.0)
Εργαλείο ενίσχυσης των ισχυρών(2010-12-14 00:00:00.0)
Οι επιχειρηματίες παίρνουν ό,τι ζήτησαν(2003-06-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ