Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οταν η «Ελευθεροτυπία» ζορίζεται...

Η «Ελευθεροτυπία» εγκαλεί το «Ριζοσπάστη», με άρθρο του Ν. Κιάου, σχετικά με το ρεπορτάζ και την αρθρογραφία του για τις κινητοποιήσεις την περασμένη Δευτέρα, με αφορμή τα δύο χρόνια από την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, προκειμένου να επιτεθεί στο ΚΚΕ. Παλιά μου τέχνη κόσκινο για τη συγκεκριμένη εφημερίδα, που βαφτίζει ως κίνημα την κουκούλα, τη σπασμένη βιτρίνα και τους λεγόμενους αντιεξουσιαστές, τα τυφλά χτυπήματα, κόντρα στο εργατικό κίνημα. Τι λένε ότι τους πείραξε; Οτι ο «Ριζοσπάστης» δεν έγραψε για τις συγκεκριμένες κινητοποιήσεις από την πρώτη σελίδα του. Αλήθεια... Πότε η «Ελευθεροτυπία» πρόβαλε τη δράση του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ από την πρώτη της σελίδα και ζητά τα ρέστα; Ποτέ. Ενα παράδειγμα, το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ στις 15 Μάη στην Αθήνα όπου διαδήλωσαν πάνω από 100.000 λαού. Αυτή η κριτική τους για το πρωτοσέλιδο, όταν οι ίδιοι συμπεριφέρονται έτσι, το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς για δημοσιογράφους και εφημερίδα που υπεραμύνονται της δεοντολογίας είναι ότι χαρακτηρίζονται από μικροπρέπεια.

Βεβαίως, κάνουν τέτοια κριτική από τη σκοπιά της γραμμής, της πολιτικής που πρεσβεύει και προβάλλει η εν λόγω εφημερίδα. Γραμμή και δράση υπέρ ενός κινήματος στο πουθενά, χωρίς περιεχόμενο και διέξοδο, που η ίδια επιδιώκει αγωνιωδώς να καθοδηγήσει, εκμεταλλευόμενη νεανικές, αυθόρμητες εκδηλώσεις, ωθώντας τες σε τυφλά και επικίνδυνα χτυπήματα που το μόνο που κάνουν είναι να καταστέλλουν αγωνιστικές διαθέσεις. Αυτό κάνει. Είναι χαρακτηριστικό το ρεπορτάζ της Κυριακάτικης έκδοσής της που προσπαθούσε να προσανατολίσει τη δυσαρέσκεια του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας από την κυβερνητική πολιτική σε «εξεγερτική διέξοδο», επαναφέροντας τη δράση των λεγόμενων «αντιεξουσιαστών» το Δεκέμβρη του 2008, που με το σπάσιμο της βιτρίνας και τις μολότωφ έκαναν τάχα αγώνα κατά της εξουσίας. Τότε που, από την πρώτη της σελίδα καλούσε τους μαθητές σε τέτοια δράση, βαφτίζοντάς την αγώνα με προτροπή: Μάθημα πρώτο «έφοδος στα αστυνομικά τμήματα»! Καλούσε δηλαδή τους μαθητές να χτυπηθούν με τον κρατικό κατασταλτικό μηχανισμό. Και τι πρόβαλλε ως εξέγερση; Καλέσματα των αναρχικών. Πάλι με γειά της με χαρά της να θέλει να τους χαρακτηρίζει κίνημα και μάλιστα αντιεξουσιαστικό. Απ' αυτή τη σκοπιά, κάνει επίθεση στο «Ριζοσπάστη» και στο ΚΚΕ.

Κάνει, υποτίθεται, φύλλο και φτερό το ρεπορτάζ και την αρθρογραφία μας για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά αποσιωπά το γεγονός ότι: γράψαμε πως εμφανίστηκε ξαφνικά, αφού ήταν ανύπαρκτο πριν, το «Συντονιστικό Αντίστασης Μαθητικών Πρωτοβουλιών», το οποίο μόνο η «Ελευθεροτυπία της Κυριακής» το εμφάνισε. Οτι επαναλήφθηκε μια συντονισμένη προσπάθεια, με στόχο τις αγωνιστικές διαθέσεις των μαθητών, που ασφυκτιούν απέναντι στην κατάσταση που έχει δημιουργήσει η αντιλαϊκή πολιτική στο σχολείο και στο σπίτι τους, με πρωταγωνιστές την ίδια αυτή εφημερίδα, σάιτ στο ίντερνετ, παραπλανητικά και αγνώστου αποστολέα μηνύματα στα κινητά, μακριά από συλλογικές διαδικασίες για να παρέμβουν κάποιοι στο μαθητικό κίνημα, όταν εκείνο τους απορρίπτει. Και μάλιστα κάποια μηνύματα στα κινητά είχαν ως περιεχόμενο την «έφοδο στα αστυνομικά τμήματα». Δηλαδή, αυτό που καλούσε η «Ελευθεροτυπία» το Δεκέμβρη του 2008.

Γράφει επίσης: «Θύμιζε Δεκέμβρη 2008...» άρχιζε το ρεπορτάζ της Αργυρώς Κ. Μώρου στη σελ. 18 της «Ε»... Συνεχίζοντας το ψάξιμο (σ.σ. στο «Ρ») φτάνει στη σελ. 28 και βρίσκει (επιτέλους) ένα κείμενο ρεπορτάζ περίπου 300 λέξεων. Και συνεχίζει ο αρθρογράφος παρουσιάζοντας ρεπορτάζ της Νάντιας Γιαννίρη στη σελ. 39 της «Ε». Εδώ φτάνει στα όρια του γελοίου, κάνοντας σύγκριση των σελίδων της «Ελευθεροτυπίας, (18, 39) με του «Ριζοσπάστη» (28). Τέτοια σοβαρά επιχειρήματα... Οσο για το «θύμιζε Δεκέμβρη 2008», η παραπλάνηση του αρθρογράφου και της εφημερίδας ξεπερνά κάθε όριο ακόμη και αληθοφάνειας. Θύμιζε «Δεκέμβρη» μόνο ως προς τη μορφή του κλεφτοπόλεμου κάποιων δήθεν «αντιεξουσιαστών» με τα ΜΑΤ. Αυτό προβάλλει η εν λόγω εφημερίδα, γιατί αυτό πασχίζει, αυτή είναι η γραμμή της. Ως προς το περιεχόμενο των συγκεκριμένων ενεργειών και τη σύγκρισή τους με το «Δεκέμβρη του 2008», όχι βεβαίως ως προς το σπάσιμο της βιτρίνας, τις μολότωφ και την κουκούλα, αλλά ως προς την παρέμβαση του λαϊκού κινήματος, δε λέει αλήθεια. Γιατί, βεβαίως, ο αρθρογράφος και η εφημερίδα είναι εχθροί ενός εργατικού, λαϊκού αντιμονοπωλιακού κινήματος, αλλά δε λένε και τι έγινε το Δεκέμβρη του 2008. Εδώ ζορίζονται να πουν την αλήθεια, γιατί δεν τους συμφέρει... Αλλος είναι ο σκοπός τους...

Τι έγινε τότε;

Τι έγινε τότε; «Βγήκαν νεανικές μάζες, ιδιαίτερα μαθητικές, αλλά και φοιτητικές, σπουδαστικές, με συνθήματα κατά της κρατικής βίας, αλλά και υπέρ της δημόσιας δωρεάν Παιδείας. Μαζί τους βάδισαν χέρι χέρι τα σωματεία με ταξικό προσανατολισμό, κάνοντας ένα σοβαρό βήμα στην κοινή δράση του εργατικού και του νεολαιίστικου κινήματος. Συνέβη ένα φούντωμα της λαϊκής δράσης και δυσαρέσκειας που πήρε τη μορφή μαζικών νεανικών κινητοποιήσεων, που άγγιξαν την ψυχή, την καρδιά και το νου χιλιάδων εργαζομένων, πολλοί από τους οποίους στήριξαν τους νεανικούς αγώνες και συστρατεύτηκαν. Σχετικά απότομο ξέσπασμα ναι, αλλά λαϊκή εξέγερση όχι.

Αλλωστε, είναι πασίγνωστο από την εποχή της εξέγερσης του Σπάρτακου... ότι στις λαϊκές εξεγέρσεις υπήρχαν και υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως η οργάνωση, η ανάδειξη πολιτικών στόχων, η μαζικότητα, ο ηρωισμός, η αφοβία μπροστά στη βία, η αυτοθυσία. Τίποτε από αυτά δε χαρακτήριζε τη δράση των κουκουλοφόρων, κυρίως των ηγετών και του βασικού πυρήνα που διαμορφώθηκε σχεδιασμένα και πολύ οργανωμένα». Δηλαδή αυτών που προβάλλει η «Ελευθεροτυπία» ως κίνημα.

«Το λεγόμενο αντιεξουσιαστικό κίνημα δεν έχει καμία σχέση ούτε με το αυθόρμητο, ούτε με τον αυθορμητισμό. Είναι ένα εργαλείο που λειτουργεί σε βάρος του κινήματος, κάθε άλλο παρά αντιεξουσιαστικό, αφού για να φτάσει στις ενέργειες που έφτασε αποδείχνει ότι έχει καθοδήγηση, ότι έχει αυστηρή οργάνωση, πειθαρχία. Και κάτι παραπάνω, ο βασικός πυρήνας είναι διαπλεκόμενος με τον κρατικό μηχανισμό, με υπηρεσίες, αφού εδώ και χρόνια δρα ανενόχλητος...

Το Κόμμα μας από την πρώτη στιγμή, όπως είναι γνωστό, διαχώρισε το νεολαιίστικο ποτάμι διαμαρτυρίας από τη δράση των λεγόμενων αντιεξουσιαστών». Αυτά γράφαμε και το Δεκέμβρη του 2008, αυτά και προχτές. Μ' αυτά δε συμφωνεί η «Ελευθεροτυπία», γι' αυτό και το αποκρύπτει, ενώ τάχα μάς κάνει κριτική στο άρθρο.

Ομως όλ' αυτά τα κάνει για να πει ότι ο «Ριζοσπάστης» δεν έγραψε όπως θα ήθελε η «Ελευθεροτυπία» (αυτό στην ουσία κάνει το άρθρο και όχι πολιτική αντιπαράθεση επί της ουσίας), για να πετάξει τη χιλιοειπωμένη μπηχτή ότι το έκανε η εφημερίδα μας «επειδή δεν οργάνωσε καμιά διαδήλωση και πορεία το ΚΚΕ», όπως λέει, συνεχίζοντας ότι «δε συνδέθηκαν οι διαδηλώσεις της Δευτέρας με την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας, δεν είχαν επικεφαλής δυνάμεις του ΚΚΕ, άρα δεν χρειάζεται να τις μαθαίνει ο λαός».

Η στόχευση

Το Δεκέμβρη του 2008, αστικά και οπορτουνιστικά επιτελεία, μέσω των αστικών ΜΜΕ πρόβαλαν τη θεωρία του υποτιθέμενου «νέου κινήματος». Το οποίο συγκροτείται αποκλειστικά και μόνο από τους νέους. Και που μπορεί αυτό το κίνημα να αναγκάσει την «κοινωνία» τους να «συνέλθει» από τη βάρβαρη καταπίεσή της. Θέλησαν να περάσουν στις λαϊκές, και ιδιαίτερα στις νεολαιίστικες συνειδήσεις, πως το ταξικό, εργατικό, το λαϊκό κίνημα έχει ξεπεραστεί οριστικά, είναι παρωχημένο αντικειμενικά, το επαναστατικό υποκείμενο, η εργατική τάξη με επικεφαλής το Κομμουνιστικό Κόμμα, δεν μπορεί να εκφράσει «τις νέες ιδέες» των «εξεγερμένων νέων», για «μια άλλη κοινωνία» που «ονειρεύονται οι νέοι», επομένως και την αγωνία και τους πόθους μιας νεολαίας με αβέβαιο μέλλον. Το θέμα επανήλθε μετά τις εκλογές για τα τοπικά κρατικά όργανα. Για τους ακομμάτιστους περιφερειάρχες και δημάρχους, για το ακομμάτιστο, ακαθοδήγητο κίνημα ως το ελπιδοφόρο που μόνο η νεολαία μπορεί να το καταφέρει, αφού το ΠΑΜΕ, το ΚΚΕ, είναι συστημικά. Οτι η δράση τους διευκολύνει την κυβέρνηση (ΣΚΑΪ). Δυνάμεις όπως η «ΑΝΤΑΡΣΥΑ», η ΚΟΕ, κ.λπ. να κάνουν κριτική στο ΚΚΕ ότι ακολουθεί «σεκταριστική πολιτική», γιατί τάχα είναι ενάντια σε ό,τι δεν καθοδηγεί. Οτι είναι ενάντια στη λογική ενός κινήματος που λένε ότι πρέπει να αναπτύσσεται χωρίς τη συμμετοχή του κόμματος της εργατικής τάξης, την καθοδήγησή του απ' αυτό. Και το λένε εκπρόσωποι αντικαπιταλιστικών τάχα κομμάτων!

Η «Ελευθεροτυπία» λέει το ίδιο ακριβώς πράγμα, αλλά δεν το λέει ανοιχτά. Κάνει πιο μαστόρικη προπαγάνδα σ' αυτό. Αλλά ένα τέτοιο κίνημα δεν ενοχλεί στο ελάχιστο το αστικό πολιτικό σύστημα, αφού είναι συμπλήρωμά του. Η κουκούλα, η σπασμένη βιτρίνα, η «έφοδος στα αστυνομικά τμήματα», που προπαγάνδιζε η «Ελευθεροτυπία» δεν ενόχλησαν το σύστημα, αντίθετα έγιναν εργαλεία καταστολής, την οποία τάχα η συγκεκριμένη εφημερίδα καταπολεμά. Νερό στο μύλο του συστήματος ρίχνει, υπονομεύοντας το εργατικό κίνημα. Γιατί βάζει τεράστια εμπόδια στη συνειδητοποίηση της ανάγκης ταξικής ενότητας της εργατικής τάξης, στη λαϊκή αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική συμμαχία και τον αγώνα για τη λαϊκή εξουσία ως διέξοδο για την ικανοποίηση όλων των αναγκών της εργατικής, λαϊκής οικογένειας. Και είναι επικίνδυνη αυτή η τακτική για την εργατική τάξη, το λαό, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης.

Η θεωρία τους, που ξεκόβει το κόμμα από το κίνημα, ενσωματώνει τους εργαζόμενους, το λαό στο σύστημα. Και επειδή η στρατηγική του ΚΚΕ, το κίνημα που παλεύει να αναπτυχθεί έχει τη συνέπεια και στη θεωρία και στην πράξη, να φτάσει η πολιτική πάλη ως το επίπεδο της εξουσίας, και επειδή οι συνθήκες οικονομικής κρίσης βοηθούν να συνειδητοποιείται, με δεδομένη τη δράση του ΚΚΕ, αυτή η αναγκαιότητα, στήνουν τα αναχώματα του «ακομμάτιστου», συμβάλλοντας στη διαιώνιση του αστικού πολιτικού συστήματος, έστω και με διαφορετική μορφή, και με τον ευνουχισμό του κινήματος.


Λ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ