Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΑΣΕΓΕΣ
Επιχειρηματικοί συνεταιρισμοί μεγαλοαγροτών

Η φτωχομεσαία αγροτιά δεν έχει ανάγκη από συνεταιρισμούς - ανώνυμες εταιρείες αλλά από πραγματικά παραγωγικούς συνεταιρισμούς

Καραμίχας «έκοβε» και Σκανδαλίδης «έραβε», στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ που έγινε χτες στην Αθήνα. Και οι δυό τους προπαγάνδισαν την πολιτική της ΚΑΠ, της ελεύθερης αγοράς, της ενίσχυσης της επιχειρηματικής γεωργίας σε όφελος των μεγαλοαγροτών. Μόνο που από αυτή την πολιτική που λανσάρουν η πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, η κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, οι φτωχομεσαίοι αγρότες δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα και θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι, που θα εξαναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους και να προστεθούν στις στρατιές των ανέργων.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζ. Καραμίχας έκανε μια ανώδυνη ψευτοκριτική για τα κακώς κείμενα και στην ουσία ευθυγραμμίστηκε με τα λεγόμενά του στα όσα επιτάσσει η κυβερνητική πολιτική και η πολιτική της ΕΕ και των μονοπωλίων. Οσον αφορά τους συνεταιρισμούς έκανε λόγο για επιχειρηματικούς συνεταιρισμούς με επιθετικό προσανατολισμό που να συνδέουν παραγωγή, μεταποίηση και ράφι. Κάτι άλλωστε που λέει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αλλά η φτωχομεσαία αγροτιά δεν έχει ανάγκη από συνεταιρισμούς Ανώνυμες Εταιρείες. Εχει ανάγκη από πραγματικά παραγωγικούς συνεταιρισμούς και καθετοποιημένες κρατικές επιχειρήσεις, που θα λειτουργούν όμως σε όφελος των συμφερόντων της αγροτιάς και του λαού και όχι υπό τους ανελέητους νόμους του κέρδους. Οσον αφορά την αναθεώρηση της ΚΑΠ για μετά το 2013, ο Τζ. Καραμίχας ανέφερε ότι αυτή «θα πρέπει να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα ως προς τους πόρους, σε σχέση με το ανθρώπινο κεφάλαιο και όχι με την ισοπεδωτική λογική του μέσου όρου μεταξύ των κρατών μελών». Αυτή η πρόταση αποτελεί σκέτη κοροϊδία και γίνεται μόνο και μόνο για να ριχτεί στάχτη στα μάτια της αγροτιάς. Η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ ξέρει πολύ καλά τι ακριβώς περιμένει την αγροτιά μετά το 2013.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδης έκανε λόγο για ένα μοντέλο «συνεταιρισμός - επιχείρηση» και ανέφερε ότι πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς. Ανέφερε ότι 6.500 συνεταιρισμοί δεν μπορούν να υπάρχουν, προδιαγράφοντας ότι ακολουθεί πολιτική «σφαγής» των συνεταιρισμών. Επίσης είπε πως από Γενάρη θα κατατεθούν για διαβούλευση οι σχετικές προτάσεις και πως μέσα σ' ένα τρίμηνο θα κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο. Και είναι προφανές ότι οι αντιδραστικές αλλαγές που έρχονται θα γίνουν στο όνομα της προσαρμογής στον «Καλλικράτη» και της αναθεώρησης της ΚΑΠ μετά το 2013. Κι όσον αφορά την ΚΑΠ ο Κ. Σκανδαλίδης επανέλαβε το τροπάρι της σκληρής διαπραγμάτευσης, ενώ για τον ορισμό του «ενεργού αγρότη» ανέφερε πως την ερχόμενη Δευτέρα θα συζητήσει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ το θέμα αυτό και πρόσθεσε γενικόλογα πως από την κυβέρνηση θα επιχειρηθεί να είναι όσο γίνεται μεγαλύτερος ο αριθμός των ενεργών αγροτών που δικαιούνται επιδότησης. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι φτωχοί και μικροί αγρότες και οι εργατοαγρότες είναι ξεγραμμένοι από αυτή την πολιτική. Και τα τοπικά καλάθια αγροτικών προϊόντων που ξεφουρνίζει η κυβέρνηση ως νέο σλόγκαν επικοινωνιακής εξαπάτησης, δεν αφορούν αυτούς, αλλά ούτε και την πραγματική ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εταιρείες» μεγαλοαγροτών και επχειρηματιών(2011-01-21 00:00:00.0)
Κυβερνητικό «λούστρο» στο ξεκλήρισμα(2010-12-04 00:00:00.0)
Προεκλογική αβάντα στην κυβέρνηση(2010-11-03 00:00:00.0)
Χαρατσώνουν τους αγρότες και αυξάνουν τους μισθούς τους!(2006-06-07 00:00:00.0)
Εμμένουν στο κλείσιμο της Ενωσης(2006-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ