Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μόνο φόβητρο στο ΝΑΤΟ είναι η δύναμη του λαού

Εκδήλωση για το ρόλο της λυκοσυμμαχίας και τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής διοργάνωσε η ΕΕΔΥΕ χτες στη Θεσσαλονίκη

Το πάνελ της χθεσινής εκδήλωσης. Στο βήμα ο Χρίστος Κουρτελλάρης

Motion Team

Το πάνελ της χθεσινής εκδήλωσης. Στο βήμα ο Χρίστος Κουρτελλάρης
Το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ που εγκρίθηκε στη Λισαβόνα μόλις πρόσφατα, αποτελεί ουσιαστικά την μετεξέλιξη της στρατιωτικής αιματοβαμμένης συμμαχίας σε παγκόσμιο στρατιωτικοπολιτικό χωροφύλακα. Βαθαίνει ο αντιδραστικός χαρακτήρας του, αναπτύσσεται παραπέρα ο παγκόσμιος επεμβατικός και τρομοκρατικός του ρόλος.

Σε παράλληλη πορεία κινείται και το στρατιωτικό σκέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας, ενώ σε συντονισμό βρίσκονται και οι διάφοροι πολιτικοί οργανισμοί, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Αυτό το συμπέρασμα αποτέλεσε την κοινή συνισταμένη των τριών ομιλιών στην εκδήλωση - συζήτηση της ΕΕΔΥΕ που έγινε χθες στη Θεσσαλονίκη, με θέμα: «ΝΑΤΟ 3-εχθρός των λαών και της ειρήνης. Οι αποφάσεις της Λισαβόνας για το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ. Οι εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο». Την συζήτηση διηύθυνε ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ Μιχάλης Σπυριδάκης, ενώ συμμετείχαν μέλη και φίλοι του κινήματος ειρήνης, εκπρόσωποι μαζικών φορέων και άλλοι αγωνιστές.

Οπως υπογράμμισε ο Χρίστος Κουρτελλάρης, ΓΓ του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης στην παρέμβασή του, «η στρατηγική του ΝΑΤΟ, ως πολιτικοστρατιωτικού οργανισμού, στον 21ο αιώνα, όπως αυτή εξειδικεύεται για τη δεκαετία 2010 - 2020, στοχοποιεί ευθέως τους λαούς και τα κινήματά τους, πράγμα που, σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης, παίρνει τρομακτικό χαρακτήρα».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε «ότι υπάρχουν προσπάθειες από ιμπεριαλιστικά κέντρα για επιβολή επιδιαιτησίας, ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων και άσκηση αντικυπριακών πιέσεων στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Δηλώνουμε ευθαρσώς ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου δεν υποχωρεί και τις αντικρούει. Εμείς σαν Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης καταδικάζουμε τις προσπάθειες αυτές και τονίζουμε τον ιμπεριαλιστικό τους χαρακτήρα, απαιτώντας να μας αφήσουν εμάς του Κυπρίους, να καταλήξουμε σε λύση για τους Κυπρίους».

«Κοινός παρονομαστής όλων των προσπαθειών του ΝΑΤΟ και σε αυτήν την τελευταία Σύνοδο στη Λισαβόνα, αποτελούν οι επιδιώξεις για διασφάλιση των κερδών και υπεράσπιση της κυριαρχίας των πολυεθνικών εταιρειών και των Διεθνών Μονοπωλίων στο οικονομικό, πολιτικό και ιδεολογικό πεδίο», υπογράμμισε ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ.

«Μπορεί οι ΗΠΑ να διατηρούν την πρωτοκαθεδρία στο ΝΑΤΟ, πρόσθεσε, ωστόσο φαίνεται ότι και "αναγκάζονται" και προτιμούν να μοιραστούν ευθύνες και με άλλες μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, δηλαδή να βάλουν και τους συμμάχους τους στην ευθύνη για τα εγκληματικά τους σχέδια. Αυτό βαραίνει όλες τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών, και φυσικά και την ελληνική κυβέρνηση που πρόθυμα συνυπογράφει όλες τις αποφάσεις, έχοντας το θράσος να τις παρουσιάζει ότι εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας στην περιοχή».

Να δυναμώσει η αντιιμπεριαλιστική πάλη

Στην παρέμβασή του στην αρχή της εκδήλωσης, ο Νίκος Ζώκας, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διαπραγματεύεται την απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων και τη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στο κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

«Δεν πρόκειται για λογική υποτέλειας, υπογράμμισε, αλλά για ενεργητική προώθηση των συμφερόντων της ελληνικής άρχουσας τάξης. Προώθηση που αξιοποιεί με την ίδια ευκολία τον εθνικισμό και τον κοσμοπολιτισμό, το φόβητρο του πολέμου και την πατριδοκαπηλία».

Πρόσθεσε ότι μία είναι η δύναμη, που μπορεί να βάλει φραγμό στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα: Το συλλογικό λαϊκό κίνημα, αναπόσπαστο τμήμα του οποίου αποτελεί το κίνημα της ειρήνης. «Ενα κίνημα ρωμαλέο, μαζικό, μαχητικό και αποτελεσματικό, που θα διεγείρει και θα συσπειρώνει το λαϊκό παράγοντα, που θα συνεργάζεται σε μόνιμη βάση με το ταξικό εργατικό κίνημα, με τις οργανώσεις των γυναικών και της νεολαίας. Στο στόχαστρό μας πρέπει να βρίσκονται σταθερά και η ελληνική αστική τάξη, και το ΝΑΤΟ, και το Ισραήλ - το σύνολο των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Μόνο έτσι μπορεί να ξεδιπλωθεί συντονισμένη αντιιμπεριαλιστική δράση στην ευρύτερη περιοχή με συνέχεια και διάρκεια», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ν. Ζώκας.

Μετά τις τοποθετήσεις, οι ομιλητές απάντησαν σε σειρά ερωτημάτων που τέθηκαν από τους παρευρισκόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ