Κυριακή 12 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Ξαναδιαβάζοντας...

Ξαναδιαβάσαμε το βιβλίο της Ευτυχίας Καλλιτεράκη «Οι κουμπότρυπες», των εκδόσεων «Μελάνι». Ενα θαυμάσιο βιβλίο, το οποίο, με τη μαγεία της αφήγησης, μας ταξιδεύει στις δυσκολίες και στις ομορφιές της ζωής και της καθημερινότητας!

Καθεμιά από τις δεκατρείς ιστορίες ζωγραφίζει ένα κομμάτι του δρόμου, που οι ηρωίδες και οι ήρωες διανύουν την πορεία τους προς την αναζήτηση της ψυχικής γαλήνης και της απελευθέρωσης. Από την πρώτη σελίδα μάς αιχμαλωτίζει το ιδιαίτερο «χρώμα» της γραφής, το οποίο μας συνοδεύει μέχρι το τέλος ετούτης της πολύ ενδιαφέρουσας ανάγνωσης! Υλικό των ιστοριών του τόμου είναι ο πλούτος της εσωτερικής ζωής και της ευαισθησίας των προσώπων, η απαλή αγωνία η κρυμμένη στης ωριμότητας το μυστηριώδες βάθος και η απέραντη δίψα μπροστά στην καταλυτική γοητεία της ενηλικίωσης, το αδιέξοδο καταστάσεων του παρελθόντος και η κερδισμένη με κόπο απελευθέρωση, ο ηράκλειος αγώνας να καταλάβει κανείς τον εαυτό του, να συμφιλιωθεί με την ίδια του την ύπαρξη και έτσι να νιώσει και να αγαπήσει τον κόσμο! Μεγάλο ρόλο στη μαγεία της αφήγησης παίζουν η υπέροχη αύρα του τόπου και η θαυμάσια εξοχή, η βενετσιάνικη αρχιτεκτονική και το μυστήριό της που μας ταξιδεύει στο άγνωστο βάθος του παρελθόντος χρόνου, το ανερμήνευτο όνειρο της γειτονικής θάλασσας.

Η συγγραφέας εξαίρετα ζωγραφίζει το σκηνικό των ιστοριών και τους χαρακτήρες των ηρώων, σκηνοθετεί με ευαισθησία και αγάπη προς τους ανθρώπους επεισόδια στολισμένα από γνήσια συναισθήματα, μικρούς φόβους, περαστικές αγωνίες, παράξενες συναντήσεις. Γυναίκες σιωπηλές, με βλέμματα που αποκαλύπτουν τον ψυχικό τους κόσμο είτε είναι κυράδες είτε ταλαιπωρημένες δουλεύτρες. Κορίτσια με δίψα για τη ζωή, με θαυμαστή διαίσθηση στην περιπλάνηση μέσα στον κόσμο των μεγάλων, με σκεπτικισμό μπροστά στα διάφορα προβλήματα, στις εκπλήξεις και τα απρόοπτα της ζωής θαύματα.

Κάποτε μας ξαφνιάζουν ευχάριστα οι κοπελιές με την ευαισθησία και τη χαριτωμένη πολυπραγμοσύνη τους, ενώ οι μεγαλύτερες γυναίκες μας ανοίγουν ιδιαίτερων σκέψεων ορίζοντες, καθώς είναι ζωγραφισμένες με πολύ πετυχημένο ψυχολογικό κοντύλι! Το ίδιο συμβαίνει και με τους άντρες ήρωες, όμως επιτρέψτε μας να μην αναφέρουμε τίποτε περισσότερο πάνω στο θέμα αυτό!

Μόνο λίγα λόγια ακόμα σχετικά με τη γλώσσα των κειμένων, η οποία σε κάθε σελίδα, σε κάθε πρόταση είναι μεστή λογοτεχνικής ομορφιάς και μας ταξιδεύει θαυμάσια στης ανάγνωσης την περιπέτεια, την περιπλάνηση στην ήπειρο των αναμνήσεων των ηρώων και των ηρωίδων, όπου πρόσωπα και τόποι λειτουργούν ως εγγύηση της τάξης του κόσμου! Εστω και αν ό,τι τάζει ο έρωτας αποδεικνύεται άπιαστο...


Λίζα ΚΟΝΤΟΜΙΧΑΛΟΥ
Winnenden

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μια ευαίσθητη ταινία από την Τουρκία(2010-02-19 00:00:00.0)
Ακολουθώντας την Τ. Τσανακλίδου(2002-12-07 00:00:00.0)
Οι δρόμοι και τα μυστικά τους(2000-11-29 00:00:00.0)
Εραστής της ζωγραφικής(2000-09-09 00:00:00.0)
Μαγεία και αίνιγμα(1999-08-26 00:00:00.0)
Ταξίδια, ανάσα ζωής(1997-12-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ