Κυριακή 12 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Μικρές σελίδες

«Η ιστορία χρονολογείται από το 1922, όταν ήμουν γοητευμένος από την περιοχή Μπιγκ Σάντι και αγωνιούσα να είναι αυτός ο χώρος ενός μυθιστορήματος που θ' αναφερόταν στους πολέμους των ανθρακωρυχείων της και θα χρησιμοποιούσε την "όμορφη ψυχρή ασχήμια" της, όπως έλεγα τότε. Πήγα εκεί, δούλεψα στ' ανθρακωρυχεία, μελέτησα, σούρθηκα και κουλουριάστηκα, αλλά όταν γύρισα δεν ήμουν άξιος του μυθιστορήματος. Πραγματικά, πέρασαν άλλα δέκα χρόνια προτού μου ξαναμπεί η ιδέα ότι θα μπορούσα να γράψω ένα μυθιστόρημα, γιατί είχα τουλάχιστο μάθει ότι δεν είναι εύκολο, παρ' όλο που πολλοί νομίζουν το αντίθετο»...

Ετσι ξεκινάει «Η πεταλούδα» του «δασκάλου» του σύγχρονου αμερικανικού μυθιστορήματος Τζέιμς Κέιν, γραμμένο με το χαρακτηριστικό ύφος του συγγραφέα, που ξεσκεπάζει αδυσώπητα τους χαρακτήρες των πρωταγωνιστών του.

Ο Τζέιμς Μ. Κέιν, γεννήθηκε το 1892 στο Μέριλαντ, όπου και πέθανε το 1977. Υστερα από τις σπουδές του στο Ουάσινγκτον Κόλετζ, αρχίζει να γράφει διάφορα άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά. Το 1931 φεύγει για το Χόλιγουντ, όπου θα μείνει δεκαεπτά χρόνια γράφοντας σενάρια για λογαριασμό της «Κολούμπια», της «Παραμάουντ» και της «Γιουνιβέρσαλ». Το πρώτο του μυθιστόρημα «Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές» κυκλοφόρησε το 1934 και μεταφέρθηκε δύο φορές στον κινηματογράφο με μεγάλη επιτυχία. Κινηματογραφική ταινία από το σκηνοθέτη Μπίλι Γουάιλντερ έγινε το 1944 και το δεύτερο βιβλίο του, το «Double Indemnity».

Η περιπετειώδης «Πεταλούδα» κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή» σε μετάφραση της Ιωάννας Καρατζαφέρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ