Κυριακή 5 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟ ΔΟΓΜΑ ΚΑΙ «ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ» ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Νέοι κίνδυνοι για τα κυριαρχικά δικαιώματα και το λαό

Οι δεσμεύσεις και οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η Ελλάδα στο πλαίσιο της λυκοσυμμαχίας έρχονται να ενισχύσουν τους ανταγωνισμούς και τους εφήμερους συμβιβασμούς στην περιοχή

Η ελληνική κυβέρνηση αποδείχτηκε ΝΑΤΟικότερη του ΝΑΤΟ στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής (φωτ.), βάζοντας το λαό σε νέα επικίνδυνα μονοπάτια

Eurokinissi

Η ελληνική κυβέρνηση αποδείχτηκε ΝΑΤΟικότερη του ΝΑΤΟ στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής (φωτ.), βάζοντας το λαό σε νέα επικίνδυνα μονοπάτια
Επί τάπητος μπαίνει το σύνολο της ελληνικής συμμετοχής στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, όπως αυτή αποτυπώνεται στο επικαιροποιημένο - νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, το πρόγραμμα «πυρηνικής αποτροπής» και την «αντιπυραυλική ασπίδα», με δραματικές συνέπειες σε όλα τα μέτωπα που αφορούν τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής.

Το γενικότερο ζήτημα της ιμπεριαλιστικής ενσωμάτωσης της χώρας, σαν στρατηγική επιλογή και της ντόπιας αστικής τάξης, και τις συνέπειες που αυτή έχει για τα κυριαρχικά δικαιώματα και το λαό, αναδεικνύει το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.

Με βάση το νέο δόγμα για τη δεκαετία 2010-2020, που εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας στις 19-20 Νοέμβρη 2010, η λυκοσυμμαχία «μετεξελίσσεται» σε παγκόσμιο πολιτικοστρατιωτικό οργανισμό «ασφάλειας και σταθερότητας» με σαφή προσανατολισμό στο εσωτερικό των χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των χωρών - μελών.

Το νέο στρατηγικό δόγμα δυναμώνει την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, θεσμοθετεί τον προσανατολισμό στους «προληπτικούς πολέμους», κατασκευάζοντας απειλές καθαρά εσωτερικού πολιτικού χαρακτήρα, για στρατιωτικές επεμβάσεις που στόχο έχουν τον έλεγχο και την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών σε όλη την υδρόγειο, αλλά και επεμβάσεις στο εσωτερικό κρατών για τη θωράκιση της εξουσίας του κεφαλαίου από τον εχθρό λαό και τους διεκδικητικούς - ριζοσπαστικούς αγώνες του.

Μέρος αυτής της στρατηγικής των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι η λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα», που αποσκοπεί στην εξασφάλιση του ελέγχου της κορυφής της πυρηνικής πυραμίδας και του πλεονεκτήματος του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος».

Με την ελληνική συμμετοχή στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, το πυρηνικό του πρόγραμμα και την «ασπίδα», ενισχύεται η ενσωμάτωση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στοχοποιούνται τα λαϊκά συμφέροντα και μπαίνουν σε μεγάλο κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν για τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου και τις διευθετήσεις που περιλαμβάνει η νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ (στρατηγεία), τον καταμερισμό ρόλων στην «αντιπυραυλική ασπίδα», με την Τουρκία να διεκδικεί κεντρικό ρόλο στην κάλυψη Αιγαίου - Αν. Μεσογείου, συνδέονται αντικειμενικά με τις ελληνοτουρκικές μυστικές συζητήσεις που διεξάγονται για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας, σε συνδυασμό με τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο, τη λογική της συνδιαχείρισης και συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου.

Επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης

Τόσο η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, όσο και η ενεργός εμπλοκή και ενσωμάτωση στους νέους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς αποτυπώνεται στις υποχρεώσεις που η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει, για λογαριασμό της χώρας, τόσο στο πλαίσιο της εφαρμογής της νέας δομής του ΝΑΤΟ, όσο και στο πλαίσιο της εγκατάστασης της «αντιπυραυλικής ασπίδας».

Οι δεσμεύσεις αυτές δημιουργούν νέα δεδομένα σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αλλωστε, αποτελεί στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων με στόχο την εξασφάλιση της δικής της θέσης στο διεθνή καπιταλιστικό καταμερισμό, στο πλαίσιο και των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όπου τα πυρηνικά όπλα αποτελούν μοχλό ενίσχυσης ισχύος απέναντι σε ανταγωνιστές.

Το πυρηνικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ, στην ουσία η πυρηνική ομπρέλα των ΗΠΑ, αποτελεί την πιο επιθετική πτυχή της ιμπεριαλιστικής στρατηγικής και συμβαδίζει με το πρόγραμμα «αντιπυραυλικής προστασίας». Η επικαιροποίηση, διά στόματος του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλου, της ελληνικής εμπλοκής στον πυρηνικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, έρχεται να «κουμπώσει» την ελληνική συμμετοχή στην «αντιπυραυλική ασπίδα» και αποτελεί πρόκληση πρώτου βαθμού που δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Αμυνας, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ΝΑΤΟικής Συνόδου Κορυφής, ομολόγησε με τελείως κυνικό τρόπο ότι η Ελλάδα συμμετέχει στο πυρηνικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ με μοίρες μαχητικών αεροσκαφών που είναι πιστοποιημένα από τους Αμερικανούς για τη μεταφορά και τη ρίψη ατομικών βομβών, όπως επίσης και ότι Ελληνες αξιωματικοί εκπαιδεύονται για αυτό το σκοπό. Επίσης δεν έχει αποκλειστεί το πιθανό ενδεχόμενο να φυλάσσονται πυρηνικά όπλα στην Ελλάδα.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ