Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Η «μαύρη βίβλος» της ασυδοσίας

Παρέδωσαν χτες στην κυβέρνηση 250 προκλητικές αξιώσεις ισοπέδωσης εργατικών δικαιωμάτων, απαλλαγής από έλεγχο και από οικονομικά - διοικητικά βάρη

Σε ένα κείμενο 250 σημείων με τίτλο «Επιχειρηματικότητα χωρίς εμπόδια» συνοψίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες τις προκλητικές αξιώσεις τους προκειμένου να πετύχουν στην ουσία «εκμετάλλευση χωρίς εμπόδια», επιπρόσθετα από τις αντεργατικές και αντιλαϊκές ανατροπές που προωθούνται στο πλαίσιο του μνημονίου και των υπόλοιπων αντιδραστικών σχεδιασμών που έχουν δρομολογηθεί. Βασικός στόχος είναι η «επόμενη μέρα» της κρίσης να βρει το μεγάλο κεφάλαιο πιο ισχυρό από ποτέ και ασύδοτο στην επιχειρηματική του δραστηριότητα, με τους εργαζόμενους και συνολικά το λαό καθηλωμένους στην εξαθλίωση, στην ανέχεια, στην ανυπαρξία εργασιακών δικαιωμάτων. Τα 250 σημεία - μαζί με ένα υπόμνημα με 30 άμεσης προτεραιότητας - παραδόθηκαν χτες στην κυβέρνηση μέσω του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης, που έσπευσε να τα παραλάβει στα γραφεία του ΣΕΒ, τον συνεχάρη (!!!) ενώ δήλωσε ότι το αντιδραστικό πόνημα είναι μια «πράξη ευθύνης» και συνεισφοράς για να διαμορφωθεί ένα «νέο Εθνικό Σύμφωνο για την Ανάπτυξη», καθώς και ότι το μήνυμα της συνάντησης είναι ότι «για να δημιουργήσουμε συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης, οφείλουμε όλοι να υπερβούμε τους παραδοσιακούς μας ρόλους, να σκεφτόμαστε δημιουργικά και να είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες, ώστε να προλαμβάνουμε τις εξελίξεις».

Η «μαύρη βίβλος» του ΣΕΒ συνιστά απροκάλυπτο ιστορικό πισωγύρισμα, στις καταδικασμένες εποχές της πλήρους ασυδοσίας των πλουτοκρατών. Ξεκινά από τις εργασιακές σχέσεις με έμφαση σε ανατροπές στο χρόνο εργασίας, στους μισθούς, στα δικαιώματα που προκύπτουν από τις ειδικότητες.

Συνεχίζει με προκλητικές θέσεις για πλήρη ασυδοσία στη διαμόρφωση των τιμών των τροφίμων και άλλων αγαθών.

Προχωρά στην απαίτηση μιας ισοπεδωτικής απαλλαγής από θεσμικά, διοικητικά και παρεπόμενα οικονομικά βάρη σε σχέση με τις αδειοδοτήσεις εγκατάστασης και λειτουργίας μιας επιχείρησης, με συνέπεια την έμμεση κατάργηση πόρων και προς ασφαλιστικούς φορείς, αλλά και άμεσα με την κατάργηση του αγγελιόσημου. Εισάγει την έννοια του «ελέγχου» από... ιδιωτικές εταιρείες αντί των δημόσιων υπηρεσιών! Το κείμενο, που διαμόρφωσαν οι κυριότεροι επιχειρηματικοί σύνδεσμοι και επιχειρήσεις, απαιτεί τελικά «συνοπτικές» και ελάχιστες διαδικασίες επιχειρηματικής δράσης.

«Διοίκηση προσωπικού»

Με αυτό τον γενικό τίτλο περιγράφονται μια σειρά από «προβλήματα», μερικά από τα οποία απειλούν σημαντικά υφιστάμενα εργασιακά δικαιώματα, και απαλείφουν δυνατότητες ελέγχου των επιχειρήσεων.

Με το επιχείρημα ότι υπάρχει «έλλειψη ευελιξίας στην απασχόληση», απαιτείται άμεσα:

«1) Συμψηφισμός της υπέρβασης του ημερησίου ωραρίου που πραγματοποιείται εντός της εβδομάδας, έως 2 ώρες πέραν του οκταώρου, ή

2) Περίοδος αναφοράς 4 μηνών, όπως η Οδηγία για το χρόνο εργασίας.

3) Για όσες επιχειρήσεις το επιθυμούν, ηλεκτρονική ενημέρωση ΣΕΠΕ για την εκτέλεση υπερωριών. Στην περίπτωση αυτή, κατάργηση του Βιβλίου Υπερωριών και της προέγκρισης από την Επιθεώρηση Εργασίας της Νόμιμης Υπερωριακής Απασχόλησης.

4) Δυνατότητα υποβολής κατάστασης στην Επιθεώρηση Εργασίας κάθε 2 μήνες με τους εργαζομένους που έχουν πραγματοποιήσει ώρες νόμιμης υπερωρίας καθώς και το σύνολο των ωρών αυτών.

5) Να επιτρέπεται απασχόληση την 6η ημέρα με χορήγηση αναπληρωματικής ανάπαυσης ή

6) Ο,τι ανωτέρω, με άδεια ΣΕΠΕ

ή 7) Δυνατότητα απασχόλησης εφόσον υπάρχει αίτημα και συμφωνία του εργαζόμενου».

Οι αξιώσεις του ΣΕΒ μιλάνε από μόνες τους. Το χτύπημα του 5νθημέρου με υποχρεωτική εργασία το Σάββατο και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι από τους κύριους στόχους αυτής της θέσης, σε συνδυασμό με τη λεηλασία των μισθών των εργαζομένων, μέσα από την «ευελιξία» και τις αλχημείες - διευθετήσεις με το ωράριο και τις υπερωρίες.

Επίσης, άμεσα θέτουν το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων κατηγοριών εργαζομένων (π.χ. ηλεκτροτεχνίτες, πρακτικοί μηχανικοί, θερμαστές, χειριστές κλαρκ): Ζητείται ουσιαστικά περιστολή μισθολογικών και θεσμικών δικαιωμάτων μέσω της ...απλοποίησης νομοθεσίας, χορήγησης επαγγελματικών αδειών, αξιοποίηση των πιστοποιημένων επαγγελματικών περιγραμμάτων του ΕΚΕΠΙΣ κλπ.

Στη συνέχεια απαριθμούνται τα εξής:

  • Εκ περιτροπής εργασία: Ζητείται κατάργηση του περιορισμού του 6μηνου και της διαδικασίας διαβούλευσης.
  • Αναγκαστικές τοποθετήσεις εργαζομένων Ν. 2643/1998 (άτομα με ειδικές ανάγκες): Ζητείται μείωση του ποσοστού αναγκαστικών τοποθετήσεων από το 8% στο 4% και να συνυπολογίζονται οι οικειοθελείς προσλήψεις ατόμων που εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου.
  • Κυρώσεις στον εργοδότη που δεν προσέρχεται στο ΣΕΠΕ κατά τη συζήτηση ατομικών ή συλλογικών διαφορών εργασίας (νέα διάταξη, άρθρο 9, Ν.3846/2010): Ζητείται να καταργηθεί η διάταξη επειδή επιβαρύνει σε κόστος και χρόνο τις επιχειρήσεις! Με απλά λόγια, να μη δίνουν λογαριασμό και να μην παίρνουν «λογαριασμό».
  • Ενημέρωση ΟΑΕΔ, ΣΕΠΕ, ΙΚΑ κλπ. για προσλήψεις: Ζητείται ενημέρωση υπηρεσιών με κατάθεση ενός και μόνου εγγράφου. Δυνατότητα ηλεκτρονικής καταχώρησης των πληροφοριών μέσω διαδικτύου.
  • Απασχόληση ξένων εργατών «υψηλών προσόντων» από τρίτες χώρες: Ζητείται θέσπιση ειδικής ταχείας διαδικασίας μετάκλησης εργαζομένων υψηλών προσόντων από τρίτες χώρες που προσκαλούνται να εργαστούν στην Ελλάδα. Με λίγα λόγια, διαδικασίες εξπρές στο εργατικό «δουλεμπόριο».
  • «Πολύπλοκη» διαδικασία πρόσληψης υπαλλήλου (εννοούνται ως τέτοια οι αναγγελίες και οι καταχωρήσεις σε διάφορες υπηρεσίες): Ζητείται ρύθμιση για υποβολή στοιχείων στον ΟΑΕΔ και κατάργηση του βιβλίου νεοπροσλαμβανόμενων.
  • Προθεσμία Ενημέρωσης του Βιβλίου Αδειών: Ζητείται ενημέρωση του Βιβλίου Αδειών στο τέλος κάθε μήνα. Να μη χρειάζεται να τηρείται ηλεκτρονικά η παρακολούθηση μέσω μισθοδοσίας κλπ.

Στο παραπάνω πλαίσιο πρέπει να προστεθούν και οι απαιτήσεις για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα: Ζητείται αναθεώρηση του κανονισμού σε «αποδεκτές επιστημονικές βάσεις», όπως ότι στις βιομηχανίες πολλές εργασίες έχουν πλέον αυτοματοποιηθεί και επιβαρύνονται με «υψηλό μισθολογικό κόστος».

Οι ίδιοι οι μεγαλοεπιχειρηματίες, στο κείμενο των άμεσων παρεμβάσεων, ξεχωρίζουν τρία ζητήματα, που επαναλαμβάνονται και στο συνολικό κείμενό τους:

  • «Κλειστά επαγγέλματα και αγορές»: Ζητείται το άμεσο άνοιγμά τους. Υποστηρίζουν ότι σε «τουλάχιστον 25 περιπτώσεις» το κράτος παρεμβαίνει στην ανταγωνιστική λειτουργία των αγορών με διάφορους περιορισμούς.
  • «Κρατικός προσδιορισμός αμοιβών και τιμών»: Ζητείται η κατάργηση των υποχρεωτικών ελάχιστων αμοιβών για πάνω από 40 περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς «στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός».
  • «Μη Ανταποδοτικές εισφορές υπέρ τρίτων»: Ζητείται η σταδιακή συρρίκνωση έως και κατάργηση τουλάχιστον 30 από τις «σημαντικότερες επιβαρύνσεις» προς Ταμεία και φορείς, με ποσοστά επιβάρυνσης από 0,4% έως και 20%.
Ασυδοσία στις τιμές

Τα «πυρά» των μεγαλοεπιχειρηματιών επεκτείνονται και στα ζητήματα διαμόρφωσης των τιμών, αλλά και στο θεσμικό πλαίσιο ελέγχου της βιομηχανίας τροφίμων, με σημαντικούς κινδύνους για τα λαϊκά νοικοκυριά. Με το «επιχείρημα» ότι στον κλάδο τροφίμων δραστηριοποιούνται 5 διαφορετικές αρμόδιες αρχές, εντοπίζονται ως «πρόβλημα» προς επίλυση οι πολλαπλοί έλεγχοι και τα πρόστιμα που επιβάλλονται! Την ίδια στιγμή, ζητείται η κατάργηση της υποχρέωσης προαναγγελίας μεταβολών των τιμών. Επίσης: Κατάργηση του ελέγχου των «ενδοομιλικών συναλλαγών» στο βαθμό που αφορά στον έλεγχο των τιμών των προϊόντων. Κατάργηση όλων των διατάξεων της Αγορανομικής Διάταξης 7/2009 που επιβάλλουν ανώτατες τιμές και μέγιστα ποσοστά κέρδους και στη συνέχεια κατάργηση κάθε τέτοιου είδους διάταξης! Αρση του περιορισμού προωθητικών ενεργειών.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για τη λειτουργία της αγοράς, ο ΣΕΒ αξιώνει: Κατάργηση της γνωστοποίησης συγκεντρώσεων από τις επιχειρήσεις. Αρση νομοθετικών εμποδίων για το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις διασυνοριακές συναλλαγές. Αρση κάθε περιορισμού έκτασης για τις «ζεστές γωνιές» που παρασκευάζουν ψωμί εκτός των φούρνων. Κατάργηση του περιορισμού τα φαρμακεία να ανήκουν κατά 51% σε φαρμακοποιούς, αλλά και των εγγυημένων ποσοστών κέρδους. Κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου. Κατάργηση της απαλλαγής των ΕΛΤΑ από ΦΠΑ. Κατάργηση της δυνατότητας των Ενώσεων Καταναλωτών για συλλογικές αγωγές.

Ανταγωνιστικά και άλλα «εμπόδια»

Ενα μεγάλο πλήθος «αιτημάτων» του ΣΕΒ σχετίζεται με την ίδρυση και λειτουργία των επιχειρήσεων, όπου το «ορθό» μοντέλο που προωθούν βασίζεται σε πλήρη ασυδοσία. Ζητά μεταξύ άλλων: Ελεγχο των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από... ιδιωτικές εταιρείες. Απλούστευση της αδειοδότησης εγκατάστασης επιχειρήσεων κάτω από τα 100 KW, με... υπεύθυνη δήλωση για εξοπλισμό κοινοτικών προδιαγραφών, και την κατάθεση ασφαλιστηρίου συμβολαίου για τις υπόλοιπες (μέτρο που πλήττει τις μικρές επιχειρήσεις). Μεταφορά του ελέγχου στις... ασφαλιστικές εταιρείες, αντί των δημόσιων υπηρεσιών. Προτεραιότητα για τις οικοδομικές άδειες επιχειρήσεων. Κατάργηση του περιορισμού επέκτασης και εκσυγχρονισμού βιομηχανιών στην Αττική. Ελαφρύνσεις στα κόστη εξαγωγών, διευκόλυνση με λιγότερους ελέγχους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ