Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Συντονίζουν την αντιλαϊκή κλιμάκωση

Ομοβροντία μέτρων μέχρι το Μάρτη. Για «πρώτο πιάτο ο ΦΠΑ» μαζί με τις νέες φοροελαφρύνσεις για την πλουτοκρατία

Για το σχεδιασμό της νέας κλιμάκωσης του πολέμου απέναντι στο λαό, την καταιγίδα με τα νέα πακέτα που ετοιμάζουν να φέρουν μέχρι και τον ερχόμενο Μάρτη συνεδρίασαν οι γενικοί γραμματείς όλων των υπουργείων κάτω από το συντονισμό του υπουργείου Οικονομικών.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη δεσμευτεί να σαρώσει με πρόσθετα μέτρα θεμελιώδεις κατακτήσεις της εργατικής τάξης, όπως τις συλλογικές και τις κλαδικές συμβάσεις, να προχωρήσει σε καρατόμηση δαπανών στη Δημόσια Υγεία και στα νοσοκομεία, σε μαζικά λουκέτα και απολύσεις στις πρώην ΔΕΚΟ και στους ΟΤΑ, σε γενικευμένο τσεκούρωμα των μισθών και για τον ιδιωτικό τομέα κ.ά.

Η εφαρμογή ολοκλήρου του αντιλαϊκού χρονοδιαγράμματος, ο συντονισμός των υπουργείων με βροχή από νομοσχέδια, η «μέρα με τη μέρα» παρακολούθηση του μνημονίου τους είναι η κυβερνητική ατζέντα της περιόδου ενόψει του νέου κύκλου διαβουλεύσεων με την τρόικα και της εκταμίευσης της επόμενης από τις δόσεις του τοκογλυφικού δανείου. Μαζί με τα προηγούμενα σχεδιάζουν ήδη από τώρα και την κλιμάκωση μετά το Μάρτη με εξειδικεύσεις των νέων μέτρων ύψους πάνω από 13 δισ. ευρώ. Για την ερχόμενη βδομάδα είναι προγραμματισμένη η επίσκεψη στην Αθήνα του επικεφαλής του ΔΝΤ Ν. Σ. Καν όπως και η σύγκληση των συμβουλίων των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (ΕΚΟΦΙΝ - Γιούρογκρουπ).

Μέσα στην ερχόμενη βδομάδα το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει και νέο φορολογικό νομοσχέδιο με στόχο την εμβάθυνση της φοροαφαίμαξης για το λαό και για την ελάφρυνση των μονοπωλίων. Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν:

  • Την τρίτη στη σειρά αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ για τα εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης (τρόφιμα κ.ά.) από το 11% στο 13%.
  • Νέες ανατιμήσεις πάνω στους ειδικούς φόρους για τα τσιγάρα, προκειμένου να αποσυρθούν και οι λεγόμενες «φτηνές μάρκες» από την αγορά.
  • Μαζικά λουκέτα σε 100 ΔΟΥ με συγχωνεύσεις υπηρεσιών.
  • Στον αντίποδα το μεγάλο κεφάλαιο, για το οποίο νομοθετούν τη μείωση του συντελεστή για τα μη διανεμόμενα κέρδη από 24% σε 20% με εφαρμογή από 1η Γενάρη του 2011. Καταργείται και ο φόρος υπεραξίας στο χρηματιστηριακό τζόγο που αφορούσε μόνον τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις (μέχρι 3 μήνες) και που ουδέποτε εφαρμόστηκε στην πράξη. Μέσα στους σχεδιασμούς τους είναι και η δραστική μείωση της φορολογίας και για τα διανεμόμενα κέρδη.
  • Η κατάργηση του λεγόμενου «πόθεν έσχες» για την αγορά α' κατοικίας με στόχο την ενίσχυση των μεγαλοκατασκευαστών.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ