Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Επιταχύνει τους ρυθμούς της αντιλαϊκής επέλασης

Πληθαίνουν οι διαβεβαιώσεις - δεσμεύσεις για μέτρα ακόμα μεγαλύτερης στήριξης του κεφαλαίου

Καταιγισμό αντεργατικών μεταρρυθμίσεων και αντιλαϊκών μέτρων μόνιμου χαρακτήρα μέσα στους επόμενους μήνες και για όλο το 2011 εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και επιτέθηκε προκαταβολικά στο λαϊκό κίνημα και σε οποιονδήποτε σταθεί εμπόδιο στην εφαρμογή τους. Μιλώντας την Τρίτη στο 21ο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» και με ακροατήριο εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου ο πρωθυπουργός φρόντισε:

α) Να δεσμευτεί για την προώθηση του συνόλου των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα μειώσουν ακόμα περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης προς όφελος των επιχειρηματιών.

β) Να «ποινικοποιήσει» τις λαϊκές κινητοποιήσεις και να τρομοκρατήσει το λαϊκό κίνημα.

γ) Να δεσμευτεί για την εξασφάλιση νέων φοροαπαλλαγών, αλλά και κρατικών επιδοτήσεων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Το 2011 είναι η χρονιά, όπου το πρόγραμμα των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών, που αλλάζουν τη χώρα, μπαίνει στην κύρια φάση του», τόνισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας το εύρος της αντιλαϊκής επέλασης.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα, στις δραστικές περικοπές στο δημόσιο τομέα, στις μειώσεις που θα επέλθουν στους μισθούς του δημοσίων υπαλλήλων από το «ενιαίο μισθολόγιο», στις μεγάλες ανατροπές στις ΔΕΚΟ και την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Οι αλλαγές αυτές, σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου, θα «αποτελέσουν το διαβατήριο για να περάσει η χώρα το ταχύτερο δυνατό σε ένα δρόμο ανάπτυξης (...) ώστε η οικονομία μας να γίνει ανταγωνιστική». Να εξασφαλιστούν δηλαδή όλες εκείνες οι προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη συνέχιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Στόχος μας, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι η «υλοποίηση σχεδίου δράσης για μια "φιλική Ελλάδα" για τις επιχειρήσεις».

Η ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας της οικονομίας» που προωθεί η κυβέρνηση και διαφημίζει ο πρωθυπουργός περνάει μέσα από τα νομοσχέδια που ετοιμάζεται να ψηφίσει και θα φέρουν την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις. Είναι ενδεικτικό ότι ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του έκανε εκτενή αναφορά στις «ελληνικές επιχειρήσεις» που βρίσκονται «αντιμέτωπες με την ύφεση», ενώ δεσμεύτηκε για τη βελτίωση «του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της χώρας».

Μια μέρα μετά την ομιλία του πρωθυπουργού ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος σε πλήρη ταύτιση με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες απαίτησε την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και τη δραστική μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Ευθεία επίθεση στο λαϊκό κίνημα

Ο πρωθυπουργός μπροστά στη συντονισμένη επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου πρόταξε την αντιλαϊκή βούληση για την εφαρμογή των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων, εξαπολύοντας απειλές απέναντι στους εργαζόμενους.

«Βαφτίζοντας» εντελώς προκλητικά «πρόοδο» τα μέτρα που σαρώνουν τα δικαιώματα και το εισόδημα του εργαζόμενου λαού και μπροστά στον τρόμο της οργανωμένης αντίστασης των λαϊκών στρωμάτων ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αμαυρώσει την οργανωμένη πάλη.

«Πολλές από τις προωθούμενες αλλαγές δεν θα περάσουν εύκολα από τις συμπληγάδες της συντήρησης, του κατεστημένου, των συντεχνιών, των βολεμένων, όσων εδώ και χρόνια φρόντιζαν η Ελλάδα να παραμένει στάσιμη, εξασφαλίζοντας προνόμια για τους εαυτούς τους, προνόμια σε βάρος του συνόλου», ισχυρίστηκε ο Γ. Παπανδρέου. Μάλιστα, για την αντιμετώπιση του «εχθρού» λαού, ο πρωθυπουργός κάλεσε σε «ευρύτερη συναίνεση» το σύνολο των αστικών κομμάτων, στέλνοντας ταυτόχρονα το αυταρχικό μήνυμα ότι «οι αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, για να αναπνεύσει, θα γίνουν».

Γη και ύδωρ στο κεφάλαιο

Στον αντίποδα των απειλών απέναντι στα λαϊκά στρώματα, ο πρωθυπουργός μοίρασε απλόχερα νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο. Δίνοντας πτυχές του «Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Προώθηση της Εξωστρέφειας» που θα παρουσιάσει ολοκληρωμένα τις επόμενες βδομάδες η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι «η δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη διεθνοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων». Συγκεκριμένα ο Γ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε για:

  • Νέα μείωση των φορολογικών συντελεστών των μεγάλων επιχειρήσεων.
  • Περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών στο ασφαλιστικό σύστημα.
  • Οριστικοποίηση, μέσα στο 2011, της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.
  • Σύνολο παρεμβάσεων για την πράσινη ανάπτυξη.

Ανέφερε, επίσης, ότι με το νέο «επενδυτικό νόμο» θα δημιουργηθούν νέες «ευκαιρίες» για την «επιχειρηματικότητα» καθώς θα «αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο αποφασίζεται τι είδους επενδύσεις πρέπει να γίνουν στη χώρα».

Ο πρωθυπουργός εξάλλου επιχείρησε να εμφανίσει σαν επιτυχία της κυβέρνησης τη συζήτηση για την «επιμήκυνση της αποπληρωμής» του δανείου των 110 δισ. ευρώ σε ΕΕ και ΔΝΤ. Κρύβοντας ότι θα σημάνει επ' αόριστον παράταση της σκληρής πολιτικής λιτότητας που θα στείλει εκατομμύρια εργαζόμενους στη φτώχεια και την ανέχεια, ισχυρίστηκε ότι «αποτελεί αναγνώριση» των προσπαθειών της χώρας από τους «εταίρους μας»!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ